Pimpa min hylla med musik

Pimpa min hylla med musik

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
Pimpa min hylla med musik
är en sub-blogg till Pimpa min hylla.se och här kör vi samma koncept som på huvudsidan, fast koncentrerar oss på skrammel och bröl i stället.
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Exemframkallande copyright

Allmänt om musikSkapad av Rebecca 05 apr, 2011 18:50

COPYRIGHT PÅ PI - GET REAL!
________________________________________________________________Frågan om copyrightens utformande vacklar fram och tillbaka. Frågan om nedladdningens vara eller inte vara vacklar fram och tillbaka. Piraternas kamp för fri tillgång för privatbruk vacklar fram och tillbaka liksom producenternas fram- och motgångar i kampen för privat ägande.

Min bestämda ståndpunkt är att konst måste leva fritt. Att det endast är genom frihet att spridas som den kommer överleva. Tavlor som stängs in på museer som ingen har råd att besöka eller hängs i privata salonger hemma hos bättre bemedlade och endast kan skymtas av pöbeln då den plockar upp ett nummer av något heminredningsmagasin är döda tavlor. Böcker som betingar priser som gör att endast ett fåtal har råd att köpa dem för läsning i kombination med privatiseringar och eller neddragningar av offentliga bibliotek dödar effektivt ordet. Musik som inte får hörs existerar inte - den behöver någon som lyssnar för att leva vidare. Om allt ska mätas, prissättas och värderas utifrån sin vinstpotensial kommer vi som samhälle att förlora på det.

När kyrkor föreslås inte få sjunga psalmer från psalmboken på en gudtjänst utan att betala STIM-pengar eller när barngrupper på en förskola inte får lyssna till musik om de inte betalar runda summor i ersättning till STIM eller när en frisörsalong inte kan ha på en radio för sina kunders underhållning - ja då tycker i alla fall jag att profihungern har gått för långt.

Nyligen uppmärksammade min lite vetenskapsnördige pojkvän på en liten söt vidoe på nätet. En glad amatörsnubbe hade gjort musik av Pi. Väldigt enkelt och coolt om än inte alldeles nyskapande. Han spelade dock alla instrument själv i sin video. Han försökte sen lägga upp klippet på YouTube, men se det gick inte. Han blev anklagad för stöld och klippet plockades bort med hänvisning till copyright-skyddet. Enligt YouTube-folket har alltså någon copyright på att göra musik av Pi?! Hur är det ens möjligt!? Att någon skulle kunna ta copyright på just sin tolkning av Pi kan kanske, och då betonar jag kanske starkt, vara rimligt, men att komma och påstå att "hans melodi låter precis som min" när man har använt samma sifferkombo, en sifferkombo som helt klart är public domain, hur korkat är inte det? Och att YouTube de facto plockade bort killens video? Horribelt!
Men, slutet gott, allting gott. Micheal John Blakes video är tillbaka och kan nu beskådas. För konsten och framtiden får vi hoppas att den fortsätter vara det!
(Rebecca)

PS. Snubben som surnade till och anklagade Blake för stöld heter Lars Erickson och vill du jämföra så har du länken .  • Kommentarer(0)//musik.pimpaminhylla.se/#post64