Pimpa min hylla med musik

Pimpa min hylla med musik

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
Pimpa min hylla med musik
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept som på huvudsidan, fast koncentrerar oss på skrammel och bröl i stället.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Royal Republic

Alternative [all]Skapad av Rebecca 17 aug, 2013 18:49


Det upphör aldrig att förvåna mig - alla dessa band som jag missar... Hur är det möjligt? Hur är det möjligt att jag har missat Royal Republic? Med tanke på att jag är så förtjust i Mando Diao, The Hives och Franz Fredinand - hur har jag då missat detta fantastiska svenska band?

Nu har jag lyssnat igenom det som finns på Spotify några gånger och än har jag inte hittat någon låt som jag inte gillar. Det enda tråkiga med bandet är faktiskt att jag inte har hört dem förut. Men det blir ändring på det nu! :)

Mer Royal Republic till folket!(Rebecca)


Royal Republic på Spotify

 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post65

Exemframkallande copyright

Allmänt om musikSkapad av Rebecca 05 apr, 2011 18:50

COPYRIGHT PÅ PI - GET REAL!
________________________________________________________________Frågan om copyrightens utformande vacklar fram och tillbaka. Frågan om nedladdningens vara eller inte vara vacklar fram och tillbaka. Piraternas kamp för fri tillgång för privatbruk vacklar fram och tillbaka liksom producenternas fram- och motgångar i kampen för privat ägande.

Min bestämda ståndpunkt är att konst måste leva fritt. Att det endast är genom frihet att spridas som den kommer överleva. Tavlor som stängs in på museer som ingen har råd att besöka eller hängs i privata salonger hemma hos bättre bemedlade och endast kan skymtas av pöbeln då den plockar upp ett nummer av något heminredningsmagasin är döda tavlor. Böcker som betingar priser som gör att endast ett fåtal har råd att köpa dem för läsning i kombination med privatiseringar och eller neddragningar av offentliga bibliotek dödar effektivt ordet. Musik som inte får hörs existerar inte - den behöver någon som lyssnar för att leva vidare. Om allt ska mätas, prissättas och värderas utifrån sin vinstpotensial kommer vi som samhälle att förlora på det.

När kyrkor föreslås inte få sjunga psalmer från psalmboken på en gudtjänst utan att betala STIM-pengar eller när barngrupper på en förskola inte får lyssna till musik om de inte betalar runda summor i ersättning till STIM eller när en frisörsalong inte kan ha på en radio för sina kunders underhållning - ja då tycker i alla fall jag att profihungern har gått för långt.

Nyligen uppmärksammade min lite vetenskapsnördige pojkvän på en liten söt vidoe på nätet. En glad amatörsnubbe hade gjort musik av Pi. Väldigt enkelt och coolt om än inte alldeles nyskapande. Han spelade dock alla instrument själv i sin video. Han försökte sen lägga upp klippet på YouTube, men se det gick inte. Han blev anklagad för stöld och klippet plockades bort med hänvisning till copyright-skyddet. Enligt YouTube-folket har alltså någon copyright på att göra musik av Pi?! Hur är det ens möjligt!? Att någon skulle kunna ta copyright på just sin tolkning av Pi kan kanske, och då betonar jag kanske starkt, vara rimligt, men att komma och påstå att "hans melodi låter precis som min" när man har använt samma sifferkombo, en sifferkombo som helt klart är public domain, hur korkat är inte det? Och att YouTube de facto plockade bort killens video? Horribelt!
Men, slutet gott, allting gott. Micheal John Blakes video är tillbaka och kan nu beskådas. För konsten och framtiden får vi hoppas att den fortsätter vara det!
(Rebecca)

PS. Snubben som surnade till och anklagade Blake för stöld heter Lars Erickson och vill du jämföra så har du länken . • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post64

Musik - Skapande kraft

Allmänt om musikSkapad av Rebecca 23 mar, 2011 11:44
Just i dag är det en sån där dag. En sån där dag när det känns som inget kan gå fel. Som om allt är perfekt. En perfekt dag att sväva högt över molnen och värma sig i solens ljus utan ett bekymmer i livet.

Den är en svensk klassiker som så många känner till, har hört och älskar. Människor med de mest skiftande musiksmak verkar ändå kunna ta till sig den. Är det texten som är så stark, känns så nära och autentisk? Är det sångstilen, om man nu kan kalla det sång? Är det att man tror på sångaren när han sjunger - att det blir så himla äkta och trovärdigt? Att känslan förflyttas från musiken in i en själv tills man är där i nuet och känner lika starkt? Eller är det helt enkelt bara kärleken till Hammarby??

Det enda jag vet är att den alltid får mig att må bra, bättre eller bäst beroende på utgångsläget. Just i dag känns den som mitt eget Anthem och jag ska lyssna på den några gånger till nu och värma mig i solglittret som strömmar in genom fönstret.


Just idag är jag stark
Just idag mår jag bra
Jag förs framåt av kraftiga vindar
Just idag är jag stark
Just idag mår jag bra
Jag har tron på mig själv på min sida

Jag har väntat så länge på just den här dan
Och det är skönt att den äntligen kommer
Väntat så länge på just den här dan
Den ger lust när den kommer

Jag ser måsarnas flykt
Jag ser solglittrets dans
Jag ser framåt mot härliga tider
Jag ser kvinnornas steg
Jag ser ögonens glans
Jag har tron på mig själv på min sida

Jag har väntat så länge på just den här dan
Och det är skönt att den äntligen kommer
Väntat så länge på just den här dan
Den ger lust när den kommer

Jag hör skrattande barn
Jag hör slussarnas brus
Jag hör till de få som kan leva
Jag hör inre musik
Jag hör vindarnas sus
Jag har tron på mig själv på min sida

Jag har väntat så länge på just den här dan
Och det är skönt att den äntligen kommer
Väntat så länge på just den här dan
Den ger lust när den kommer

(Kenta Gustafsson)
//Rebecca

 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post63

Loney, Dear

Alternative [all]Skapad av Rebecca 08 feb, 2011 09:02
Jag vet inte vad det är för musikaliskt hål jag ramlat ner i, men på sista tiden har jag lyssnat mest på vemodig, nostalgisk musik. Sån där musik som nästan gör att man känner sig deprimerad, men bara nästan.

The Tallest man On Earth har redan omnämnts här på PMH. Vackert och vemodigt. Svenskt melankoliskt. Näste man till rakning är likaledes han svensk och hans musik är likaledes vacker, vemodig och melankolisk. Loney, Dear har gått varm på Spotify den här veckan, även om vi bara är på tisdag än. Jag förutspår att den trenden kommer hålla i sig fram till fredag i alla fall och antagligen längre än så.
För första gången på väldigt länge har jag dristat mig till att faktiskt köpa musik. Ni vet, betala med reda pengar för en CD-skiva. När jag läste på lite om Loney, Dear kändes helt rätt att pynta. En kille som producerade sina första skivor i föräldrarnas källare hemma i Jönköping och som sålde sina första CDs via word-of-mouth och på sina konserter - kan man annat än gilla!? Jag gjorde det jag kände var det ända rätt och beställde resolut två av skivorna. Inte för att Loney, Dear är det bästa jag hört, utan för att Loney, Dear på något sätt förkroppsligar vad musik är på riktigt.

När Metallica härjade som värst mot Napster och Kent som ett av de första svenska banden började sälja CD-skivor med kopieringsskydd vilket resulterade i att de inte gick att spela i datorn - ja då agerade jag helt tvärtom. Från den dagen har jag konstant vägrat betala ett enda öre för deras musik. Med Loney, dear är det det motsatta. Utan att egentligen ha haft för avsikt att köpa någon CD plockar jag villigt fram min ytterst tunna plånbok. Tänk så det kan bli!
(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post62

(In love with) The Tallest Man On Earth

Alternative [all]Skapad av Rebecca 31 jan, 2011 18:23

Små mirakel händer när man minst anar det. En tråkig morgon, tröttheten överhängande, och så spelar de The Tallest Man On Earth. Pure Happiness!The Tallest Man On Earth är musik när den är som bäst i mitt tycke. Rak, rättfram, ärlig och okonstlad. Förlåt mig, Håkan, men jag i år hade gärna Kristian Mattson fått vinna "årets manliga artist". IMHO.
Annars snurrar Crystal Castles Not In Love rätt frekvent just nu...

(Rebecca)

PS. Klick på skivomslag = Spotifylänkning

 • Kommentarer(3)//musik.pimpaminhylla.se/#post61

Stjärnhimlen på nära håll

Alternative [all]Skapad av Rebecca 27 aug, 2010 12:12
Har jag ingen skam i kroppen? Nej, verkligen inte!

Helt utan att skämmas tänker jag promota en kompis musik. Hans musikgenre är inte direkt min kopp te men jag gillar det jag hör... i alla fall när jag är på rätt humör, dvs när jag inte är arg, less, sur eller på kant med världen. När livet är bra och solen skiner så kan man chilla till sånt här och må bra. Personligen, helt utan direkt kompetens att bedöma såna saker, tycker jag han är bra på det han gör och jag tycker det är synd att han bara har två låtar till beskådan på YouTube... men många bra kommentarer där kanske kan kan få honom att dra ut den långa, långa tummen ur arslet och ge sig i kast med att göra mer musik som kan förgylla världen.

I give you Hyperon4. Enjoy! :)


Back too Mushroom MountainDaydreamer
(Rebecca)


 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post60

Esben & The Witch är dagens gilla

Alternative [all]Skapad av Rebecca 23 aug, 2010 22:28
Slumpen är utslagsgivande...
(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post59

Ray LaMontagne - dagens gilla!

Alternative [all]Skapad av Rebecca 18 aug, 2010 12:16
God Willin' & The Creek Don't Rise - Ray LaMontagne & the Pariah Dogs
_______________________________________________________________


Dags för ny skiva med skönröstade Ray LaMontagne (och the Pariah Dogs) och jag är en sån sucker för bra titlar och skivomslag. Gossip In The Rain hade ett rätt ordinärt omslag även om jag är svag för ruffiga män med skägg som sjunger americana. God Willin' & The Creek Don't Rise är ett sånt omslag som jag blir svag i knäna av. Många skulle säkerligen rycka på axlarna och fundera över min smak men jag gillar stilrena, minimalistiska saker och kombinerar man det med en air av vintage så är jag såld. Frågan är nu bara om musiken motsvarar det omslaget lovar: en enkel, rak americana med lätt vemodiga och nostalgiska texter. Jag håller tummarna!
(Rebecca)

 • Kommentarer(1)//musik.pimpaminhylla.se/#post58

Oj vad tiden går!

TopplistorSkapad av Thommy 17 jun, 2010 00:18

Time flies säger en del, oj vad tiden går säger andra! Till Er som möjligtvis ännu är unga, kan jag säga att tiden går fortare ju äldre man blir, av någon märklig anledning. Det piggade väl upp Er va? Men hur gammal är Mick Jagger? 65, 75 eller 85, hmmm jag vet inte så noga, orkar inte ta reda på det heller. Men den rackarn har mage att fortfarande sjunga; "Tiiiiiiiiiiime is on my side". Ja, ja.....jag tycker det rinner på alldeles för fort!! Nåväl jag ska inte pladra mer, här kommer äntligen en ny lista. Jag gör den lite kortare denna gång, men skickar med länkar till youtube! Alltså fortfarande så gäller, frekvent spelade låtar till och från jobbet. Utan inbördes rangordning!

Time Flies says someone, oj vad tiden går, says others! To those who may still be young, I can say that time goes faster the older you get, for some odd reason. It cheered up your well huh? But how old is Mick Jagger? 65, 75 or 85, hmmm I do not know exactly, am not able to find out either. But the villain has the nerve to still sing, "Tiiiiiiiiiiime is on my side. Yes, yes ..... I think it runs at too fast! Well I will not bable more, here's finally a new list. I make it a bit shorter this time, but send a link to youtube! So continue to apply, frequently plays to and from work. In no particular order!

Dream Syndicate – Bullet with my name on it (some have it, some don’t…you know who you are!) (hmm still here!) http://www.youtube.com/watch?v=B7EgienmPvw

Deep Purple – Burn (Also still here) http://www.youtube.com/watch?v=LCnebZnysmI

Led Zeppelin - Rock and roll (woohoo, get your airguitarr!) http://www.youtube.com/watch?v=cK_ZCNucxmI

Bullet - Bite the bullet (Swedens AC/DC) http://www.youtube.com/watch?v=iTCbIF66RJs (watch out in the end dog lovers)

Mustach - Double Nature (more Swedish) http://www.youtube.com/watch?v=z77Fspd5hlg

Cheryl Cole - Fight for this (something totaly different, she gorgeous!) http://www.youtube.com/watch?v=XMiy_UsrPDs

The Strokes - Heart in a cage (great song, fantastic video!) http://www.youtube.com/watch?v=cbRe5mxR0q0

Marina And The Diamonds - Hollywood (a little odd to be me...but i realy like her voice!) http://www.youtube.com/watch?v=n1VTcJfL7RE

Morrissey - Irish Blood, English heart (Morrissey is Morrissey, sometime i like him, somtime i realy dont. But this is good!) http://www.youtube.com/watch?v=KKoS5X4SMrY

Linkin Park - New Divide (Linkin Park..one of mine favourite band, straight and simple!) http://www.youtube.com/watch?v=ysSxxIqKNN0

House of Love - Shine on (oohhh sooo good) http://www.youtube.com/watch?v=uZxhAkb8GAA

Det var listan för denna gång. Hoppas att jag inte blir allt för långvarig till nästa, det beror även lite på feedback från Er. Det är ju trots allt Ni som gör detta roligt. Är det något Ni undrar över, är det bara normalt!

Well that was the list for this time. Hope I want be to long until next time, it depens a bit on feedback from You. It is nevertheless You who makes this funny to do. And if it’s something you wonder about, it’s just normal!

//Thommy

 • Kommentarer(3)//musik.pimpaminhylla.se/#post57

Musik för döva?

Allmänt om musikSkapad av Rebecca 23 apr, 2010 23:39Referens

Eftersom jag kommenterat fenomenet förr och då fick kritik för att det var kvinnor som jag sågade (om man inte läste så noga förstås. Annars hade man ju sett att jag dissade männen ännu mer...) så är det inte mer än rättvist att jag åtminstonde skriver en blänkare om kvällens mest irriterande: Magnus Bäcklund i Så Ska Det Låta!

Säga vad man vill om forna Fame factory-stjärnor och Idolvinnare och sånt. Han kan ju uppenbarligen sjunga om han vill. Men exakt vad han försökte förmedla med sina en-kulen-natt-natt-natt-rörelser är totalt höljt i dunkel.Det enda resultat här hemma var en Frida som fick skrattanfall varje gång han sjöng och att jag inte klarade av att ens titta på TVn för att inte få andnöd av irritation.

Så, nu är genderbalansen återställd.

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post56

Arvika igen [2010]

FestivalerSkapad av Rebecca 21 apr, 2010 22:51


Jaha, då var det dags igen. Jag försökte övertala Iréne att vi skulle ta vår minisemester iväg från hem, hus, barn och man (de två sistnämnda är Irénes bidrag då) till PiP i stället, men se den gick hon inte på så Arvika it is! Har vi samma bra väder som förra året så är jag nog nöjd ändå. Kent kommer ju! :D

Någon mer som är på? De har hångelgaranti i år..... *host, host*


Oh ja!:
Kent
Robyn
IAMX
Corroded
Invasionen
Leæther Strip
Regina Spektor
Volbeat
Teddybears
Universal Poplab
Familjen
Makthaverskan
Amorphis
The Tiny
Yeasayer
Nitzer Ebb
[Ingenting]
Alice In Videoland
Monostrip
Johnossi
Hästpojken

Beror på humör, väder, andra spelningar och om de spelar just den där låten jag gillar:
The Golden Filter
Danger
Name The Pet
Lenka
Simian Mobile Disco
Ou Est Le Swimming Pool
donkeyboy
Shout Out Loud
When Saints Go Machine
Babyshambles

Inte hört direkt men kan vara intressanta ändå:
Dum Dum Girls
Degreaded
Anna von Hausswolff

Nej, nej och åter nej:
Takida
Markus Krunegård(Rebecca)

 • Kommentarer(2)//musik.pimpaminhylla.se/#post55

Fredags-Svensson & Ticks

Allmänt om musikSkapad av Rebecca 19 mar, 2010 21:49
Oh, look at me! I'm an artist! I feel stuff!
_________________________________________________________________

En kanna te, smaläpple, trevligt Petersällskap i korridorssoffan och Så Ska Det Låta på TV. En timmes trivsam utflykt i Svenssonland. Gissa rätt, gissa fel, sjunga med och minnas.

Men varför måste vissa artister sjunga med hela kroppen? Jag tycker det är direkt plågsamt att se Cookies N Beans. De sjunger vackert och min typ av country till råga på det, men vad är det för spasmiska ryckningar de hänger sig åt i något artisitskt försök att uttrycka musikens känslor? Frida Öhrns rörelsemönster skvallrar om att hon gått i Tina Turners Stage School for The Stiff and Unmovable. Det känns nästan som att befinna sig i en Mini-miniorgrupp där de sjunger små söta sånger om att räkna med Jesus och gör rörelser för att förstärka sångens budskap. Se på TV blundandes är kanske oxymoron men i det läget måste jag göra det för att stå ut....

Det andra laget var inte särdeles mycket bättre på den fronten. Utan Cookies N Beans musikalitet ägnade de sig åt patetiska försök till coola gester. Ritade i luften, pekade hit och dit och såg lite lidande ut när sångerna var känsliga och de antagligen försökte dölja att det egentligen var en för hög tonart.

När artisters känslomässiga kroppsuttryck vida överstiger det man kan förvänta sig se på en musikalscen eller på en pantomimteater så får jag överhettningsexem på hela kroppen...
Nu ska jag dricka klart mitt te och LYSSNA på Sin Wagon med Cookies N Beans.
Godkväll!

(Rebecca)

 • Kommentarer(2)//musik.pimpaminhylla.se/#post54

Blinda hönor & Melodifestivalen

Allmänt om musikSkapad av Rebecca 07 mar, 2010 15:11
Jag ska erkänna att jag verkligen gillar Melodifestivalen. Sveriges största freakshow sänd på bästa sändningstid. Men vad har människan på sig? Hur tänkte man här? Kan dansarna bli mer gayiga? Tänk om han/hon tog sånglektioner hur bra det skulle kunna låta? Frågorna är många och svaren få.

Men... tja.... ibland så finns ju där en och annan låt man faktiskt gillar ändå på något sätt. Oförklarligt. Mystiskt. Nästan lite onaturligt. Ni som har botaniserat i min Favoritmapp känner ju till I morgon är en annan dag och När vindarna viskar mitt namn. De är inga direkta statshemligheter längre.
Årets upplaga av Melodifestivalen, sedd i allrummet i studentkorridoren i Skara medan det skapades fotbollsloggor (hur många poäng på nördskalan blir det egentligen?), gav inte så värst mycket att hurra över. Salem Al Fakir hade en skön låt som måste gillas. Vad jag ska säga om Anna Bergendahl vet jag inte riktigt. Converse for fuck sake!?!?! Låten är också riktigt bra. Och där slutade väl listan. Eller gjorde den det?
Jag hade nog hoppats det men det finns ännu en låt jag inte kan släppa. Har lyssnat på den några gånger och den har något som tilltalar mig. Den gör mig glad. En riktig bra sommarlåt när man åker med fönstren nedvevade över en strålande vacker östgötaslätt och lyckan kokar i blodet och man bara vill flyga så långt och högt man kan.

Det är oförklarligt. Mystiskt. Nästan lite onaturligt. Men jag har kärat ner mig i Neos Human Frontier.Jaha, så kan det gå! Det är bara att acceptera och gå vidare antar jag. :)

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post53

Himmel eller helvete?

Allmänt om musikSkapad av Rebecca 06 feb, 2010 14:34
Enligt en högst vetenskaplig undersökning på Facebook ska min mentala ålder vara ca 21,7 år. Jag trivs med den siffran. Särskilt efter en lång natt i datorspelens förlovade land där jag har dräpt impar och dvärgar och alver om vartannat. I går kväll såg jag, Frida och Lotta (korridorskompisarna) på The Seeker på TV och chokladbollar.

I dag, lördag, kände jag ändock åldern väga tungt på mina axlar när jag startade dagen som jag brukar - med te och melodikrysset. När jag var klar med det surfade jag in på SVTs hemsida och tjuvlyssnade lite på bidragen till kvällens melodifestival. Där var där någonstans mellan Ola och Salem Al Fakir som jag faktiskt kände att jag var född i förra seklet.(Låten som borde vunnit 2008 - helt klart...)Jag tröstar mig med att jag har ursäkter! Min karriär som låtskrivare gör att jag måste hålla mig à jour med dagens skvalmusik. Jepp, så är det förstås. Jag skulle nog aldrig komma på så enkla rim som hjärta/smärta om jag inte såg melodifestivalen. Och vad det anbelangar Melodikrysset så är jag evigt tacksam för den moderna teknologins landvinningar som gör det möjligt att snabbt hoppa fram i programmet så fort t ex lodrätt 5 är knäckt. Det finns ingen anledning att lyssna klart på varken Veckans Linda Bentzing eller Eldemans intervjuer med Tomtemor.

(Rebecca)

PS1.
Kan du lösa dagens melodikryss utan att fuska? Jag behövde inte googla en enda gång! Najs.

PS2.
Jag tror knappast den vinner men Salem Al Fakirs låt verkar riktigt skön faktiskt... (länken funkar bara fram till 20.00 i kväll - jalla!)

 • Kommentarer(3)//musik.pimpaminhylla.se/#post52

Världens fulhet

MetalSkapad av Rebecca 20 jan, 2010 21:31
ATT SKITA I DET BLÅ SKÅPET
_________________________________________________________________

Med tanke på de senaste inläggen angående musik och skön estetik känns det inte mer än rätt att jag ägnar en tanke åt de mindre lyckade inslagen i ämnet musik.

Det finns så mycket skitmusik. Överallt omkring oss dagligen finns musik vars existens knappt går att försvara. Oftast är det frågan om kommersiell, lättlyssnad smörja som inte ska påverka oss på något nämnvärt sätt. Hur t ex Erik Grönwall kan vara Sveriges nu bäst säljande artist känns för mig mer surrealistiskt än någon enda av Dalís tavlor. Higher är ingen dålig låt, i sin genre och sitt forum, men så bra?
Den andra sidan av musikbranschen är musikvideon. I dag lika viktig som musiken i sig. Ett kraftfullt marknadsföringsverktyg. En riktigt bra video kan höja en medioker låt över mängden. Nu ska jag skita i det blå skåpet här. Ett exempel på hur en bra video lyfter en låt är Micheal Jacksons Thriller. Låten i sig är verkligen inte mycket att hurra för men videon, som på sin tid var banbrytande och fantastisk, gjorde Thriller lyssningsbar.
En av de mycket få positiva saker man kan säga om det norska bandet Immortal är att deras videos harmoniserar perfekt med deras musik - båda är absolut lika dåliga. Det går nästan inte att skilja dem åt. Hemsk musik illustrerad av tårframkallande taffliga videos. Jag kan inte annat än bli imponerad av Immortal. Att utan uns av ironi servera oss detta laxitativa musikkoncept gör att jag faktiskt måste applådera dem.
Det är få förunnat att på allvar skapa musik som är rent skräp. För att producera riktigt dålig musik, i en värld där lite harmoniska ackord, en smörig hjärta/smärta text fylld med nödrim och en någorlunda talangfull ung människa räcker för framgång, krävs verklig talang. Jag bugar mig, även jag, utan uns av ironi.

(Rebecca)

 • Kommentarer(1)//musik.pimpaminhylla.se/#post51

Sigur Rós - Viðrar vel til loftárása

Alternative [all]Skapad av Rebecca 20 jan, 2010 01:10
Även om M och jag bråkar om musik ofta så är vi rörande överens om vissa saker - Sigur Rós är en. I natt är jag tacksam för att M delade med sig av videon nedan. En grymt vacker låt och en fantastisk video. Det är som det ska vara med musik. Känslor, skönhet, värk i själen av allt som rör sig där inne och kartharsiska tårar.
I dag (20/1) känner jag att jag måste uppdatera det här inlägget och lägga till den andra videon M och jag såg senare på natten. Även den är sagolikt vacker och förmedlar en sån stämning. När jag säger att den har något av "Mio, min Mio" över sig så betyder det något positivt. Den har samma känsla av sorg, död och samtidigt vemodigt, nästan nostalgiskt, lyckorus.

(Rebecca)

 • Kommentarer(1)//musik.pimpaminhylla.se/#post50

Mitt alldeles egna band!

Allmänt om musikSkapad av Rebecca 19 jan, 2010 01:02
Trots att jag är totalt omusikalisk då det kommer till utövande av musik har jag alltid närt en dröm om ett alldeles eget band. Självklart skulle jag vara basist. De är coolast utan tvekan. Så här när man närmar sig sitt livs höst så får jag väl inse att det aldrig kommer inträffa. Min lekisfröken gjorde helt rätt som plockade i från mig taktpinnarna. Detta kan dock inte hindra mig från att göra ett alldeles eget skivomslag! Basta!

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Gå till Wikipedia och välj "random". Den första slumpmässiga artikeln du får upp är namnet på ditt band. Eller klicka på den här länken: Random Wiki

2. Gå till "Random Quotations". Scrolla dig längst ner på sidan till det sista citatet. De fyra, ev fem, sista orden i det sista citatet är titeln på din skiva. För att komma till citatsidan kan du klicka på den här länken: Random Quotations

3. Gå nu till Flickr och klicka på “explore the last seven days”. Den tredje bilden, vilken det än månne vara, är omslaget på din skiva. Du kan använda den här länken: Flickr 7 day

4. Använd dig av något bildbehadlingsprogram och lägg på texten på bilden så du får ett fint skivomslag. Najs!

5. Fuska inte! :P

(Tack, Lotta, för idéen!)

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post49

Skivomslag bortom musiken

Allmänt om musikSkapad av Rebecca 18 jan, 2010 02:42
DET VACKRASTE JAG VET...
__________________________________________________________


Det finns inte så många fördelar med att bli äldre. Livserfarenheten vägrar omforma sig till livsvisdom och kroppen tycks närma sig marken i allt högre takt. Att sitta och minnas hur mycket bättre allting var förr är inte riktigt min stil. Snarare kan man skratta åt eländet. Däremot förbehåller jag mig rätten att bli bitter över kommande generationers möjligheter. Jag har alltid velat resa till månen - en dröm som inte kommer besannas. Ack!

Men vi hade en sak som dagens unga människor saknar - skivomslagen till våra LPs. Att gå in i en skivaffär och leta i back efter back efter just den där skivan. Att ta på den och hålla den i händerna och förundras över det stycke konst som fanns framför ögonen.Det som en gång i tiden presenterades på ett LP-konvolut, skulle senare presenteras på ett CD-omslag för att nu visas på en MP3-spelares minimala display. Förr var konsten att skapa något vackert och tilldragande som skulle locka lyssnaren. Konsten i dag är att gör ett omslag som ska kunna förmedla den basala informationen om artistens namn och albumtitel från ett ikon-format.

För många år sedan köpte jag, utan några som helst kunskaper om bandet, Sisters of Mercy - First and Last and Always, helt baserat på skivomslaget. Jag minns fortfarande känslan. Svart och rött och det signalerade något farligt. Skulle inte den skrämma mina föräldrar så visste jag inte vad. Att den sen var bra var förstås en extra bonus i sammanhanget.
Några av de bästa skivomslagen ever står Beatles för. När jag såg Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band första gången förälskade jag mig i det direkt. Och White Album vara bara så genialiskt snyggt.
Alla skivomslag var förstås inte snygga. Hemma i mamma och pappas blåa plastback stod en skiva som av någon outgrundlig anledning fascinerade mig. Många gånger försökte jag lyssna på den men mina unga och otränade öron tyckte det lät för hemskt. Det tog några år innan jag kunde börja uppskatta det hela. Varför jag inte gav upp vet jag inte men det kanske var den blonda gudinnan på omslaget som inte gav mig någon ro?Just nu är jag grymt kär i omslaget till Infected Mushrooms skiva Vicious Delicious. De är vackra och uttrycksfulla och jag skulle lätt kunna spika upp dem som konst på väggen om jag bara ägde ett exemplar. För att citera mig själv: Det är så vackert att det nästan gör ont. (Bevis för att det går att göra bra omslag även i dag? :) )
(Musiken är inte helt fel heller. Helt klart värd att lyssna på när andan faller på och lusten ligger åt rätt håll. Nedan är omslaget till Singeln Becoming Insane. Bara klicka där i fall du vill lyssna själv.)
(Rebecca)
 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post48

Vem vill inte vara pretto?

Allmänt om musikSkapad av Rebecca 25 dec, 2009 14:53


Jag kan inte rå för det, men jag älskar kulturnyheterna, så väl på TV som på radio, och Kobra och Babel är program man måste se helt enkelt. Då jag varken äger TV eller radio så blir svt.se och sr.se livbojar i det kulturellt mörka djup som kallas cyberrymden.

I dag läste jag Per Anderssons artikel om vilka artister som har varit kritikernas favoriter i år. Som vi alla vet så finns det oftast en stor klyfta mellan "kritikerrosad" och "kommersiellt gångbart" och vilket av de två sidorna som anses finare och mer prestigefylld råder det väl knappast någon tvekan om. Själv hyser jag en illa dold avsmak för skvalpop som främst representeras av Mix Megapol/Rix FM-musiken. Detta säger jag trots att det finns nu levande människor som kan vittna om vilka låtar som finns i mina favoritmappar. Jag hävdar dock min demokratiska frihet att vara paradoxal, ologisk och Grucho Marxisk invers (dvs musik jag gillar bli omedelbart "bra" musik oavsett var den spelas eller hur mycket klirr den drar in).Personligen gillar jag pretto-listor av den typen som presenteras på sr.se. Den bekräftar det jag redan vet - jag befinner mig på rätt sida och jag kan fortsätta vara ett odrägligt pretto som ser ner på världen från min fina marmorpedistal. Det enda som oroar mig är huruvida syrebristen på så hög höjd kan ha menlig inverkan på hjärnas intellektuella kapacitet.

Du kan läsa artikel här och själv kolla hur pass pretto du är. Exakt hur poängskalan ser ut vet jag inte men jag skulle kunna tänka mig att kännedom om artisten ger någon liten bock i kolumnen medan faktiskt gillande ger glittrande stjärnor i marginalerna.
Kritikerfavoriter utkristalliserade

För att du inte ska råka ut för det som det flesta som påstår sig ha läst Marcel Prousts mastodontverk "På spaning efter den tid som flytt" ständigt råkar ut för, dvs bli pinsamt påkomna med att bara ha orkat fram till Madeleinekakorna vilket oftast räcker som allmänbildat prettofusk, så finns här en Spotifyguide for Dummies. Visserligen är vissa artister lite för pretto för att ens finnas på Spotify (Gissa vilka! Extra bonuspoäng om du tar det utan att tjuvkika....).

Spotifyguiden för kulturella Dummies med prettoambitioner


(Rebecca)

_______________________________________________________________

PS. Bara för att återställa balansen så får du här Spotify - Rebeccas Favoriter i ocensurerad version bara för att du ska kunna se exakt hur jäkla pretto jag är! smiley

 • Kommentarer(2)//musik.pimpaminhylla.se/#post47

Flight of the Conchords

Allmänt om musikSkapad av Mats 24 dec, 2009 10:00

Av någon anledning (som jag glömt) har jag hittat en massa klipp av den Nya Zeeländska duo Flight of the Conchords på YouTube. Om jag förstår saken rätt så har de gjort en TV-serie, som jag totalt har missat. Här är några av deras godbitar. • Kommentarer(1)//musik.pimpaminhylla.se/#post46
Nästa »