Pimpa min hylla med recept & mat

Pimpa min hylla med recept & mat

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
Pimpa min hylla med recept & mat
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept fast koncentrerar oss på sånt som går att äta.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin@pimpaminhylla.se & Rebecca@pimpaminhylla.se

Tomatmarmelad Mä' Sting

Allmänt lallandeSkapad av Mats 11 aug, 2013 15:10
Eftersom vi odlar en hel del själva, främst tomat och gurka, så uppstår alltid samma problem vid skördetid - det vi inte orkar äta direkt måste ju tas omhand på något sätt. Detta recept har jag använt under några år, och det har även rönt en del uppmärksamhet i bekantskapskretsen. Jag har inte publicerat receptet tidigare, men då jag i stort sett själv har snott det så kan jag ju lika gärna publicera det.

Detta är ingridienserna:
1 kg tomater
6 dl syltsocker
2 dl Karlshällshonung
1 citron
chili

Tomater, honung och chili kommer från egen produktion. Citronen får än så länge inköpas, men får vi ihop vårt växthus som vi tänkt, kanske även den kan komma från egen produktion. Att man använder syltsocker är viktigt, då ju tomater saknar pektin, och det lilla som citronen bidrar med inte räcker för att få rätt konsistens.

Tillvägagångssättet är som följer:
Tomaterna skärs i bitar. Citronen sköljs väl och skalet rivs av. Lägg i en skål och häll på honung och socker. Pressa över saften från citronen. Rör om. Detta ska nu stå i ungefär ett dygn.

Koka upp tomat- och sockerröran. Tillsätt chili. Mängden är omöjlig att på förhand ange, då det ju finns allt från "herrejösses-chili" till de som inte smakar något alls. Det kan vara lite svårt att genom avsmakning avgöra hur stark marmeladen kommer att bli. Den heta marmeladen smakar nästan alltid mycket starkare än när den svalnat. Det ska dessutom vara en tydlig chilismak på den, då vi ofta använder den till stark ost.

Normalt när man använder syltsocker brukar man bara behöva koka i några minuter, men detta ska stå på i minst 30 minuter så att tomaterna kokar sönder ordentligt. Häll upp på burkar och låt det svalna. Marmeladen kan sparas i kylskåp hur många år som helst (har nog en burk kvar från 2007 i kylskåpet).

Marmeladen ska serveras till ostbrickan. På den ska det då helst finnas starka getostar - gärna från Hejtorps gårdsmejeri. Till detta dricker man ett sött starkvin. Här brukar det ofta vara det portugisiska Moscatel de Setubal (nr 8011).


  • Kommentarer(2)//mat.pimpaminhylla.se/#post8

The mother of all chokladglass

DesserterSkapad av Rebecca 22 jul, 2013 19:45


CHOKLADGLASS MED MASCARPONE
_____________________________________


Efter inköpet av glassmaskinen har vi provat en mängd olika glassrecept, men PVn har aldrig blivit riktigt nöjd. Sen provade vi receptet som följer och nu ler han bara saligt när vi äter glass.

Jag vet att vi borde tagit snygga bilder på de fina uppläggningarna med glasskulor och jordgubbar och sånt. Problemet är att när vi käkat glassen har vi inte ens tänkt så långt. I stället tog jag en bild som jag tycker talar sitt tydliga språk - en nästan tom glassbunke!

Det här behöver du:

250 g mascarpone
2 ägg
2 dl socker (gärna ljust muskovado)
en knivsudd vaniljpulver
2,5 dl vispgrädde
2 tsk kakao
150 g mörk choklad (själva använde vi blockchoklad och det funkade bra)

Så här gör du:

Vispa ägg, socker och vaniljpulver pösigt och fluffigt.
Blanda ner osten i äggröran och rör om så det blir en skön smet.
Vispa grädden med kakaon tills den blir tjock men inte helt fast.
Vispa inte för länge!
Smält chokladen hur du vill. Jag kör den i micron och det funkar bra.
Blanda hälften av grädden i den smälta chokladen och rör om tills det blandat sig. Rör sen ner chokladsmeten i den resterande grädden.
Häll i chokladgrädden i äggsmeten och rör om tills allt blandat sig fint.
Häll smeten i din glassmaskin och kör tills den är i princip klar och efterfrys så mycket som du tycker det behövs. Glassen ska gå bra att frysa även utan glassmaskin även om vi inte provade det.

Vill man lyxa till det lite mer kan man röra ner ca 100 g riven choklad också innan man fryser in glassen.

Tänk på att glassen behöver tina lite innan du serverar den om den stått i frysen länge. Ta ut den i tid! :)

Bara att prova hemma. Garanterat gott och garanterat fullt av kalorier och garanterat vem bryr sig?! :)

(Rebecca)

  • Kommentarer(0)//mat.pimpaminhylla.se/#post7

Goda små "bakelser"

BakatSkapad av Rebecca 05 maj, 2013 11:59



GODA SMÅ SAKER
______________________________
ca 50 st

500 g mandelmassa
4 ägg
2-3 msk koncentrerad apelsinjuice
0,5-1 dl ljust muskovadsocker
1 tsk salt
ev. 25 g smör
ev. 150 g mörk blockchoklad
ev. 1 dl grädde
ev. garnering

Riv mandelmassan på grova sidan av rivjärnet.
Separera äggen - äggulorna i mandelmassan och äggvitorna i en skål.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum tillsammans med saltet. Tillsätt sockret och vispa marängsmeten glansig.
Vispa mandelsmassan, äggulor och apelsinjuice och vänd sedan försiktigt ner äggvitorna i smeten.
Fördela smeten i pappformar.
Grädda tills de fått fin färg, ca 10-12 min.
Låt dem svalna.

Gör någon glasyr och ha på. Själv hade jag en chokladtryffelglasyr som är enkel att göra. Värm grädden och låt smöret smälta i det utan att det kokar. Bryt ner chokladen i och rör tills chokladen är smält - helst utan att pannan står på värmen alls. Låt glasyren svalna lite innan den fördelas över kakorna.

Själv hade jag på lite guld- och silverkulor för festlighetsfaktor, men helt ärligt smakade de bäst utan strösslet.

Kakorna är goda som de är, men de kan verkligen serveras med lite lättvispad grädde, lättvispad creme fraiche eller varför inte Martins hemmagjorda körsbärsglass med med hemmagjord chokladsås. :)

I vilket fall som helst - superlätta att göra och smakar väldigt gott!

  • Kommentarer(0)//mat.pimpaminhylla.se/#post6

Malins smörgåstårta - världens godaste

HuvudrätterSkapad av Malin 19 jul, 2011 16:43


8 hyfsat hungriga personer räcker det till.

Jag älskar smörgåstårta men får ofta avstå för att någon illasinnad person petat i något köttaktigt. Det ska alltid till någon rökt skinka eller leverpastej vilket innebär att jag inte äter det. För några år sedan hittade jag ett recept som jag modifierade och enligt min inte särskilt ödmjuka åsikt är detta recept en klar förbättring. Ett empiriskt bevis är att det aldrig blir några rester.

Måtten får tas med en nypa salt och givetvis är du välkommen att i din tur förbättra detta utmärkta recept. Skriv gärna i kommentarsfältet hur du ändrat. Jag kan kanske tänka mig att prova.

Ingredienser och gör så här:

Ett paket polarkaka – det är 6 halvcirkelformade bitar som kan vikas ut till 3 rundlar som ska användas

300 gr färskost - Philadelphia är godast.

Lager 1:

Ett paket Kvibille ädelost (fast jag brukar ta lite mer)

2 dl lättcreme fraiche (fast börja med lite mindre)

Kör ihop till hyfsat jämn massa i mixer (om sådan finnes)

Lager 2:

3-4 hårdkokta ägg -hackade

300 gr varmrökt lax (eller mer) – i bitar

½-1 dl majonnäs (Hellmans är bäst)

1 dl lättcreme fraiche

Svartpeppar efter smak

Rör ihop alltihop. Om man inte har någon majo kan man ta lite mer lättcremefraiche och lägga till lite senap och en nypa socker. Lättcreme fraichen (hur tusan skriver man det där egentligen?) kan göra rörorna s a s blöta men det ger sig eller också får man vara lite oflitig så att den inte tunnar sig. Den tjocknar sen igen.

Vik ut en polarkaka och lägg på lämpligt fat eller bricka. Bred på ädeloströran och lägg på nästa polarkaka. På denna bredes laxröran. På med den sista polarkakan och täck hela konkarongen med färskost. Var inte för snål! Nu kan smörgåstårtan stå till nästa dag med lite gladpack på. Givetvis bör sådan väntan tillbringas i kylskåpet. För smörgåstårtan alltså. Kocken får göra vad hen vill. Det är en fördel om den får stå i alla fall några timmar och gotta till sig innan nästa steg i tillagningen tar vid.

Dekoration

Här sätter blott fantasin gränser men vi brukar använda sånt här:

Cocktailtomater

Gurka

Räkor

Oliver

Stenbitsrom

Dill

Rädisor

Röd paprika (den dyra tunna så goda)

Sallad av något slag

Sedan vidtar då den mest kreativa fasen. Dekorera. Ta en bild och skicka in för det glömde vi. Ät och njut!

  • Kommentarer(4)//mat.pimpaminhylla.se/#post5

Tre amigos - tre viner

DryckerSkapad av Rebecca 13 apr, 2011 03:25
MED BEGYNNANDE ALKOHOLISM...
__________________________________________________________________

Enda sen barnsben har jag velat vara rebell. På skolans roliga timme fick jag vara Chewbacca när vi gjorde en uppsättning av Stjärnornas Krig. Regissören, tillika Luke SkyWalker, ansåg att Tess passade bättre som prinsessan Leia för hon hade långt hår som kunde flätas och rullas upp som kanelbullar över öronen. Nåja, jag slapp i alla fall vara Darth Vader.

I dag sträcker sig väl mitt rebelliska sinne till att svära framför Uppdrag Granskning. Nu har jag dock hittat ett nytt sätt. Pimpla rödvin. Det är ganska idealiskt. Det är gott, man blir lätt berusad eller mer berusad om man så vill och jag vet aldrig om det kommer ge mig migrän eller inte. Lite rysk roulett över det hela.

Generellt sett kan jag skylla allt på en klasskamrat, G, och min PV. Förr i tiden drack jag rödtjut då och då men insåg snart att min passion för Rioja-viner fick tråkiga konsekvenser. Rent ut sagt übertråkiga konsekvenser. Migrän är verkligen inte roligt. Så jag la mina vinpimplar-ambitioner på hyllan.

Sen kom Umbala in i mitt liv. Hur gick det till egentligen kanske vän av ordning frågar. Ja, G och PV, hur gick det till? Va?? Ja, okej, jag är en vuxen människa så jag får väl stå för mina handlingar och ta eventuella konsekvenser av dem. Dålig rebell annars...

Det är tre BiB som har introducerats i mitt liv på sista tiden.




UMBALA
Den fruktiga och mycket lättdruckna skönheten från Sydafrika. Med sina 154:- för en BiB kvalar hon in, enligt någon på området kunnig människa i min närhet, som 2:a på alkotoppen. Det vill säga att hon ger bra med alkohol för pengarna. Nu är det inte alltid fyllan man vill åt och Umbala är faktiskt ett ganska gott all-around-vin.





PENFOLDS RAWSON'S RETREAT

PVn tyckte det var dags att utöka sortementet något och helt i blindo provade vi Rawson's. Det var en glad överraskning. Något dyrare med sina 259:- men den något bättre smaken gjorde det hela värt det. Vi pratar fortfarande ett fruktigt vin, men från Austrailen den här gången. Likaledes lättdrucket och vi har druckit det till så väl festmiddagar som vardagskotletten. Funkar fina fisken.




SOMEZIN
Vi håller oss envetet fast vi de fruktiga vinerna men har förflyttat oss till det soliga Kalifornien där vi hittar Somezin. PVn blev aningens bekymrad över om det kunde klassas som fjortisvin med tanke på hur lättdrucket det var, men för 215:- för en BiB så kunde jag lugna honom. Vägen till Aurora är lång! Trots att vinet är lätt och otroligt fruktigt så är det också väldigt smakrikt. Passar som ett sippvin och jag kan tänka mig att ett glas i sommar, när grillen är på, kommer sitta som ett smäck.

Nej nu är det dags att tjacka mer migränmedicin. Tack för mig!


(Rebecca)

Mitt eget Karthago: För övrigt anser jag att Systembolaget inte ska säljas ut!!

  • Kommentarer(2)//mat.pimpaminhylla.se/#post4

Tomatrisotto med gösfile och basilikabuljong

HuvudrätterSkapad av Mats 26 mar, 2011 12:39

Risotto är en fantastisk metod att tillaga ris som ger oändliga möjligheter till variation. Det är också en rätt som många gånger står bra för sig själv. Den variant vi gjorde i går kväll kommer från ett recept vi hittat på Allt om mat’s hemsida och serveras med fisk (i går blev det gösfile) och en basilikabuljong.

Risotto
250 g cocktailtomater
2 st schalottenlökar
1 st vitlök
1 msk smör
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
2 dl tomatjuice
5 dl vatten
2 msk fond
25 g smör
2 dl parmesanost

Att laga risotto kräver lite tid, men det är ett ganska trevligt pyssel att stå vid spisen och stillsamt röra i pannan. När jag lagar risotto använder jag en titanstekpanna med ganska höga kanter. Först får lök och ris svettas någon minut i smör. Därefter får vinet koka in. I den här varianten tillsatte jag sedan tomatjuicen och därefter, i sakta mak buljongen som jag i förväg har värmt i en kastrull vid sidan av. Det ska ta nästan 20-25 minuter att tillsätta all buljong. Värmen får således inte vara allt för hög. När konsistensen börjar bli lagom krämig tillsätts en klick smör och sist osten och tomaterna som skurits i halvor.

Basilikabuljongen är ungefär lika enkel som den är god, och till tomatrisotton passar den alldeles utmärkt.

Basilikabuljong
1 kruka färsk basilika
1,5 dl buljong av grönsaksfond
1 st vitlök
25 g smör

Buljongen tillreds. Basilikabladen och vitlöken mixa tillsammans med den varma buljongen. Precis innan servering monteras smöret.

  • Kommentarer(2)//mat.pimpaminhylla.se/#post3

Kryddstekt gös med honungsrostade rotfrukter och en sås på rödvin och dill

HuvudrätterSkapad av Mats 26 feb, 2011 11:12

Vi har en stor påse fina gösfiléer i frysboxen. Inköpta av från en ambulerande försäljare av fryst fisk som dök upp en söndagseftermiddag. Fisken kommer från Estland och verkar vara av ganska så god kvalité – om än inte lika fin som den färska mälargösen som vi ibland kan hitta hos vår lokala fiskmånglare.

Förutom gösen så fanns ett lätt och väldigt gott portugisiskt rödvin i huset. Vinet, som heter Rapariga da Quinta (nr 90078) ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment, hade vi egentligen tänkt lägga in på kattvinden där vi har tänkt samla på oss lite lagringvärda viner. När vi fann receptet på gösen så insåg vi att detta vin skulle passa utmärkt till. Både till såsen och att dricka till.

Receptet kommer från början från Gustav Trägårdh, Årets Kock 2010, och för en gångs skull så följde vi i stort sett receptet i dess helhet. Här brukar vi annars anse att recept bara är en rekommendation och fingervisning på hur maten ska lagas, men i detta fall fanns ingen anledning att ändra.

Sås
0,5 liter rödvin
0,5 liter kalvfond
2 msk honung salt och peppar
Ingredienserna kokas ihop. Vi använde inte kalvfond, utan grönsaksfond, och blev tvungna att reda av med lite beurre manie för att få rätt konsistens. Innan serveringen monteras såsen med:
1 msk smör 25 g dill, finhackad
zest från en citron

Rotfrukterna
1 kg rotfrukter ex morot, palsternacka, jordärtskocka, rotselleri, persiljerot
2 msk honung
25 g smör
salt och peppar.
2 vitlöksklyftor
½ citron, enbart zest
Rotfrukterna rostas i ugn. Vitlök och zest sparas till sist.

Fisk
10 bitar gösfiléer à 70 g
½ msk fänkålsfrön
½ msk anis
½ msk svartpeppar salt
Kryddorna mals och gnids in på ena sidan av fisken. Stek på kryddsidan och efterbaka i ugn.

  • Kommentarer(2)//mat.pimpaminhylla.se/#post2

Chocolate Chip Chunk Cookies

BakatSkapad av Rebecca 14 nov, 2010 04:16
DE BÄSTA KAKORNA JUST NU
_________________________________________________________

PVn var på bakhumör och det här blev resultatet.
De är knapriga. De är sega, De är sprängfyllda av choklad och nötter. De smakar gudomligt ihop med mjölk. Prova själv!




Ingredienser:
235 g mjöl
½ tsk bakpulver
100 g socker
150 g muskovadosocker
150 g + 50 g smör
1 ägg
1 äggula
2 tsk vaniljextrakt
3,5 dl hackad, fin, mörk choklad
1 dl hackade nötter
ca ½ dl chokladnibs



Gör så här:

1. Blanda mjöl och bakpulver tillsammans.

2. Smält 150 g av smöret tills det blir brunt i en panna. Ta av det från värmen och rör ner resterande 50 g smör.

3. Blanda socker och muskovadsocker i en skål. Häll i smöret, ägget och äggulan. Rör ner vaniljextraktet.

4. Rör sockersmeten i ca 30 sek och låt den sedan vila i 3 min. Upprepa den proceduren tre gånger tills smeten är helt slät och sockret är helt löst.

5. Rör ner mjölblandningen snabbt och med lätt hand.

6. Blanda ner chokladen, nötterna och nibsen.

7. Klicka ut kaksmeten i stora runda bollar på två plåtar som täckts med bakplåtspapper. Åtta kakor på varje plåt.

8. Grädda en plåt i taget. Grädda kakorna i 200 grader i 5 min och vänd på plåten. Grädda i ca 5-7 min. till. Kakorna ska vara puffiga och degiga i mitten medan kanterna ska börja torka till och ta form.

9. Låt kakorna svalna helt på ett galler innan du frestas att äta dem. Chokladen i kakorna ska få tid på sig att svalna och stelna. :)

10. Ät med kall mjölk och känn hur lyckan sprider sig i kroppen. :)


(Rebecca)

  • Kommentarer(0)//mat.pimpaminhylla.se/#post1

Ett nytt forum

Pimpa min hylla med receptSkapad av Admin 14 nov, 2010 03:45
Efter en lång helg med mycket mat, film, musik och läsande började skrivklådan sätta in. Nya inlägg formades i hjärnan och blev små utkast. Snart nog såg man ett tydligt mönster.... Allt handlade om mat i princip. När tipset på en riktigt bra bok ville åtföljas av receptet på de bästa kakorna som bakats och ätits till de första kapitlen (med Chai till) så började de små grå jobba av sig självt. Varför inte skapa en blogg som otroligt löst hänger samman med de övriga PMH-bloggarna? God mat, bra film och sköna böcker i en lyxig symbios. För att inte tala om kokböcker och och alla kock-program som sänds titt som tätt på TV?

Dessutom är mat något som vi på PHM har som ett starkt gemensamt intresse - så varför inte?? Läs det frsta inlägget här på bloggen om världens just nu godaste Chocolate Chip Chunk Cookies som passar perfekt till te och en bra deckare! :)

(Admin)

  • Kommentarer(1)//mat.pimpaminhylla.se/#post0