Pimpa min hylla med recept & mat

Pimpa min hylla med recept & mat

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
Pimpa min hylla med recept & mat
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept fast koncentrerar oss på sånt som går att äta.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin@pimpaminhylla.se & Rebecca@pimpaminhylla.se

Tomatrisotto med gösfile och basilikabuljong

HuvudrätterSkapad av Mats 26 mar, 2011 12:39

Risotto är en fantastisk metod att tillaga ris som ger oändliga möjligheter till variation. Det är också en rätt som många gånger står bra för sig själv. Den variant vi gjorde i går kväll kommer från ett recept vi hittat på Allt om mat’s hemsida och serveras med fisk (i går blev det gösfile) och en basilikabuljong.

Risotto
250 g cocktailtomater
2 st schalottenlökar
1 st vitlök
1 msk smör
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
2 dl tomatjuice
5 dl vatten
2 msk fond
25 g smör
2 dl parmesanost

Att laga risotto kräver lite tid, men det är ett ganska trevligt pyssel att stå vid spisen och stillsamt röra i pannan. När jag lagar risotto använder jag en titanstekpanna med ganska höga kanter. Först får lök och ris svettas någon minut i smör. Därefter får vinet koka in. I den här varianten tillsatte jag sedan tomatjuicen och därefter, i sakta mak buljongen som jag i förväg har värmt i en kastrull vid sidan av. Det ska ta nästan 20-25 minuter att tillsätta all buljong. Värmen får således inte vara allt för hög. När konsistensen börjar bli lagom krämig tillsätts en klick smör och sist osten och tomaterna som skurits i halvor.

Basilikabuljongen är ungefär lika enkel som den är god, och till tomatrisotton passar den alldeles utmärkt.

Basilikabuljong
1 kruka färsk basilika
1,5 dl buljong av grönsaksfond
1 st vitlök
25 g smör

Buljongen tillreds. Basilikabladen och vitlöken mixa tillsammans med den varma buljongen. Precis innan servering monteras smöret.

  • Kommentarer(2)//mat.pimpaminhylla.se/#post3