Pimpa min hylla med film

Pimpa min hylla med film

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................

Pimpa min hylla med film
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept fast koncentrerar oss på rörliga bilder i stället.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin@pimpaminhylla.se & Rebecca@pimpaminhylla.se

The Legend of the Seeker

TV-serierSkapad av Rebecca 01 okt, 2009 17:48
DRAKAR, DEMONER OCH MAGI
______________________________________________
För många år sedan läste jag en fantasy-serie som hette The Sword of Truth. Som så många fantasy-serier så nöjde sig inte författaren, Terry Goodkind, att göra en lagom tjock triologi utan mjölkade sin kassako tills intresset för Richard och Kahlans vidare äventyr totalt föll bort. Det jag minns av de första böckerna var att de ändå var läsvärda. Att det var en bra skriven, spännande och relativt mörk fantasy som verkligen vände sig till vuxna. Kapitlen med Mord Sith och deras tortyrmetoder lämpar sig knappast för 12-åringar att läsa.

För någon vecka sedan kom serien på tal i under ett samtal med en klasskamrat. Han är lika begeistrad i fantasy som jag, om inte mer, och han påstod att The Sword of Truth skulle finnas som TV-serie. det tog inte särdeles länge att verifiera hans påståenden och nu sitter jag som klistrad framför serien, kväll efter kväll, avsnitt efter avsnitt. Snart har jag sett halva första säsongen och jag är rätt imponerad ändå.

Ofta blir TV-serier med fantasyteman behandlade styvmoderligt. När SciFi-serier som Star Trek, Battlestar Galactica och Stargate har en relativt stor budget verkar de flesta fantasy-serier traditionellt sett vara hastigt ihopkokta med minimal budget. Dåligt castade, illa skrivna manus och skrattretande dåliga specialeffekter.

På senare tid har fantasy-serierna ändå fått ett uppryck, antagligen beroende på Sagan om Ringen- och Harry Potterfilmernas gigantiska framgångar. Marknaden har förstått att det finns fantasynördar som mer än gärna betalar för att se sina Drakar och Demoner få liv på bioduken... eller kanske ännu hellre hemma på DVDn.

Under givna förhållande är The Legend of The Seeker överraskande bra gjord. Castingen känns helt ok för det mesta och åtminstone huvudrollsinnehavarna kan leverera sina repliker trovärdigt. Specialeffekterna är inte så dåliga att de sticker i ögonen och de flesta avsnitt är spännande och underhållande med snygga fajtscener. Det enda jag har att invända mot serien är att den är klassad som barntillåten. Det här gör att många av de mörkare sidorna som finns i boken inte kommer till sin rätt.

Bland annat vet jag att jag uppskattade hur Goodkind i sin berättelse vände på saker och tankar - människor som var goda ena stunden var onda i nästa och hur alla människor är dualistiska. Särskilt framkom det i kapitlen där hjälten Richard blir tillfångatagen av Mord Sith och hur han hjärntvättas och bryts ner och hur det kommer att påverka honom framöver. Det här finns till viss del kvar i serien men då serien är barntillåten har man tvingats ta bort många av de delar som tydliggjorde och förklarade hur komplext förhållandet mellan en Mord Sith och hennes fånge är.

Får ni tag på serien kan jag ändå rekommendera den. Den är underhållande och lagom småputtrig. En lagom skön soppa att inta när man är trött och inte önskar sig allt för mycket djup och eftertanke utan bara vill bli underhållen.

(Rebecca)

  • Kommentarer(2)//film.pimpaminhylla.se/#post21