Pimpa min hylla med film

Pimpa min hylla med film

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................

Pimpa min hylla med film
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept fast koncentrerar oss på rörliga bilder i stället.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin@pimpaminhylla.se & Rebecca@pimpaminhylla.se

Two Lovers

VuxenSkapad av Rebecca 02 nov, 2009 20:18
Veckans Diagnos - Känslomässig Störning... *Pling*
___________________________________________________________________
[*******]

För några år sen hade en TV-serie premiär som verkade vara exakt vad jag skulle gilla - stark kvinna som jobbar som rättsläkare med en bunt konstiga typer och som löser brott. Dessutom såg hon rätt bra ut. Det var inte många avsnitt jag stod ut. Människan, Jordan Rättsläkare, är en fullkomligt osympatisk, totalt egocentrisk och egoistisk människa med klara tendenser till någon form av känslomässig rubbning samt en illa dold psykopati/sociopati/you-name-it-she's-got-it.
- Jordan slänger sitt långa hår och ser arg ut samt utövar känslomässig utpressning på männen i sitt liv - sin chef, sina kollegor, sin pappa och de som har oturen att älska henne.
- Jordan bara måste följa sitt eget samvete och göra saker oavsett hur många fall hon saboterar eller hur många människor hon sätter i klistret.
- Jordan är en enkvinnas-republik med en diktatordespot som ska ha allt på sitt sätt eller på inget sätt alls! Bäva månde människorna i hennes omgivning.

("A 'sexy, brilliant' Boston medical examiner"... or just one annoying human?)


Jordan Rättsläkare har sänts säsong efter säsong vilket övergår mitt förstånd. Varför ska vi se en serie om en bortskämd, ouppfostrad tjurskalle utan tillstymmelse till social kompetens vars enda plus är hennes utseende och att hon karvar i lik?

Men Jordan är inte ensam. I Hollywood vimlar det av karaktärer som antagligen ska framstå som excentriska, sötvimsiga, bedårande smågalna, spännande impulsiva etc. Hjälten är på väg till ett bröllop med den stabila, lite tråkiga tjejen och på vägen träffar henne med stort H som rockar hans värld och visar honom hur lite krydda kan förhöja smaken på livet.

På vita duken framställs det som hjälten väljer helt rätt när han droppar sin gråa mus till flickvän och i stället tar sitt pick och pack och ger sig ut på äventyr med Ms Crazy Cute. I verkligheten, där riktiga människor bor, vet vi att käkar men en allt för stark chili så ökar förståelsen för uttrycket "Burn In, Burn Out". Skulle någon sätta sig ner och göra psykologiska profiler på dessa filmens kvinnor skulle de säkerligen ha en mängd diagnoser... var...

I filmens värld rider hjälten och hans flamma i väg mot solnedgången för att leva lyckliga resten av sina spännande liv. I verkligheten står mannen kvar och undrar vad fan det var som hände - så här skulle det ju inte sluta? Fröken Spännande visade sig ha allvarliga problem, driver honom till känslomässig ruin, drar och lämnar honom som ett ensamt vrak när den uppmärksamhet han kan ge inte längre klarar av att ge bekräftelse-narkomanen tillräckligt starka fixar.
Two Lovers är en lågmäld, långsamt berättad film om Leonard Kraditor, en vilsen ung man som bor hemma hos sina föräldrar efter ett misslyckat förhållande och ett misslyckat självmordsförsök. Ungefär samtidigt träffar han två kvinnor som är olika som natt och dag. Sandra är dotter till affärspartnern till Leonards pappa. Hon är en mörk vacker kvinna, varm, sensuell, omhändertagande och lågmäld. Hon faller för Leonard och erbjuder honom sitt hjärta och sin lojalitet. Michelle är Leonards granne som han räddar en dag i trappuppgången och som han sen är ohjälpligt förälskad i. Michelle, med sitt blonda hår, är en av poster boysen för känslomässig personlighetsstörning. Rolig, galen, vibrerande av liv och samtidigt känslig, deprimerad, needy, krävande och ytterst egocentrerad.

Leonard dras in i Michelles liv där hennes förhållande med en gift man får henne att åka berg- och dalbana i humöret och hon ömsom stöter bort Leonard och ömsom behöver honom. Och Leonard låter sig manipuleras och ledas. När Michelle inte vill veta av honom söker han sig till Sandra, den tålmodiga, och när Michelle behöver honom lämnar han allt och kommer springande.

I en scen, uppe på taket till huset där de bor, frågar Michelle Leonard om hans åsikter om hennes älskare - kommer han någonsin lämna sin fru för henne? Leonard svarar att han inte tror det, att män som älskaren sällan gör det och att Michelle bara slösar sin tid. Vad han inte inser är att han precis själv har svarat på sin egen outtalade fråga: Kommer Michelle någonsin lämna any Tom, Dick eller Harry för att vara med honom?

Och samtidigt ställs frågan om och om igen - vad är egentligen bra för oss? Vad är ett bra val? I vanlig Hollywood-ordning hade förstås Michelle varit bra och Sandra dålig så det naturliga för en independent-film borde vara tvärtom, men regissören, tillika manusförfattaren, James Gray gör det långt ifrån så enkelt. Gray har helt enkelt gjort en film som känns trovärdig och väl förankrad i verkligheten där livet sällan är svart eller vitt utan grått. (Pun intended) Two Lovers lyckas utan allt för mycket drama förmedla stora känslor som vi alla kan känna igen och relatera till.
Two Lovers tar tid på sig att berätta sin historia och den gör det med små, men väl uttänka medel. Emellanåt vill man slita Leonard ur filmen och ge honom ett par väl placerade örfilar för att få honom att vakna upp. Eller så vill man bara ta ett ordentligt snack med Michelle och be henne, i skarpa ordalag, att skärpa sig. Att se människor mödosamt arbeta sig fram via fel val till en, i princip, given katastrof, det ena hoppfulla ögonblicket efter det andra, är nästan fysiskt smärtsamt. Och ändå är det här en film som handlar om hopp och om att inte ge upp och om att hitta andra värden som är värda att kämpa för.

Förutom några små invändningar mot castingen, varken Joaquin Phoenix eller Gwyneth Paltrow känns riktigt hundra, så är det en film att tycka om.

(Rebecca)

  • Kommentarer(0)