Pimpa min hylla med recept & mat

Pimpa min hylla med recept & mat

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
Pimpa min hylla med recept & mat
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept fast koncentrerar oss på sånt som går att äta.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin@pimpaminhylla.se & Rebecca@pimpaminhylla.se

Tomatmarmelad Mä' Sting

Allmänt lallandeSkapad av Mats 11 aug, 2013 15:10
Eftersom vi odlar en hel del själva, främst tomat och gurka, så uppstår alltid samma problem vid skördetid - det vi inte orkar äta direkt måste ju tas omhand på något sätt. Detta recept har jag använt under några år, och det har även rönt en del uppmärksamhet i bekantskapskretsen. Jag har inte publicerat receptet tidigare, men då jag i stort sett själv har snott det så kan jag ju lika gärna publicera det.

Detta är ingridienserna:
1 kg tomater
6 dl syltsocker
2 dl Karlshällshonung
1 citron
chili

Tomater, honung och chili kommer från egen produktion. Citronen får än så länge inköpas, men får vi ihop vårt växthus som vi tänkt, kanske även den kan komma från egen produktion. Att man använder syltsocker är viktigt, då ju tomater saknar pektin, och det lilla som citronen bidrar med inte räcker för att få rätt konsistens.

Tillvägagångssättet är som följer:
Tomaterna skärs i bitar. Citronen sköljs väl och skalet rivs av. Lägg i en skål och häll på honung och socker. Pressa över saften från citronen. Rör om. Detta ska nu stå i ungefär ett dygn.

Koka upp tomat- och sockerröran. Tillsätt chili. Mängden är omöjlig att på förhand ange, då det ju finns allt från "herrejösses-chili" till de som inte smakar något alls. Det kan vara lite svårt att genom avsmakning avgöra hur stark marmeladen kommer att bli. Den heta marmeladen smakar nästan alltid mycket starkare än när den svalnat. Det ska dessutom vara en tydlig chilismak på den, då vi ofta använder den till stark ost.

Normalt när man använder syltsocker brukar man bara behöva koka i några minuter, men detta ska stå på i minst 30 minuter så att tomaterna kokar sönder ordentligt. Häll upp på burkar och låt det svalna. Marmeladen kan sparas i kylskåp hur många år som helst (har nog en burk kvar från 2007 i kylskåpet).

Marmeladen ska serveras till ostbrickan. På den ska det då helst finnas starka getostar - gärna från Hejtorps gårdsmejeri. Till detta dricker man ett sött starkvin. Här brukar det ofta vara det portugisiska Moscatel de Setubal (nr 8011).


  • Kommentarer(2)//mat.pimpaminhylla.se/#post8