Pimpa min hylla med film

Pimpa min hylla med film

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................

Pimpa min hylla med film
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept fast koncentrerar oss på rörliga bilder i stället.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin@pimpaminhylla.se & Rebecca@pimpaminhylla.se

Slumdog Millionaire

VuxenSkapad av Rebecca 13 okt, 2009 12:24
EN GOD INDISK RÖRA
__________________________________________

[*******]Jamal Malik sitter i heta stolen i programmet "Vem vill bli miljonär?" och svarar rätt på fråga efter fråga. Hur kan en kille som är uppvuxen i slummen uppvisa ett sånt resultat? Fuskar han? Eller finns det ett annat svar på hans makalösa framgång? Och varför är han med i programmet alls, en ung man som inte tycks bry sig särskilt mycket om pengar alls?

Det tog ett tag innan jag kom så långt ner på "måste-se"-listan att Slumdog Millionaire dök upp. Igår var det dock dags. Jag vet inte exakt vad jag hade förväntat mig av filmen, men jag vet att jag inte hade förväntat mig det jag fick se. Någonstans hade jag fått för mig att det här var en komedi, men skratten var, om hjärtliga, så få.
Slumdog Millionaire var snarare en sorglig historia om två bröders kamp för överlevnad i ett fattigt Indien. De är muslimer och lever tillsammans med sin mamma i vad som bäst kan beskrivas som en kåkstad i Mumbai. Trots det är det två levnadsglada, kreativa och innovativa gossar vi får möta. Deras mamma dör tidigt i ett uppror och Jamal och Salim står plötsligt ensamma och får göra vad de kan för att överleva.

Det skrämmande med filmen är att det som Jamal och Salim råkar ut för verkligen händer i världen. Överallt i världen, så väl i rika länder som fattiga, existerar barn på undantagstillstånd i samhällets periferi. De lever utanför samhällets kollektiva empati i en kall och hård värld som inte ger stora marginaler. Gränsen mellan att överleva eller att gå under är hårfin.

Det är ett bevis på människans okuvliga livsvilja att barn i dessa situationer ändå finner glädje, kärlek, omtanke och välvilja. För Slumdog Millionaire är inte bara en tragisk historia om utanförskap och elände, utan också en fantastisk historia om en ung man som aldrig ger upp på sin dröm och som vägrar låta sig besegras av sin omgivning. När livet kastar skit på Jamal håller han för näsan och dyker rakt in och kommer ut segrande på andra sidan. Och en dag sitter han på nationell TV och är på väg att vinna 2 miljoner rupieer. Hur gick det till egentligen?Slumdog Millionaire är en film för alla kategorier av människor och det är en film jag önskar att alla våra skolelever skulle få se. Det är en film att skratta och gråta med, en film att känna med och en film som ger perspektiv. Allt som är bra med andra ord.

(Rebecca)

  • Kommentarer(1)//film.pimpaminhylla.se/#post22