Pimpa min hylla med recept & mat

Pimpa min hylla med recept & mat

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
Pimpa min hylla med recept & mat
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept fast koncentrerar oss på sånt som går att äta.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin@pimpaminhylla.se & Rebecca@pimpaminhylla.se

Malins smörgåstårta - världens godaste

HuvudrätterSkapad av Malin 19 jul, 2011 16:43


8 hyfsat hungriga personer räcker det till.

Jag älskar smörgåstårta men får ofta avstå för att någon illasinnad person petat i något köttaktigt. Det ska alltid till någon rökt skinka eller leverpastej vilket innebär att jag inte äter det. För några år sedan hittade jag ett recept som jag modifierade och enligt min inte särskilt ödmjuka åsikt är detta recept en klar förbättring. Ett empiriskt bevis är att det aldrig blir några rester.

Måtten får tas med en nypa salt och givetvis är du välkommen att i din tur förbättra detta utmärkta recept. Skriv gärna i kommentarsfältet hur du ändrat. Jag kan kanske tänka mig att prova.

Ingredienser och gör så här:

Ett paket polarkaka – det är 6 halvcirkelformade bitar som kan vikas ut till 3 rundlar som ska användas

300 gr färskost - Philadelphia är godast.

Lager 1:

Ett paket Kvibille ädelost (fast jag brukar ta lite mer)

2 dl lättcreme fraiche (fast börja med lite mindre)

Kör ihop till hyfsat jämn massa i mixer (om sådan finnes)

Lager 2:

3-4 hårdkokta ägg -hackade

300 gr varmrökt lax (eller mer) – i bitar

½-1 dl majonnäs (Hellmans är bäst)

1 dl lättcreme fraiche

Svartpeppar efter smak

Rör ihop alltihop. Om man inte har någon majo kan man ta lite mer lättcremefraiche och lägga till lite senap och en nypa socker. Lättcreme fraichen (hur tusan skriver man det där egentligen?) kan göra rörorna s a s blöta men det ger sig eller också får man vara lite oflitig så att den inte tunnar sig. Den tjocknar sen igen.

Vik ut en polarkaka och lägg på lämpligt fat eller bricka. Bred på ädeloströran och lägg på nästa polarkaka. På denna bredes laxröran. På med den sista polarkakan och täck hela konkarongen med färskost. Var inte för snål! Nu kan smörgåstårtan stå till nästa dag med lite gladpack på. Givetvis bör sådan väntan tillbringas i kylskåpet. För smörgåstårtan alltså. Kocken får göra vad hen vill. Det är en fördel om den får stå i alla fall några timmar och gotta till sig innan nästa steg i tillagningen tar vid.

Dekoration

Här sätter blott fantasin gränser men vi brukar använda sånt här:

Cocktailtomater

Gurka

Räkor

Oliver

Stenbitsrom

Dill

Rädisor

Röd paprika (den dyra tunna så goda)

Sallad av något slag

Sedan vidtar då den mest kreativa fasen. Dekorera. Ta en bild och skicka in för det glömde vi. Ät och njut!

  • Kommentarer(4)//mat.pimpaminhylla.se/#post5

Tomatrisotto med gösfile och basilikabuljong

HuvudrätterSkapad av Mats 26 mar, 2011 12:39

Risotto är en fantastisk metod att tillaga ris som ger oändliga möjligheter till variation. Det är också en rätt som många gånger står bra för sig själv. Den variant vi gjorde i går kväll kommer från ett recept vi hittat på Allt om mat’s hemsida och serveras med fisk (i går blev det gösfile) och en basilikabuljong.

Risotto
250 g cocktailtomater
2 st schalottenlökar
1 st vitlök
1 msk smör
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
2 dl tomatjuice
5 dl vatten
2 msk fond
25 g smör
2 dl parmesanost

Att laga risotto kräver lite tid, men det är ett ganska trevligt pyssel att stå vid spisen och stillsamt röra i pannan. När jag lagar risotto använder jag en titanstekpanna med ganska höga kanter. Först får lök och ris svettas någon minut i smör. Därefter får vinet koka in. I den här varianten tillsatte jag sedan tomatjuicen och därefter, i sakta mak buljongen som jag i förväg har värmt i en kastrull vid sidan av. Det ska ta nästan 20-25 minuter att tillsätta all buljong. Värmen får således inte vara allt för hög. När konsistensen börjar bli lagom krämig tillsätts en klick smör och sist osten och tomaterna som skurits i halvor.

Basilikabuljongen är ungefär lika enkel som den är god, och till tomatrisotton passar den alldeles utmärkt.

Basilikabuljong
1 kruka färsk basilika
1,5 dl buljong av grönsaksfond
1 st vitlök
25 g smör

Buljongen tillreds. Basilikabladen och vitlöken mixa tillsammans med den varma buljongen. Precis innan servering monteras smöret.

  • Kommentarer(2)//mat.pimpaminhylla.se/#post3

Kryddstekt gös med honungsrostade rotfrukter och en sås på rödvin och dill

HuvudrätterSkapad av Mats 26 feb, 2011 11:12

Vi har en stor påse fina gösfiléer i frysboxen. Inköpta av från en ambulerande försäljare av fryst fisk som dök upp en söndagseftermiddag. Fisken kommer från Estland och verkar vara av ganska så god kvalité – om än inte lika fin som den färska mälargösen som vi ibland kan hitta hos vår lokala fiskmånglare.

Förutom gösen så fanns ett lätt och väldigt gott portugisiskt rödvin i huset. Vinet, som heter Rapariga da Quinta (nr 90078) ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment, hade vi egentligen tänkt lägga in på kattvinden där vi har tänkt samla på oss lite lagringvärda viner. När vi fann receptet på gösen så insåg vi att detta vin skulle passa utmärkt till. Både till såsen och att dricka till.

Receptet kommer från början från Gustav Trägårdh, Årets Kock 2010, och för en gångs skull så följde vi i stort sett receptet i dess helhet. Här brukar vi annars anse att recept bara är en rekommendation och fingervisning på hur maten ska lagas, men i detta fall fanns ingen anledning att ändra.

Sås
0,5 liter rödvin
0,5 liter kalvfond
2 msk honung salt och peppar
Ingredienserna kokas ihop. Vi använde inte kalvfond, utan grönsaksfond, och blev tvungna att reda av med lite beurre manie för att få rätt konsistens. Innan serveringen monteras såsen med:
1 msk smör 25 g dill, finhackad
zest från en citron

Rotfrukterna
1 kg rotfrukter ex morot, palsternacka, jordärtskocka, rotselleri, persiljerot
2 msk honung
25 g smör
salt och peppar.
2 vitlöksklyftor
½ citron, enbart zest
Rotfrukterna rostas i ugn. Vitlök och zest sparas till sist.

Fisk
10 bitar gösfiléer à 70 g
½ msk fänkålsfrön
½ msk anis
½ msk svartpeppar salt
Kryddorna mals och gnids in på ena sidan av fisken. Stek på kryddsidan och efterbaka i ugn.

  • Kommentarer(2)//mat.pimpaminhylla.se/#post2