Pimpa min hylla med recept & mat

Pimpa min hylla med recept & mat

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
Pimpa min hylla med recept & mat
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept fast koncentrerar oss på sånt som går att äta.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin@pimpaminhylla.se & Rebecca@pimpaminhylla.se

Malins smörgåstårta - världens godaste

HuvudrätterSkapad av Malin 19 jul, 2011 16:43


8 hyfsat hungriga personer räcker det till.

Jag älskar smörgåstårta men får ofta avstå för att någon illasinnad person petat i något köttaktigt. Det ska alltid till någon rökt skinka eller leverpastej vilket innebär att jag inte äter det. För några år sedan hittade jag ett recept som jag modifierade och enligt min inte särskilt ödmjuka åsikt är detta recept en klar förbättring. Ett empiriskt bevis är att det aldrig blir några rester.

Måtten får tas med en nypa salt och givetvis är du välkommen att i din tur förbättra detta utmärkta recept. Skriv gärna i kommentarsfältet hur du ändrat. Jag kan kanske tänka mig att prova.

Ingredienser och gör så här:

Ett paket polarkaka – det är 6 halvcirkelformade bitar som kan vikas ut till 3 rundlar som ska användas

300 gr färskost - Philadelphia är godast.

Lager 1:

Ett paket Kvibille ädelost (fast jag brukar ta lite mer)

2 dl lättcreme fraiche (fast börja med lite mindre)

Kör ihop till hyfsat jämn massa i mixer (om sådan finnes)

Lager 2:

3-4 hårdkokta ägg -hackade

300 gr varmrökt lax (eller mer) – i bitar

½-1 dl majonnäs (Hellmans är bäst)

1 dl lättcreme fraiche

Svartpeppar efter smak

Rör ihop alltihop. Om man inte har någon majo kan man ta lite mer lättcremefraiche och lägga till lite senap och en nypa socker. Lättcreme fraichen (hur tusan skriver man det där egentligen?) kan göra rörorna s a s blöta men det ger sig eller också får man vara lite oflitig så att den inte tunnar sig. Den tjocknar sen igen.

Vik ut en polarkaka och lägg på lämpligt fat eller bricka. Bred på ädeloströran och lägg på nästa polarkaka. På denna bredes laxröran. På med den sista polarkakan och täck hela konkarongen med färskost. Var inte för snål! Nu kan smörgåstårtan stå till nästa dag med lite gladpack på. Givetvis bör sådan väntan tillbringas i kylskåpet. För smörgåstårtan alltså. Kocken får göra vad hen vill. Det är en fördel om den får stå i alla fall några timmar och gotta till sig innan nästa steg i tillagningen tar vid.

Dekoration

Här sätter blott fantasin gränser men vi brukar använda sånt här:

Cocktailtomater

Gurka

Räkor

Oliver

Stenbitsrom

Dill

Rädisor

Röd paprika (den dyra tunna så goda)

Sallad av något slag

Sedan vidtar då den mest kreativa fasen. Dekorera. Ta en bild och skicka in för det glömde vi. Ät och njut!

  • Kommentarer(4)//mat.pimpaminhylla.se/#post5