Pimpa min hylla med film

Pimpa min hylla med film

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................

Pimpa min hylla med film
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept fast koncentrerar oss på rörliga bilder i stället.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin@pimpaminhylla.se & Rebecca@pimpaminhylla.se

Happiness

VuxenSkapad av Rebecca 10 aug, 2009 02:13
HAPPINESS - ett obegripligt, svart fenomen
[*****]
____________________________________________


134 minuter. 134 minuter av mitt liv. Happiness. Titeln är i sig ett stort skämt för ingen i filmen lyckas hitta lyckan. Efter att ha tittat på Happiness för andra gången på kort tid (courtesy TV4 Film) så kan jag ärligt säga att jag fortfarande inte begriper ett ting.

Historien är tämligen enkel och samtidigt väldigt invecklad. Helen är yngst av te systrar och ska föreställa vara en lycklig och framgångsrik författare. Hennes äldre syster, Trish, har funnit sin lycka i sitt äktenskap med en framgångsrik psykolog och deras två söner. Deras äldsta syster, Joy, letar fortfarande efter kärleken och karriären utan större framgång. Systrarnas föräldrar ska efter 40 års lyckligt äktenskap finna lyckan i en skilsmässa. Runt omkring dessa tre systrar kretsar andra karaktärer som också söker lyckan på olika sätt - Helens perversa granne som ringer obscena samtal, Trishs son som bara vill få komma, mannen som i hemlighet är pedofil etc.
Problemet med filmen som jag ser det är att den inte riktigt vet vad den vill. Det finns hysteriskt roliga scener i Happiness, t ex när perverse grannen Allen (Philip Seymor Hoffman) går på dejt med sin granne Kristina (Camryn Manheim). De har träffats då hon har gått runt i huset och berättat om det hemska öde som drabbat deras dörrvakt. Han har blivit mördad och fått penisen avskuren. På dejten, där de sitter på ett nästan kliniskt vitt café och äter glass, avslöjar den väna och ordentliga Kristina att det var hon som mördade Pedro, att hon har hackat upp honom i småbitar och att han nu ligger i hennes frys där hemma. Hela scenen är absurd och det är svårt att låta bli att skratta.

Men skratten fastnar hela tiden i halsen. När familjen får veta att pappan är pedofil så är det på samma hysteriska absurda sätt men det är omöjligt att skratta alls. Filmer som med humor får mig som tittare att tänka efter och visar på det surrealistiska i verkligheten är bra. Jag tycker om den typen av filmer. Men de måste göras med en viss finess för att funka. Här blir skrattet bara en dålig smak i munnen. Jag antingen skäms eller blir generad i TV-soffan och filmen lyckas inte förmedla något till mig egentligen. Dramascener är bra och komediscener är bra men kemin dem emellan funkar inte och de gifter sig inte alls utan är som olja och vatten.

När eftertexterna rullar är jag bara förvirrad... Okej, lyckan finns inte och att ens försöka leta efter den är meningslöst men samtidigt finns det liv finns det hopp? Ska jag skratta eller gråta? Vad ska jag ta med mig härifrån? Missförstå mig rätt - filmen är inte direkt dålig om man ser den som en novellsamling. Enstaka scener är lysande och skådespeleriet är rakt igenom väldigt, väldigt bra.Det är bara helheten som jag inte kan få grepp om. Men med tanke på alla pris Hapinness har blivit nominerad till och vunnit samt den lysande kritiken filmen fått så är det kanske bara jag...?

_____________________________

Joe och Bill pratar om sina söner och Joe uttrycker en oro för att hans son är homosexuell och funderar på vad han ska göra åt det:
Joe: What do you think would happen if I got him a professional... you know.
Bill: A professional?
Joe: Hooker. You know, the kind that can teach things. First-timers, you know. Break him in.
Bill: But Joe, he's 11.
Joe: You're right, you're right. It's too late.
_____________________________

(Rebecca)

  • Kommentarer(0)//film.pimpaminhylla.se/#post16