Pimpa min hylla med film

Pimpa min hylla med film

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................

Pimpa min hylla med film
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept fast koncentrerar oss på rörliga bilder i stället.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin@pimpaminhylla.se & Rebecca@pimpaminhylla.se

A Game Of Thrones

TV-serierSkapad av Rebecca 17 jan, 2011 13:57
ÄNTLIGEN! Äntligen! äntligen.... ÄNTLIGEN!!
________________________________________________________________När Legend of the Seeker började sändas på TV var jag rätt lycklig. En TV-serie baserad på ett fantasy-epos som inte kändes allt för barnsligt och slätstruket och där skaparna verkade ha, vilket är sällsynt, en riktigt skaplig budget att arbeta med - inte hästskit med andra ord. Visst, serien kunde aldrig leva upp till det mörker som ligger som en tung skugga över böckerna och mycket av det som gör böckerna vuxna togs inte med. Mer kan man kanske inte vänta sig av en serie producerad av Disney. På det hela taget var Legend of the Seeker ändå en frisk fläkt i det annars tröga fantasy-träsket.Nu genererade inte Legend of the Seeker tillräckligt med vinst... alltså, den genererade vinst, men inte tillräckligt, och där med var den dödsdömd. En framgångsrik, omtyckt och vinstdrivande serie kan man omöjligt fortsätta med så helt sonika lades den ner och vi var återigen utlämnade till charmlösa serier som Charmed.

Som fantasyälskare får man leva på en mycket mager kost när det gäller filmatiseringar och TV-serier. Det finns små läckerbitar som Sagan om ringen-triologin, men i övrigt behandlas oftast genren som en barnangelägenhet. Vuxna med starka behov av verklighetsflykt och drakkärlek kan lätt hålla sig för skratt. Visst är Guldkompassen skickligt gjord och visst måste man älska Westley i The Princess Bride, men mycket av den vuxna fantasyn handlar om livets mörka och dunka sidor och mänsklighetens grymhet. Då fantasy allt som oftast vänder sig till barn tonas den sidan ner till förmån för goda gärningar, vackra prinsessor och lyckliga slut.

Men Lo and Behold!! När natten är som mörkast lyser stjärnorna som klarast. En av de bästa fantasy-serier jag läst (Eller börjat läsa ska jag kanske säga. Här läses inga serier innan sista boken är skriven! Vis av erfarenhet....) håller på att filmas som bäst och kommer att börja visas i april om allt går vägen. Det går som rysningar längst ryggraden när jag tänker på det. Nu skulle den skeptiskt kunna komma med invändningar - kommer det inte bli lika tamt och snällt som vanligt? Kommer inte George R. R. Martins epos A Song of Ice and Fire, som innehåller så vackra, grymma, brutala scener inte bara förvandlas till en likgiltig sörja där ondskan, fantasyns drivkraft, har gjorts tandlös och godheten blir övermäkta kvalmig?Det skulle kunna bli så. Absolut. Om vilket annat TV-bolag som helst gjorde den, men nu är det HBO som har lagt vantarna på A Game of Thrones. Ryktet säger att George R. R. Martin konsekvent har vägrat sälja sin story, även han uppenbarligen vis av erfarenheten, ända tills han fick veta att HBO tänker lägga 10 miljoner.... wait for it.... dooooooollar på pilotavsnittet. Ja, gott folk, ni hörde rätt. 10 miljoner dollar.
Wikipedia om HBO:
"Since 1977, HBO has produced original programming, which includes dramas and comedies in addition to its slate of theatrical films. Most of these shows are rated TV-MA, and often feature suggestive themes and high amounts of profanity, violence, and nudity - content that would be much more difficult to get on basic cable or free to air channels, for fear of losing sponsors."

Jag vill understryka följande i citatet ovan - high amounts of profanity, violence, and nudity. HBO har producerat en radda av kontroversiella TV-serier med udda, och annorlunda historier som få andra TV-bolag i USA skulle kunna tänka sig producera. Ja, jag tror knappt ens att de skulle kunna tänka ut serierna heller! Det roliga i det hela är att HBO ofta går från klarhet till klarhet och ger publiken högt älskade serier som dessutom ofta blir kritikerhyllade. För att nämna några;
Hung, True Blood, In Treatment, Big Love, Entourage, Real time with Bill Maher, John Adams, Flight of the Conchords, Deadwood, Angels in America, Da Ali G Show,
Six Feet Under, The Sopranos, Sex and the City, Oz och självfallet Fragglarna.
Där har ni en lista fylld av prostitution, kriminalitet, död, sex, HIV, droger och en massa annat godis.

För att citera en annan amerikansk institution "I've got chills, multiplying". Det här har potential att bli bra, riktigt bra. Otäckt, skrämmande, mörkt bra! Jag kan nästan inte vänta....
(Rebecca)

PS. Måste bara säga att jag verkligen inte är köpt av HBO för att säga ovanstående även om det kan verka så emellanåt... :)


  • Kommentarer(0)