Pimpa min hylla med film

Pimpa min hylla med film

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................

Pimpa min hylla med film
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept fast koncentrerar oss på rörliga bilder i stället.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin@pimpaminhylla.se & Rebecca@pimpaminhylla.se

Porträtt av en dam

VuxenSkapad av Malin 21 feb, 2011 10:26
I går såg jag filmen jag väntat bra många år på att se. Jag hade den tom inspelad på video (in the dark ages of video) men kom mig liksom aldrig för. Nu är det gjort och jag är milt sagt förvirrad. Det känns som om detta är en film som bara måste diskuteras. Kanske bör jag läsa boken också? Ett snabbt rally till bokhyllan bekräftar att jag har den. Tänk, det hade jag glömt.


Nicole Kidman blir mindre och mindre en favoritskådespelare. Hon är som ett tomt kärl som tittaren fyller med sina drömmar och så upplever jag också hennes rollfigur. Hon är skicklig, ja, men hon säger mig ingenting i denna film och inte i andra heller, numer. Det enda jag gör är svär åt den korkade Isabel Archer och hennes i sanning obegripliga handlande. John Malkowich är diabolisk som vanligt, vilket också känns som en klyscha. Det ÄR roligare att se skådespelare i roller som de inte har så ofta. Malkowich är ofta diabolisk, skickligt diabolisk och ond, ja, men ack så förutsägbart. Boring.


Filmen är mycket vacker och fylld av symboler, så fylld mellan varven så att jag blir lite trött. Den är också mycket mörkt filmad, vilket inte tilltalar en skumögd kulturtant som först tror att det är fel på tv-inställningen.


Ska man då se filmen? Jo, det tycker jag nog. Men se den tillsammans med någon som du kan diskutera med. En sovande make, som dessutom är dödstrött på allt vad kostymfilmer från 1800-talet heter, är inte den ultimata diskussionspartnern.

  • Kommentarer(6)//film.pimpaminhylla.se/#post38

Mer Julmys med Tim Burton

VuxenSkapad av Malin 24 dec, 2009 11:16

Först ett klipp om The Death of the Melancholy Oyster Boy:

Tim Burton är ju mest känd för filmer, även om också hans litterära prestationer är anmärkningsvärda liksom hans konst. Därför kan jag inte låta bli att publicera en liten lista med kortare eller längre kommentarer (mest korta märker jag) att lägga till i listan om burtonmania. Inledningsvis några filmer jag inte sett men om du har sett dem, skriv gärna en kommentar:

The Island of Doctor Agor (1971)
Stalk of the Celery (1979)
Doctor of Doom (1979)
Luau (1982)
Vincent (1982)
Frankenweenie (1984)
Pee-wee's Big Adventure (1985)

På youtube kan man hitta mer för Burtonfans, givetvis fullkomligt självklart för inbitna pimpaläsare.Beetle Juice (1988) Mikael Keaton i toppskick och med Geena Davis därtill, kan det bli bättre? (Ok, Alec Baldwin är också med och sköter sig)

Batman
(1989) Det ska vara Burton är blåsa liv i en sån här historia.

Edward Scissorhands (1990) Fullständigt underbar, kan ses hur många gånger som helst.

Batman Returns (1992) Michelle Pfeiffer som Catwoman, det är bara att le lyckligt.

The Nightmare Before Christmas (1993) Ett måste varje jul.

Ed Wood (1994) Har jag inte sett än. Varför kan man fråga sig för den står i bokhyllan.

Mars Attacks! (1996) Se mitt sågande av filmen Evolution (klicka här). Se den här istället om du vill kombinera sf och humor på ett intelligent sett. Till och med Pierce Brosnan gör bra ifrån sig.

Sleepy Hollow (1999) Smart skräck på typiskt Burtonmanér.

The World of Stainboy (2000) Vad har jag missat – måste kollas upp!

Planet of the Apes (2001) Ingår i kategorin filmer som inte ska ses. Även solen har fläckar.

Big Fish (2003) En äkta skröna – varför har jag inte köpt filmen?

Charlie and the Chocolate Factory (2005) Roald Dahl och Tim Burton i ljuv förening.

Corpse Bride (2005) Den har jag inte sett tillräckligt många ganger, än. Burtonfilmer vinner på att ses många gånger till skillnad mot det vanliga filmskräpet.

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007) Har jag inte vågat se än…men jag har den hemma.

Alice in Wonderland (2010) (post-production) - ett självklart val så fort det bara går att se mer än detta:
http://www.youtube.com/watch?v=DeWsZ2b_pK4&NR=1&feature=fvwp
(Tyvärr går det inte att lägga in klippet så det blir till att klicka själver.)

Frankenweenie (2011) (pre-production) - vet jag inte särskilt mycket om. Men lär väl bli upplyst så småningom hoppas jag.

  • Kommentarer(2)//film.pimpaminhylla.se/#post30

Filmer man inte bör se klart ens

Allmänt lallandeSkapad av Malin 14 dec, 2009 20:34

Det finns filmer som är så usla att man inte orkar se färdigt dem. Eftersom jag inte lyckas skriva om de filmer jag faktiskt gillar, har i alla fall inte gjort det på flera månader, så kanske jag lyckas med att skriva om filmer för att varna andra från att se dem. Här kommer första varningen:

Evolution med bl a David Duchovny och Julianne Moore

Denna film annonserades som en SF-rulle av SVT. Jabba tänkte sf-älskaren Malin. Så jag höll mig vaken i lördags kväll, istället för att somna i soffan som jag brukar, för att bese denna film.

Filmen började lite konstigt men jag tänkte att regissören kanske hade en dålig dag vid just den delen av filminspelningen. Filmen inleds i vilket fall som helst med att en meteor slår ner någonstans i den amerikanska västern (kommer inte ihåg exakt var), lite vilda västernlanskap så där. Meteoren slår ner just som en konstig brandmannaliknande sak leker rädda docka i brinnande skjul. Några lärare på ett college i närheten får nys om meteoren och åker för att undersöka den. Meteoren visar sig ha med sig en främmande livsform som i laboratoriet visar sig genomgå en häpnadsväckande snabb evolution. Där någonstans började jag förstå att det inte bara varit en dålig dag för regissören utan en hel usel filminspelning. Jag härdade ut ett tag till och fick se encelliga saker bli konstiga maskar och lika underliga växter (i och för sig naturligt i och med att de skulle vara utomjordiska), samt, givetvis, galna amerikanska militärer. Mars attacks är en rolig film. Denna film har inga som helst likheter (som jag hann upptäcka) med den filmen.

Filmen lyckades inte vara rolig, bara outhärdligt uselt spelad med ett manus värdigt mina 8:or som gör film i skolan. Den lurade mig på en härlig sf-film (Battlestar var är du?) och när jag sett ca 30 minuter gav jag slutligen upp. Sen den inte!

Som en extra krydda kan jag återberätta vad hallåan sa nämligen att David Duchovny hade tackat nej till en roll i en av de nya Star Warsfilmerna för att spela in detta. För att citera Vivanne i Pretty Woman: Huuuuuge mistake!

  • Kommentarer(3)//film.pimpaminhylla.se/#post28

Then She Found Me

VuxenSkapad av Malin 27 jul, 2009 20:24

Med den biologiska klockan högt tickande gifter sig April Epner (Helen Hunt) med Ben Green (Matthew Broderick) i akt och mening att fort som sjutton få barn. Valet av make kanske inte var det allra bästa – han verkar mest längta efter att bo hos mamma och fortsätta vara lätt oansvarig och omhändertagen. Han lämnar henne också efter ca 1 år och där står April med sin tickande klocka. Aprils mor, som är mycket sjuk, tycker att det inte är så mycket att tjafsa om – man kan ju adoptera. Men April är fixerad vid tanken på ett biologiskt barn trots att hon själv är adopterad. I samma veva blir April kontaktad av sin biologiska mor, den milt sagt originella Bernice Graves (Bette Midler). Som om inte detta räckte stöter April på Frank, förälder till två barn på den skola April arbetar på, som hon blir förälskad i. Dessutom visar det sig Bens och Aprils allra sista kuttrasju i sänghalmen resulterat i, just det, att April är med barn.

Det här är ingen märkvärdig film egentligen. Men jag är rätt förtjust i sådan här filmer som på något sätt pekar på vardagens, och livets, vansinne. Det jag verkligen gillar är att hjältinnan tillåts vara lätt förgrämd, inte särdeles piffig och rätt vanlig. Hon är helt enkelt medelålders och det syns. Om Bette Midlers skådespelartalang kan jag tycka att den är tämligen begränsad men just den här typen av roller passar henne. Matthew Broderick är inte någon hunk heller precis men ge mig Mr Darc….fe’låt, Colin Firth och hjärtat börjar klappa. Filmen är väl värd att se en kväll när man känner för en smårolig film.

  • Kommentarer(3)//film.pimpaminhylla.se/#post13

Mellan väggarna

VuxenSkapad av Malin 10 jul, 2009 09:49

Originaltitel Entre le murs

(******)

I filmen får man följa Francois under ett år som lärare i en 8:a. Skolan är belägen i en invandrartät förort till Paris, med andra ord en skola det inte alltid så lätt att vara lärare i. Man får också följa resonemanget i kollegiet om olika elever och de ställningstaganden lärare och rektor måste göra på grund av det som händer på skolan. Skildringen av skolan väjer inte för vardagen eller det svåra med läraruppdraget. Francois vill vara en bra lärare och anstränger sig för att nå eleverna. Ibland lyckas det men ibland leder det till att de öppet ifrågasätter honom och till och med försöker sätta dit honom. Detta ligger långt ifrån romantiska skildringar av en hängiven lärare som i till exempel filmen Freedom Writers (bra film men ack så amerikansk på alla sätt – i den är läraren ett helgon) eller för den delen Döda poeters sällskap.

Filmen ger intryck av att vara en dokumentär vilket också ligger nära sanningen då filmen bygger på en bok skriven av just Francois. Författaren spelar alltså också huvudrollen i filmen. Alla elevroller spelas av amatörer – och de spelar sensationellt trovärdigt. Och eleverna går själva på en skola motsvarande den som skildras i filmen. Det finns inte en falsk ton i denna film – imponerande.

Som lärare kan jag verkligen känna igen mig i skildringen av relationen mellan Francois och eleverna. Man vill väl men ibland blir det bara fel och man begriper inte alltid varför. Eftersom jag är lärare så ser jag filmen genom lärarglasögon och kan konstatera att den är otroligt ärlig i sitt skildrande av skolans värld. Även om mycket skiljer mellan franska och svenska skolor upptäcker jag att det är nog än mer som förenar. Att filmen inte får högre betyg beror nog på att jag inbillar mig att det är en film som inte är alldeles lätt att ta till sig. Den är mycket mörk även om där också finns glimtar av ljus. Det skulle vara intressant att diskutera den med någon som inte i vuxen ålder varit involverad i skolan på yrkesbasis.

  • Kommentarer(0)//film.pimpaminhylla.se/#post11

Också en kärleksfilm

Gamla FavoriterSkapad av Malin 08 jul, 2009 21:06

Laddat möte

(orgninaltitel White Palace)

Alltså, omslaget är ju i och för sig talande men ger liksom fel vibrationer ändå. Denna film handlar om ung yuppieänkling som möter trasig medelålders servitris. Det låter ju kul - inte. Men det är helt sanslöst häfigt tycker jag. En äkta kärleksrulle helt enkelt. Se den utan fördomar.

  • Kommentarer(1)//film.pimpaminhylla.se/#post9

Filmer som tål att ses mer än en gång

Gamla FavoriterSkapad av Malin 08 jul, 2009 21:01

Utan någon som helst inbördes ordning presenteras här tre gamla favoriter som man gärna ser igen ett antal gånger.

Terminator 2

Denna film har allt enligt mig. På ytan en duktig action, under ytan ställer den frågor och förmedlar Camerons (?) syn på mänskligheten. När jag läste film i England (det lät flott det där) var det en amerikan som under ett seminarium påstod att Sarah Connor var en dålig mor som inte tog ansvar för sitt barn. Då hov Malin upp sin röst och läxade upp den unge spolingen - jisses, hur dum får man bli.

Varning utfärdas för "Director's cut" när det gäller denna film. Den här gången skulle regissören defintivt inte klippa filmen - hu vad hemsk den blev. Se orginalklippningen och inget annat.

Mycket väsen för ingenting

Rolig historia, sanslöst vacker toscansk natur, duktiga skådisar och så är det Shakespeare också. Kan det bli bättre?

O Brother Where Art Thou?

Löst byggd på Odysseus presenteras en osannolik historia från depressionens USA. Mycket rolig film med fyndig dialog och fantastisk musik därtill.

  • Kommentarer(1)//film.pimpaminhylla.se/#post8

Citronträd och motorolja

VuxenSkapad av Malin 06 jul, 2009 20:58

Orginaltitel The World's Fastest Indian

********

Den drygt 60-årige Burt Munros stora intresse i livet är hans motorcykel, en Indian från 1920 och höga farter. Motorcykeln har han byggt på och pulat med under många år i sitt skjul i den lilla staden Invercargill på Nya Zeeland. Han är mycket fiffig och har många idéer om hur han ska förbättra sin Indian. Burts dröm är att åka till USA för att testa hur snabb hans motorcykel är. En insamling från goda vänner och en belåning på huset gör att han kan arbeta sig över på en båt med motorcykeln i lastrummet. Under resans gång träffar han många människor som fascineras av hans person och passion. Burt har också ett gott öga till kvinnor som har ett lika gott öga till honom. Historien om Burt och hans liv bygger på en sann historia.

Burt spelas av Anthony Hopkins som är mycket trovärdig som den originelle nya zeeländaren. Övriga skådespelare tecknar också fina porträtt av sina rollfigurer. Hela filmen är tämligen lågmäld och trovärdig med inslag av stor humor. Jag kan varmt rekommendera denna film för en kväll när man vill se något som ger en tron på människan tillbaka.


  • Kommentarer(0)//film.pimpaminhylla.se/#post5

En gåva för livet

VuxenSkapad av Malin 05 jul, 2009 22:34

(inte en enda stjärna)

Filmen handlar om en ung kille vars stenrika farfar just har dött. Hela släkten är snuskigt rik och alla är otrevliga, egoistiska och elaka. Så också den unge hjälten Jason som är lika rikemansodräglig. Vid bodelningen, som hålls av farfaderns bästa vän, som tillika är adovkat, meddelar släktingarna vad de fått i arv. Jasons far har dött många år tidigare men Jason räknar inte med att ärva något eftersom han hatar sin farfar. Jason har pengar så han klarar sig ändå onekligen. Farfadern verkar ha någon slags skuld till att Jasons far dog. I vilket fall som helst visar det sig att farfar har planer för Jason, han ska, från andra sidan graven, ge sonsonen ett antal läxor som kommer att leda till belöning, läxorna ska ge en gåva för livet. Av någon anledning går Jason med på att göra de olika prövningarna trots att han inte vet vad som ska hända. Det är med andra ord en klassisk saga där den unge hjälten ska gå igenom ett antal prövningar för att få hela kungariket och prinsessan därtill.
Två roller är lite roligare, en ung flicka som Jason möter och farfaderns advokat. Men när flickan visar sig vara allvarligt sjuk så blir även hennes roll lätt smetig. Givetvis är hon i äkta amerikansk filmanda alldeles för vuxen för sin ålder men man får vara tacksam för det lilla i denna smörja till film. Advokaten är duktig på att spela trött på bortskämda rikemansbarn.

Denna film hade kunnat bli riktigt underhållande om inte manusförfattare och regissör tagit sig själva och sitt budskap på så förtvivlat stort allvar. Med lite sjuk humor och lite sälta i berättande hade filmen kunnat bli ett helt okej tidsfördriv. Nu blir den istället en mycket moralisk historia även om jag tycker moralen svajar högst betänkligt mellan varven.
En roll i filmen spelas av en av mina favoritskådisar, Brian Dennehy. Men att, som jag gjorde, hyra filmen för hans skull ska man nog inte göra. Jag avråder bestämt från denna film om man inte är i behov av lite självplågeri. Den kan också fungera som hjälpmedel när man har magsjuka - om det är svårt att kräkas är det bara att se denna film och sen är det ingen konst att spy så det står ohärliga till.  • Kommentarer(1)//film.pimpaminhylla.se/#post4