Pimpa min hylla med musik

Pimpa min hylla med musik

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
Pimpa min hylla med musik
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept som på huvudsidan, fast koncentrerar oss på skrammel och bröl i stället.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Royal Republic

Alternative [all]Skapad av Rebecca 17 aug, 2013 18:49


Det upphör aldrig att förvåna mig - alla dessa band som jag missar... Hur är det möjligt? Hur är det möjligt att jag har missat Royal Republic? Med tanke på att jag är så förtjust i Mando Diao, The Hives och Franz Fredinand - hur har jag då missat detta fantastiska svenska band?

Nu har jag lyssnat igenom det som finns på Spotify några gånger och än har jag inte hittat någon låt som jag inte gillar. Det enda tråkiga med bandet är faktiskt att jag inte har hört dem förut. Men det blir ändring på det nu! :)

Mer Royal Republic till folket!(Rebecca)


Royal Republic på Spotify

 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post65

Loney, Dear

Alternative [all]Skapad av Rebecca 08 feb, 2011 09:02
Jag vet inte vad det är för musikaliskt hål jag ramlat ner i, men på sista tiden har jag lyssnat mest på vemodig, nostalgisk musik. Sån där musik som nästan gör att man känner sig deprimerad, men bara nästan.

The Tallest man On Earth har redan omnämnts här på PMH. Vackert och vemodigt. Svenskt melankoliskt. Näste man till rakning är likaledes han svensk och hans musik är likaledes vacker, vemodig och melankolisk. Loney, Dear har gått varm på Spotify den här veckan, även om vi bara är på tisdag än. Jag förutspår att den trenden kommer hålla i sig fram till fredag i alla fall och antagligen längre än så.
För första gången på väldigt länge har jag dristat mig till att faktiskt köpa musik. Ni vet, betala med reda pengar för en CD-skiva. När jag läste på lite om Loney, Dear kändes helt rätt att pynta. En kille som producerade sina första skivor i föräldrarnas källare hemma i Jönköping och som sålde sina första CDs via word-of-mouth och på sina konserter - kan man annat än gilla!? Jag gjorde det jag kände var det ända rätt och beställde resolut två av skivorna. Inte för att Loney, Dear är det bästa jag hört, utan för att Loney, Dear på något sätt förkroppsligar vad musik är på riktigt.

När Metallica härjade som värst mot Napster och Kent som ett av de första svenska banden började sälja CD-skivor med kopieringsskydd vilket resulterade i att de inte gick att spela i datorn - ja då agerade jag helt tvärtom. Från den dagen har jag konstant vägrat betala ett enda öre för deras musik. Med Loney, dear är det det motsatta. Utan att egentligen ha haft för avsikt att köpa någon CD plockar jag villigt fram min ytterst tunna plånbok. Tänk så det kan bli!
(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post62

(In love with) The Tallest Man On Earth

Alternative [all]Skapad av Rebecca 31 jan, 2011 18:23

Små mirakel händer när man minst anar det. En tråkig morgon, tröttheten överhängande, och så spelar de The Tallest Man On Earth. Pure Happiness!The Tallest Man On Earth är musik när den är som bäst i mitt tycke. Rak, rättfram, ärlig och okonstlad. Förlåt mig, Håkan, men jag i år hade gärna Kristian Mattson fått vinna "årets manliga artist". IMHO.
Annars snurrar Crystal Castles Not In Love rätt frekvent just nu...

(Rebecca)

PS. Klick på skivomslag = Spotifylänkning

 • Kommentarer(3)//musik.pimpaminhylla.se/#post61

Stjärnhimlen på nära håll

Alternative [all]Skapad av Rebecca 27 aug, 2010 12:12
Har jag ingen skam i kroppen? Nej, verkligen inte!

Helt utan att skämmas tänker jag promota en kompis musik. Hans musikgenre är inte direkt min kopp te men jag gillar det jag hör... i alla fall när jag är på rätt humör, dvs när jag inte är arg, less, sur eller på kant med världen. När livet är bra och solen skiner så kan man chilla till sånt här och må bra. Personligen, helt utan direkt kompetens att bedöma såna saker, tycker jag han är bra på det han gör och jag tycker det är synd att han bara har två låtar till beskådan på YouTube... men många bra kommentarer där kanske kan kan få honom att dra ut den långa, långa tummen ur arslet och ge sig i kast med att göra mer musik som kan förgylla världen.

I give you Hyperon4. Enjoy! :)


Back too Mushroom MountainDaydreamer
(Rebecca)


 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post60

Esben & The Witch är dagens gilla

Alternative [all]Skapad av Rebecca 23 aug, 2010 22:28
Slumpen är utslagsgivande...
(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post59

Ray LaMontagne - dagens gilla!

Alternative [all]Skapad av Rebecca 18 aug, 2010 12:16
God Willin' & The Creek Don't Rise - Ray LaMontagne & the Pariah Dogs
_______________________________________________________________


Dags för ny skiva med skönröstade Ray LaMontagne (och the Pariah Dogs) och jag är en sån sucker för bra titlar och skivomslag. Gossip In The Rain hade ett rätt ordinärt omslag även om jag är svag för ruffiga män med skägg som sjunger americana. God Willin' & The Creek Don't Rise är ett sånt omslag som jag blir svag i knäna av. Många skulle säkerligen rycka på axlarna och fundera över min smak men jag gillar stilrena, minimalistiska saker och kombinerar man det med en air av vintage så är jag såld. Frågan är nu bara om musiken motsvarar det omslaget lovar: en enkel, rak americana med lätt vemodiga och nostalgiska texter. Jag håller tummarna!
(Rebecca)

 • Kommentarer(1)//musik.pimpaminhylla.se/#post58

Sigur Rós - Viðrar vel til loftárása

Alternative [all]Skapad av Rebecca 20 jan, 2010 01:10
Även om M och jag bråkar om musik ofta så är vi rörande överens om vissa saker - Sigur Rós är en. I natt är jag tacksam för att M delade med sig av videon nedan. En grymt vacker låt och en fantastisk video. Det är som det ska vara med musik. Känslor, skönhet, värk i själen av allt som rör sig där inne och kartharsiska tårar.
I dag (20/1) känner jag att jag måste uppdatera det här inlägget och lägga till den andra videon M och jag såg senare på natten. Även den är sagolikt vacker och förmedlar en sån stämning. När jag säger att den har något av "Mio, min Mio" över sig så betyder det något positivt. Den har samma känsla av sorg, död och samtidigt vemodigt, nästan nostalgiskt, lyckorus.

(Rebecca)

 • Kommentarer(1)//musik.pimpaminhylla.se/#post50

Sveriges skönaste röst?

Alternative [all]Skapad av Rebecca 14 dec, 2009 05:42
Jag vet inte om Magnus Carlson har Sverigest skönaste röst...
(Weeping Willows, inte att förblanda med Magnus Carlsson)

La mig i sängen framför datorn för att kolla in På Spåret då en klasskamrat hade berättat att komikern Peter Apelgren hade varit rolig. Sure - det kan jag se, tänkte jag. Och det är ett frågeprogram vilket alltid triggar igång den lilla vinnarjävlen i mig. Dessutom älskar jag ruschen när man tar staden på 10 poäng.

Nu råkade jag, av ren trötthet antar jag, slå på fel program. När jag efter några minuter upptäckte det var jag för slö för att tråckla av mig filten, byta program och sen försöka återfinna den sköna ställning jag nu befann mig. Helt resolut tog jag beslutet att se klart det avsnitt jag börjat titta på. Och jag fick hela två bonusar!

Den första var Magnus Carlson som gästartist och den andra att jag kunde plocka tre poäng på Manchestermusik-frågan! Wiii! Magnus Carlson sjöng, och med bravur, tre låtar som påvisade Manchesters starka influenser på modern musik; Oasis, The Hollies och The Smiths.

Jag låg där i sängen och undrade vad som hände med Magnus Carlson egentligen. Jag älskade Broken Promised Land när den kom 1997. Det var skön musik men framför allt var det Magnus Carlsons röst. När han sjunger blir jag alldeles varm, våt, knottrig och mjuk. Hans röst gör mig både glad och ledsen på samma gång och samtidigt känner jag mig lycklig över just det faktumet. Det är få som kan sjunga så känslomässigt och med sån inlevelse utan att förlora skärpan och försjunka i något sockrigt eller en självömkansgegga. Carlsons röst är paradoxal i sig själv - känslomässig och distansierad, kyligt och med sån värme och inlevelse, vackert släpigt men ändå knivskarpt.

Medan Broken Promised Land är full av glittrande pärlor som Eternal Flame, So It's Over, Blue And Alone och självfallet titelspåret bara för att nämna några så blir det tunnare på uppföljaren Endless Night som jag nästan missade helt. While I'm Still Strong är dock en stark låt som jag fortfarande kan lyssna på och gilla och helt klart är True to You skivans bästa låt. Men sen då? Jag vet inte, för de följande skivorna, Into The Light, Presence och Fear & Love gick mig spårlöst förbi om vi bortser från låten Touch Me.

Det jag älskade med Weeping Willows var hela retrokänslan. Detta konglomerat av influenser från Elvis och rockabilly till Manchesterscenens stora som just The Smiths. En salig röra av allt detta, som ändå inte kändes som en stöld, utan Weeping Willows tog det och gjorde det till sitt. Och de placerade Magnus Carlsons sorgliga texter och underbera röst i centrum. Ett lysande koncept som försvann allt mer på de senare skivorna.
När jag i kväll hörde Magnus Carlson sjunga Oasis, The Hollies och The Smiths fick jag den där härliga känslan i kroppen igen. Jag har bara en önskan inför julen och det är att han gör en sån skiva till - tragiska, vemodiga texter, den gamla känslan med det pompösa soundet och hans röst som det eviga navet som håller hela universum samman. Får jag bara det kommer jag vara lycklig. Faktiskt.

(Rebecca)

Favoritlåtarna på Spotify


 • Kommentarer(4)//musik.pimpaminhylla.se/#post42

Kärlek är en konstant

Alternative [all]Skapad av Rebecca 16 okt, 2009 23:34
.... MEN OBJEKTET ÄNDRAS.
_________________________________________________________________

Ibland uppstår omedelbar kärlek. Känslan av välbefinnande infinner sig direkt utan någon som helst betänketid eller pröva-på-erbjudanden. Det kliar lite på trumhinnan och utan att man vet varför så släpps det igenom. Passerar tullen utan koll, går direkt mot hjärtat utan att passera gå eller fängelset...

The Flaming Lips - vad kan jag säga?Eller för er med Spotify:
The Flaming Lips

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post38

Stora känslor

Alternative [all]Skapad av Rebecca 09 okt, 2009 11:19
Exakt vad post rock är för något kan de lärde säkert tvista om länge, länge. Rent allmänt handlar det om musik som tar upp typiska instrument från rockmusiken men använder dem på ett atypiskt sätt för att skapa ny musik. Oftast är handlar det om rent instrumentala låtar. [Insert: Brasklapp]

När en god vän för ett tag sen introducerade mig till fenomenet så var jag mer än lovligt skeptisk. Han tipsade om Explosions In The Sky och jag började lyssna. Som den textmänniska jag är satt jag där och väntade på sången... som aldrig kom! Det var nog för att jag skulle avfärda det hela som bluff och båg.

Men efter några lyssningar och en fantastisk konsert på Kägelbanan i Stockholm så var jag såld på, om inte hela genren så i alla fall, Explosions In The Sky. Goda vänner är inte goda vänner om de inte tvingar på en nya åsikter och rockar ens existens regelbundet. Nästa band som landade på min tallrik var Cult of Luna. Ett metalband som skapat sitt eget sound. Cult of Luna klassas knappast som post rock men en del av deras låtar ligger helt klart åt det hållet. Waiting For You och Dark Side of The Sun är två exempel som ofta spelas i lurarna.

Eftersom texterna lyser med sin frånvaro måste musiken förmedla känslorna. Post rock blir en överdriven och något bombastisk musik som innehåller mycket dynamik och komplexa ljudbilder. Att post rock lämpar sig ypperligt som filmmusik beskriver bra hur uttrycksfull musiken är. Att ett post rock-band som Broken Social Scene användes flitigt i den ypperliga filmen Half Nelson är talande.

En vanlig dag i skolan, programmerandes fabrikstationer, kan små underverk hända. En klasskamrat knackade mig på axeln och frågade vad jag log åt. Ja, det visste jag inte riktigt själv förens jag insåg att det var musiken jag lyssnade på. Utan att jag hade reflekterat över det hade Spotify gått vidare från det jag hade valt till en annan grupp i mappen "Kanske?". Det som fyllde lurarna, och mig, var en intensiv och högtravande musik som helt klart var känslomanipulerande. Det var absolut inte dåligt. Om det är bra vet jag inte än. Det krävs några genomlyssningar till, men jag kommer definitivt ge det en chans.

MONO - Burial At Sea
___________________________________________(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post37

The Duke Spirit

Alternative [all]Skapad av Rebecca 04 sep, 2009 23:04
Just nu bara älskar jag den här låten. Vad mer kan man säga? Ibland behöver man inte säga så mycket mer.
(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post32

Revolver

Alternative [all]Skapad av Rebecca 26 aug, 2009 20:29
Kan inte låta bli att pusha för det här bandet. Revolver heter de och är en knippe fransmän som gör musik influerad av Beatles, Beach Boys och Simon & Garfunkel - allt enligt deras hemsida. Men ja, det hörs med. Jag är rätt förtjust i dem!

GET AROUND TOWN
Get Around Town är trallvänlig slagdäng som är skön att tralla med i. Harmonier och dansvänligt gung med popig toner i någons sorts retrotappning. Me Like!
LEAVE ME ALONE
I den vackra och lite vemodiga Leave Me Alone hör man tydligt Beatles påverkan. Texten är lite i bittraste laget men det gör kanske brygden bara ännu bättre.

Det här är i alla fall ett band jag ska lyssna vidare på så får jag se om de håller framöver.

(Rebecca)
___________________________________________________________

Revolvers hemsida
Music For A While på Spotify

___________________________________________________________ • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post29

Weezer's back?

Alternative [all]Skapad av Rebecca 17 aug, 2009 22:55
If You Are Wondering If I Want You To (I Want You To)
Ny singel med Weezer från deras kommande (Red Album)
______________________________________________________


Weezer (Blue Album), Pinkerton och Weezer (Green Album) står alla i min CD-hylla och nu, i detta moderna digitala tidevarv, finns de även som mappar på datorn och till och från i lurarna från mp3-spelaren. Jag är dödligt förtjust i deras gitarrbaserade glad-alternativ-pop som i själva verket inte är så glad alls på ett härligt twistat sätt. Videon till Buddy Holly älskar jag (se längre ner). Lite av Weezers musik i ett nötskal. Det ser ut som en ska, låter som en annan och är egentligen en tredje sak.

Men efter Green Album och en karriär med underbara låtar som Say It Ain't so, Buddy Holly, The Sweater Song och mina personliga favoriter Butterfly, El Scorcho, Hash Pipe och Don't Let Go så tappade jag bort dem. Vi pratar nu början av 2000-talet. Länge sen.

Så damp den ner. Inte så släpig och laid back utan med mycket driv framåt. Popigare sound. Aningens mer positiv text än jag är van vid. Har lyssnat några gånger nu och jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Den är söt, medryckande och gör mig glad och på danshumör, men känns ändå aningens väl polerad och slätstruken. Anonym till och med. Jag undrar om den, liksom de tidiga Weezer, kommer hålla för många, många genomlyssningar och om jag om några år kommer sätta på den och le lyckligt igenkännande? Är Weezer tillbaka?
________________________________________________________________
________________________________________________________________

BUTTERFLY

Yesterday I went outside
With my mama's mason jar,
Caught a lovely butterfly
When I woke up today
Looked in on my fairy pet
She had withered all away
No more sighing in the breast

I'm sorry for what I did
I did what my body told me to
I didn't mean to do you harm
Everytime I pin down what I think I want it slips away
The goal slips away

Smell you on my hands for days
I can't wash away your scent
If I'm a dog then you're a bitch [pause]
I guess you're as real as me
Maybe I can live with that
Maybe I need fantasy
Life of chasing butterfly

I'm sorry for what I did
I did what my body told me to
I didn't mean to do you harm
Everytime I pin down what I think I want it slips away
The goal slips away

I told you I would return
When the robin makes his nest
But I ain't never coming back
I'm sorry
I'm sorry
I'm sorry
BUDDY HOLLY(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post25

The Long Blondes - Okänd musik?

Alternative [all]Skapad av Rebecca 07 aug, 2009 16:00
THE LONG BLONDES
____________________________________
Sitter med min nya fina rosa dator i sängen. Skriver på en trash-roman om en lång mörk främling som får kvinnohjärtan att banka extra hårt. Ni vet typen - "han tryckte henne mot sin hårda, svettiga bringa och hon kunde inte längre andas för åtrån som rev genom hennes kropp". Om jag överlever den upplevelsen utan att skratta ihjäl mig på vägen återstår att se.

Under tiden lyssnar jag på musik som är så långt ifrån skrattretande man kan komma. Någon tipsade mig om bandet The Long Blondes och det är jag tacksam för. Det är aningens stressande att hitta riktigt bra band/artister och inse att de en gång i tiden gick en spårlöst förbi. Så mycket musik och så lite tid!

Ju mer jag lyssnar på The Long Blondes ju mer gillar jag det hör. Med tanke på att de kommer från Sheffield så har de ett musikrykte att leva upp till vilket de lyckas riktigt bra med. Skönt placerade i Post-Punk/New Wave-fåran levererar de schysst musik med ett sound där man kan höra spår från storheter som Blondie, Hynde, Au Pairs, Siouxie. Till det kommer att de producerade bra texter också, oftast med ett feministiskt/kvinnligt perspektiv.

So many things I used to think about,
I never dare act out
I didn't want to risk the chance of someone finding out
Now I'm going to hell, so I may as well, make it worth my while
Now I'm going to hell, so I may as well, make it worth my while

(I'm Going To Hell)

___________________

So go
Just go
Because you'll be never 19 again
And I thought I told you before
You don’t need a boyfriend

So go
Just walk
It doesn’t matter if its raining or dark
And if by some strange stroke of luck
I pick you up
then we can drive to the country
Left to ourselves

(Heaven Help the New Girl)

____________________


Well I'll feed you, but I need you to make a little more effort
I don't like giving you the third degree
i just want what's due,what's due, what's due to me...

There are wants and there are needs
and they're two very different things
You can love or be in love, again,
they're two very different things,
yes they're two very different things

(Weekend Without Make Up)

___________________

People think I'm being perverse on purpose...
But they don't know.

You tried to give me your heart
But her fingermarks
Were all over it.
I tried to look impressed
It was as futile a gesture
As a futile gesture, futile gesture gets.

Don't be a sycophant and don't try to hold my hand
If you don't plan to be around five minutes later,
Don't be a sycophant and don't try to hold my hand
And don't just say the things that you think I want to hear.

(Fulwood Babylon)

Tyvärr hann de bara producera två album innan de splittrades på grund av att en av deras bandmedlemmar blev sjuk. Kanske var det inte av ondo ändå. Få band lyckas vara framgångsrika år efter år. Kanske är det en välsignelse att det bara finns två karameller att suga på så man inte föräter sig och slutar i någon sorts illamående där man får kämpa för att inte falla offer för kräkreflexerna.

Jag ska i alla fall fortsätta vara förälskad i det här bandet en stund till så får vi se om det övergår till äkta kärlek eller så sakta bara ebbar ut.

(Rebecca)

=============================
The Long Blondes (Spotify)
Someone To Drive You Home (2006)
Couples (2008)

 • Kommentarer(2)//musik.pimpaminhylla.se/#post22

Alternativ musik?

Alternative [all]Skapad av Rebecca 19 jul, 2009 18:41
TVn står på i bakgrunden och rätt som det är reagerar reptilhjärnan - vad är det där? Det visar sig vara en dokumentär på kanal 9 med titeln: "Seven ages of rock : Left of the dial 1980-1984". Grymt intressant!

Det ena bandet efter det andra nämns och jag prickar av checklistan - har den, gillar den, älskar den, mmmm. Jag är så alternativ att jag måste sätta mig och lyssna på lite mainstream bara för att kunna behålla en någorlunda eccentrisk musiksmak.

Fast jag är galen nog att gilla så väl Nirvana som Pearl Jam, vilket känns som att befinna sig i Ingemansland under pågående konflikt! Det kanske räknas? :)

(Rebecca)


 • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post18

Florence + the Machine - Lungs

Alternative [all]Skapad av Rebecca 10 jul, 2009 03:46
FLORENCE + THE MACHINE - LUNGS [*****]
Inte ljummen, men kall/varm kompott
_____________________________________________________

Nu har jag lyssnat några gånger på Lungs, Florence + the Machines debutalbum, och jag vet inte riktigt vad jag ska tycka.

Hon har onekligen en häftig röst, som emellanåt påminner vagt om Lily Allen, Patty Smith eller Karin Dreijer, och hon har en skön sångteknik som gör det intressant att lyssna på henne. Musiken är varierad och pendlar lite mellan lugna partier och mer ösiga. Det är egentligen bara någon enstaka låt som jag finner riktigt tråkig. Rabbit Heart (Raise it up) t ex har en helt ok text om att våga, se saker för vad de är och att offra sig, men det låter som en kass discolåt från förra seklet! Trist bara. Och sen You've Got The Love som låter som en låt U2 ratade. Den har dessutom en irriterande religiös text vilket ofta får mig att rynka på näsan.

Dog Days Are Over som inleder Lungs är en mycket söt liten popdänga som låter de svagsinta tro att det här är söt musik, men Florence blandar det sockrigt feminina med texter som innehåller våld och kaos.

I'm Not Calling You A Liar däremot faller mig verkligen på läppen. Den är "haunting" med ett repitativt arrangemang som sakta stegras och Florence sång ger precis rätt ton av desperation.

I'm not calling you a liar,
Just don't lie to me.
I'm not calling you a theif,
Just don't steal from me,
I'm not calling you a ghost,
Just stop haunting me,
And i'll love you so much,
I'm gonna let you,
Kill me.


Den låten som verkligen står ut är Kiss With A Fist, men den är samtidigt rätt skrämmande. Texten är aningens våldsam och jag vet inte om jag helt och fullt skriver under på refrängen som säger "A kiss with a fist is better than none". Det hindrar dock inte att jag verkligen tycker den är en liten pärla som jag gärna lyssnar på om och om igen.

You hit me once
I hit you back
You gave a kick
I gave a slap
You smashed a plate over my head
Then I set fire to our bed


Emellanåt är texterna lysande med strofer som "I fell in your opinion when I fell in love with you" i låten Falling.

Jag har lite svårt att bestämma mig vad jag ska tycka. Delar av mig tycker det här är riktigt bra, särskilt Kiss With A Fist, medan en del annat känns ordinärt och intetsägande. Det får kanske bli en het/kall femma?


(Rebecca) • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post13