Pimpa min hylla med recept & mat

Pimpa min hylla med recept & mat

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
Pimpa min hylla med recept & mat
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept fast koncentrerar oss på sånt som går att äta.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin@pimpaminhylla.se & Rebecca@pimpaminhylla.se

Kryddstekt gös med honungsrostade rotfrukter och en sås på rödvin och dill

HuvudrätterSkapad av Mats 26 feb, 2011 11:12

Vi har en stor påse fina gösfiléer i frysboxen. Inköpta av från en ambulerande försäljare av fryst fisk som dök upp en söndagseftermiddag. Fisken kommer från Estland och verkar vara av ganska så god kvalité – om än inte lika fin som den färska mälargösen som vi ibland kan hitta hos vår lokala fiskmånglare.

Förutom gösen så fanns ett lätt och väldigt gott portugisiskt rödvin i huset. Vinet, som heter Rapariga da Quinta (nr 90078) ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment, hade vi egentligen tänkt lägga in på kattvinden där vi har tänkt samla på oss lite lagringvärda viner. När vi fann receptet på gösen så insåg vi att detta vin skulle passa utmärkt till. Både till såsen och att dricka till.

Receptet kommer från början från Gustav Trägårdh, Årets Kock 2010, och för en gångs skull så följde vi i stort sett receptet i dess helhet. Här brukar vi annars anse att recept bara är en rekommendation och fingervisning på hur maten ska lagas, men i detta fall fanns ingen anledning att ändra.

Sås
0,5 liter rödvin
0,5 liter kalvfond
2 msk honung salt och peppar
Ingredienserna kokas ihop. Vi använde inte kalvfond, utan grönsaksfond, och blev tvungna att reda av med lite beurre manie för att få rätt konsistens. Innan serveringen monteras såsen med:
1 msk smör 25 g dill, finhackad
zest från en citron

Rotfrukterna
1 kg rotfrukter ex morot, palsternacka, jordärtskocka, rotselleri, persiljerot
2 msk honung
25 g smör
salt och peppar.
2 vitlöksklyftor
½ citron, enbart zest
Rotfrukterna rostas i ugn. Vitlök och zest sparas till sist.

Fisk
10 bitar gösfiléer à 70 g
½ msk fänkålsfrön
½ msk anis
½ msk svartpeppar salt
Kryddorna mals och gnids in på ena sidan av fisken. Stek på kryddsidan och efterbaka i ugn.

  • Kommentarer(2)

Skapad av Mats 26 feb, 2011 11:17

Kanske ska bidra med en länk till orginalreceptet

Och här en länkt till vinet

Skapad av Malin 26 feb, 2011 11:14

Man kan ju givetvis steka gösen i vilken form man vill. Detta är hämtat direkt ur receptet som räcker för 4 personer ungefär. Egentligen ska det vara vitpeppar istället för svartpeppar men min aversion för vitpeppar ändrade den detaljen. Vitpeppar används icke av mig he he.