Pimpa min hylla med recept & mat

Pimpa min hylla med recept & mat

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
Pimpa min hylla med recept & mat
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept fast koncentrerar oss på sånt som går att äta.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin@pimpaminhylla.se & Rebecca@pimpaminhylla.se

Tomatmarmelad Mä' Sting

Allmänt lallandeSkapad av Mats 11 aug, 2013 15:10
Eftersom vi odlar en hel del själva, främst tomat och gurka, så uppstår alltid samma problem vid skördetid - det vi inte orkar äta direkt måste ju tas omhand på något sätt. Detta recept har jag använt under några år, och det har även rönt en del uppmärksamhet i bekantskapskretsen. Jag har inte publicerat receptet tidigare, men då jag i stort sett själv har snott det så kan jag ju lika gärna publicera det.

Detta är ingridienserna:
1 kg tomater
6 dl syltsocker
2 dl Karlshällshonung
1 citron
chili

Tomater, honung och chili kommer från egen produktion. Citronen får än så länge inköpas, men får vi ihop vårt växthus som vi tänkt, kanske även den kan komma från egen produktion. Att man använder syltsocker är viktigt, då ju tomater saknar pektin, och det lilla som citronen bidrar med inte räcker för att få rätt konsistens.

Tillvägagångssättet är som följer:
Tomaterna skärs i bitar. Citronen sköljs väl och skalet rivs av. Lägg i en skål och häll på honung och socker. Pressa över saften från citronen. Rör om. Detta ska nu stå i ungefär ett dygn.

Koka upp tomat- och sockerröran. Tillsätt chili. Mängden är omöjlig att på förhand ange, då det ju finns allt från "herrejösses-chili" till de som inte smakar något alls. Det kan vara lite svårt att genom avsmakning avgöra hur stark marmeladen kommer att bli. Den heta marmeladen smakar nästan alltid mycket starkare än när den svalnat. Det ska dessutom vara en tydlig chilismak på den, då vi ofta använder den till stark ost.

Normalt när man använder syltsocker brukar man bara behöva koka i några minuter, men detta ska stå på i minst 30 minuter så att tomaterna kokar sönder ordentligt. Häll upp på burkar och låt det svalna. Marmeladen kan sparas i kylskåp hur många år som helst (har nog en burk kvar från 2007 i kylskåpet).

Marmeladen ska serveras till ostbrickan. På den ska det då helst finnas starka getostar - gärna från Hejtorps gårdsmejeri. Till detta dricker man ett sött starkvin. Här brukar det ofta vara det portugisiska Moscatel de Setubal (nr 8011).


  • Kommentarer(2)//mat.pimpaminhylla.se/#post8

Tomatrisotto med gösfile och basilikabuljong

HuvudrätterSkapad av Mats 26 mar, 2011 12:39

Risotto är en fantastisk metod att tillaga ris som ger oändliga möjligheter till variation. Det är också en rätt som många gånger står bra för sig själv. Den variant vi gjorde i går kväll kommer från ett recept vi hittat på Allt om mat’s hemsida och serveras med fisk (i går blev det gösfile) och en basilikabuljong.

Risotto
250 g cocktailtomater
2 st schalottenlökar
1 st vitlök
1 msk smör
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
2 dl tomatjuice
5 dl vatten
2 msk fond
25 g smör
2 dl parmesanost

Att laga risotto kräver lite tid, men det är ett ganska trevligt pyssel att stå vid spisen och stillsamt röra i pannan. När jag lagar risotto använder jag en titanstekpanna med ganska höga kanter. Först får lök och ris svettas någon minut i smör. Därefter får vinet koka in. I den här varianten tillsatte jag sedan tomatjuicen och därefter, i sakta mak buljongen som jag i förväg har värmt i en kastrull vid sidan av. Det ska ta nästan 20-25 minuter att tillsätta all buljong. Värmen får således inte vara allt för hög. När konsistensen börjar bli lagom krämig tillsätts en klick smör och sist osten och tomaterna som skurits i halvor.

Basilikabuljongen är ungefär lika enkel som den är god, och till tomatrisotton passar den alldeles utmärkt.

Basilikabuljong
1 kruka färsk basilika
1,5 dl buljong av grönsaksfond
1 st vitlök
25 g smör

Buljongen tillreds. Basilikabladen och vitlöken mixa tillsammans med den varma buljongen. Precis innan servering monteras smöret.

  • Kommentarer(2)//mat.pimpaminhylla.se/#post3

Kryddstekt gös med honungsrostade rotfrukter och en sås på rödvin och dill

HuvudrätterSkapad av Mats 26 feb, 2011 11:12

Vi har en stor påse fina gösfiléer i frysboxen. Inköpta av från en ambulerande försäljare av fryst fisk som dök upp en söndagseftermiddag. Fisken kommer från Estland och verkar vara av ganska så god kvalité – om än inte lika fin som den färska mälargösen som vi ibland kan hitta hos vår lokala fiskmånglare.

Förutom gösen så fanns ett lätt och väldigt gott portugisiskt rödvin i huset. Vinet, som heter Rapariga da Quinta (nr 90078) ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment, hade vi egentligen tänkt lägga in på kattvinden där vi har tänkt samla på oss lite lagringvärda viner. När vi fann receptet på gösen så insåg vi att detta vin skulle passa utmärkt till. Både till såsen och att dricka till.

Receptet kommer från början från Gustav Trägårdh, Årets Kock 2010, och för en gångs skull så följde vi i stort sett receptet i dess helhet. Här brukar vi annars anse att recept bara är en rekommendation och fingervisning på hur maten ska lagas, men i detta fall fanns ingen anledning att ändra.

Sås
0,5 liter rödvin
0,5 liter kalvfond
2 msk honung salt och peppar
Ingredienserna kokas ihop. Vi använde inte kalvfond, utan grönsaksfond, och blev tvungna att reda av med lite beurre manie för att få rätt konsistens. Innan serveringen monteras såsen med:
1 msk smör 25 g dill, finhackad
zest från en citron

Rotfrukterna
1 kg rotfrukter ex morot, palsternacka, jordärtskocka, rotselleri, persiljerot
2 msk honung
25 g smör
salt och peppar.
2 vitlöksklyftor
½ citron, enbart zest
Rotfrukterna rostas i ugn. Vitlök och zest sparas till sist.

Fisk
10 bitar gösfiléer à 70 g
½ msk fänkålsfrön
½ msk anis
½ msk svartpeppar salt
Kryddorna mals och gnids in på ena sidan av fisken. Stek på kryddsidan och efterbaka i ugn.

  • Kommentarer(2)//mat.pimpaminhylla.se/#post2