Pimpa min hylla med film

Pimpa min hylla med film

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................

Pimpa min hylla med film
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept fast koncentrerar oss på rörliga bilder i stället.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin@pimpaminhylla.se & Rebecca@pimpaminhylla.se

Bottom - botten är nådd?

TV-serierSkapad av Rebecca 12 jul, 2009 02:46
BEHOVET AV EN NY KATEGORI AKTUALISERAT AV BOTTOM


Bottom [*********]
________________________________________________________


Woman: Which one of you is Mr Hitler?
Eddie:
That would be me.
Women: Ooh, any relation?
Eddie:
Well... I've got a mother.
Women: No, no, I meant to Adolf Hitler.
Eddie:
Yes that's her.


En god vän är på besök över helgen och i bagaget låg två DVDer med den brittiska humorserien Bottom, vilket gav upphov till en ny katergori här på PMH. I dag när i princip alla tv-seriers släpps på DVD och vi i princip ser dem som långfilmer, dvs några avsnitt i stöten, så bör det finnas utrymme för att skriva om dem här med.

Bottom är, för de som bott under en sten sedan civilisationens födelse, en brittisk komediserie, skapad av Adrian Edmondson och Rik Mayall, som var omåttligt populär i början av 1990-talet. Av någon, för mig outgrundlig anledning lyckades jag missa den helt! Edmondson och Mayall hade redan synts på TV. The Young Ones, som kom några år tidigare, hade jag inmundigat med stor behållning och minns fortfarande klassiska citat som "Oh no, Neils socks has escaped".

Mycket av andan från The Young Ones återfinns i Bottom. Det är en surrealistisk, mörk och dyster värld våra hjältar lever i. Richard "Richie" Richard and Edward "Eddie" Elizabeth Hitler, bästa vänner sedan länge, delar lägenhet i ett sunkigt område. Pengar är det alltid kort om och det är knappast något lyxliv de två framlever. Liksom i The Young Ones är det svart humor, bisarra situationer och extrem-våld à la tecknad film som är motorn i serien.

Det var länge sedan jag skrattade så mycket åt något. Utan överdrift så skrattade jag så grät. Avsnitt efter avsnitt, det ena roligare än det andra, förlängde mitt liv, via de goda skratten, med säkert 10-20 år. Det är en kombination av totalt hysteriska situationer, underfundig och sarkastisk dialog samt det perfekta samspelet mellan Mayall och Edmondson som lyfter Bottom, från vad kunde ha varit brittisk buskis med lyteskomik, till komedi på hög nivå.

Bottom var en omåttligt populär tv-serie när den kom, trots att den bara sändes i tre säsonger (en del av populariteten ligger kanske där - den mjölkades inte torr av profithungriga tv-bolag), och än i dag uppträder Mayall och Edmondson emellan åt som Richy och Eddie.

Bottom förtjänar mer än väl sin plats bland de tv-serier som sprang fram ur de skruvade hjärnorna bland en grupp komikervänner (The Young Ones, Helt hysteriskt, French & Saunders, och The Comedy Strip). Den funkar precis lika bra i dag som då. Det är tidlös humor när den är som bäst.


Richie:
What was it Shakespeare used to say?
Eddie:
Um..."Hello, my dear. I'm a playwriter, you know. Come on, give us a snog".
Richie:
No, Eddie!
Eddie:
Um..."Where's my quill? Bloody Hell, I bought five yesterday! Where do they all go?"
Richie:
No, really! What was it he used to say?
Eddie:
"What do you mean, it's crap? There's eight bodies at the end,
and he gets to shag his Mum!"


(Rebecca)


  • Kommentarer(6)//film.pimpaminhylla.se/#post12