Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 17 aug, 2013 17:56


Det är inte så sällan som jag lånar med mig ungdomsböcker hem från jobbet för att läsa. Det händer titt som tätt. Jag förstår inte riktigt hela grejen med vuxna omslag på Harry Potter-böckerna - för att vuxna skulle kunna läsa dem utan att skämmas? Det är synnerligen korkat att låta sig begränsas av vad förlag och andra människor tycker. Bara för att ett förlag har bestämt sig för att ge ut en bok som ungdomsbok betyder det inte att man som vuxen inte kan få ut ganska mycket av den. Och vad anbelangar andra människor på tunnelbanan så screw them! Har de inte mer fantasi och nyfikenhet än så så förtjänar de inte att vi bryr oss om deras åsikter.

Titeln på Linda Belanners och Fredrik Perssons bok är rolig. Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll. Åhå! Är det så!? Den måste jag bara läsa... Och upplägget är intressant och spännande. Tonåring får ta över som Görans, dödens, hantlangare och se till att de som ska gå hädan faktiskt gör det. Men vad gör man när man är en outsider och för första gången i livet få chansen på en fantastisk tjej - och det är just henne man ska hämta? Det här kan bli bra.

Men, det blev det inte.
Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll är en titel som skulle kunna få en att tro att boken är rolig, underfundig och fylld med dråpliga händelser som lockar till skratt. Det gör den inte.
Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll är en titel som låter lite hipp och boken skulle kunna vara en samtida, modern skildring av ungdomar på jakt efter sanningar och livet. Det är det inte.

Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll är en rätt trist historia som inte riktigt funkar. Den enda känslan som hänger kvar boken igenom är stark irritation. Problemet, enligt mig, är just att författarna inte riktigt verkar veta vad de ska göra med sin historia. Mattias, bokens huvudperson, är en gråtmild kille med stor angst som inte klarar av jobbet ens när det är riktigt gamla människor han ska ta med sig. Han framstår som en självisk lipsill utan empatisk förmåga. Mattias hade passat i en ångestfylld bok självupptagna ungdomar som kämpar med livet. I den här boken, som är mer som en urban fantasy till sitt yttre, hade det passat bättre om de hade gjort Mattias lite mindre verklig och mer som en karaktär i boken. Som det är nu blir krocken mellan Mattias verklighet och romanens fantasirika handling bara en mindre katastrof. En episk katastrof hade varit rolig att läsa, men inte ens det klarar den här boken av. Den är bara trist... och väldigt irriterande!


(Rebecca)


.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.

Titel: Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll
Författare: Linda Belanner & Fredrik Persson
ISBN: 978-91-638-6975-4
Förlag: Bonnier Carlsén
Sidor: 284 s.

Första mening: "Är det hennes tur nu?"


Betyg: 3/10

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post87

Eld av Strandberg & Bergmark Elfgren

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 31 maj, 2012 02:12
ELD av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
________________________________________________________

[********/**]

Tjock och fin är den - Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Över 600 sidor av efterlängtad häxfantasy. Sommarens stora läsning. Sol på balkongen och fruktjuice i glaset och åtta timmar senare var det hela slut aningens snopet. Det var inget fel på boken - inte alls. Det var bara det att jag inte kunde sluta läsa så boken som jag hade hoppats skulle räcka en vecka eller så tog slut väldigt fort.

Även om jag sett fram emot uppföljaren till Cirkeln så var jag ändå aningens nervös. Det hade börjat så bra och är man på toppen så är det lätt att falla. Skulle Strandberg och Bergmark Elfgren leverera? Flipp eller flopp?

Sanningen att säga så blev det lite flippflopp faktiskt. Personligen tycker jag att hela historien börjar bli rörig. Det är svårt att hänga med i alla vändningar och förklaringar. Demoner hit och demoner dit. Häxråd och utvalda. Emellanåt har jag faktiskt ingen aning om vad de snackar om under sina utläggningar. Kanske är det min uteblivna 100%-ig förståelse som gör att jag tycker det finns logiska glapp i historien. Det är som i en Eddings-bok jag läste för länge sen. Hjälten kan flyga men "glömmer bort det" och går runt berget för att historien ska gå ihop. Lika så finns det viss James Bond-sjuka. Det när den onde, elakingen ska döda Bond och gör det så utstuderat och ologiskt att Bond alltid får en chans att fly. Att skjuta någon i huvudet på nära håll när chansen ges är liksom lite för lätt...

Trots detta tycker jag att Eld är snäppet bättre än Cirkeln. Medan Cirkeln var en magisk fantasybok om en ring av häxor som råkade vara gymnasieelever i en småstad är Eld en bok om ett gäng av gymnasietjejer, i en svensk småstad, som tvingas umgås trots sina olikheter och det med fantasyinslag och magisk bakgrund. Strandberg och Bergmark Elfstrand låter i Eld sina karaktärer få mer form och substans och balansspelet mellan de olika tjejerna blir spännande och för hela historien framåt. Berättelsen får mer liv och känns betydligt mer trovärdig när författarna börjar släppa på stereotyperna och låter Linnea, Vanessa, Anna-Karin, Ida och Minoo bli lite mer tredimensionella.

Personligen är jag väldigt nyfiken på hur det ska gå i kampen mot ondskan men inte alls lika nyfiken på det som hur det ska gå med Linnea och hennes kärlek och Vanessa och hennes, eller vad som ska hända med Ida som visade sig ha flera olika sidor, eller Anna-Karin och hennes mamma - hur ska det gå för dem och kommer Minoo anförtro sig åt Gustaf? Kommer Nicolaus tillbaka och den där Victor... vad vill han egentligen? I will definately tune in to the next episode of Cirkeln!

(Rebecca)


.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.

Titel: Eld
Författare: Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
ISBN: 978-91-29-67780-5
Förlag: Rabén & Sjögren
Sidor: 634

Första mening:
Solljuset sköljer in genom rummets höga fönster och blottlägger varje gammal smutsfläck på de vita vävtapeterna.

Betyg: 8/10

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post71

Det Röda Trädet

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 31 mar, 2012 13:32

DET RÖDA TRÄDET av Shaun Tan
_____________________________________________________________
[**********]

Shaun Tans bok Det röda Trädet är en av de mest magiska böcker jag någonsin läst. Otroligt vackra, fantasiväckande bilder, minimalistisk, poetisk text och den är fylld av oändliga tolkningsmöjligheter. Det är en bok kanske inte så mycket att läsa högt som att djupdyka i. varje uppslag ger möjligheter till tankar, reflextion, samtal, diskussioner.

Det faktum att boken klassas som barnbok och det klassiska bilderboksformatet gör att det är lätt att tro att det skulle vara en barnbok, men inget kunde vara mer fel. Boken passar så väl femåringar som femtioåringar. Bokens budskap om hoppets lysande kraft i en grå vardag kan vem som helst relatera till oavsett ålder, kön eller religion.

För vuxna som jobbar med barn och ungdomar borde den här boken vara ypperlig som utgånspunkt för samtal eller eget skapande. För oss andra är det en lustfylld njutning!

(Rebecca)


.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.

Titel: Det röda trädet
Författare: Shaun Tan
ISBN: 978-91-7355-190-8
Förlag: Kabusa Böcker
Sidor: 36

Första mening:
Ibland börjar dagen utan någonting att se fram emot.

Betyg: 10/10

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post68

Flyga högt

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 21 dec, 2011 11:15

FLYGA HÖGT av Katarina von Bredow
________________________________________________________
[*******/***]

Att vara tonåring är inte alltid så himla lätt. Man befinner sig i landet Mittemellan. Osäkerheten om framtiden och längtan efter friheten slåss med barndomens trygga, varma famn. Turbulens är ledordet. Allt är i förändring. Men det finns en trygghet att vila i - skolans fasta, orubbliga hierarki där alla har sin givna plats. Schablonerna som svämmar över ungdomsfilm och litteratur bottnar i en verklighet även om bilden är något ensidig.

Vendela, femton år, har precis börjat nian. Allt känns som vanligt, tryggt och invant. Nils finns där. Snäll och mysig. Kompis med Loke som är Vendelas bästa kompis pojkvän. Vendela och Nils. Tänk om det kunde bli så. Att vara kär och livet är underbart. Och framför allt praktiskt. De skulle bli ett litet gäng och Vendela skulle aldrig behöva välja mer. Ordning och reda - pengar på fredag!

Men lika sant som att de tydliga karikatyrerna av tonåringar speglar en verklighet, lika sant är det att livet alltid har fler sidor än en; att livet alltid är mer komplicerat och komplext. Enter Silja.

Nya tjejen i klassen, Silja, vägrar konformitet. Hon är inte intresserad av högstadiets förtryckta mallar för hur man ska vara och med vem. Och till råga på allt är hon stark, självsäker och låter hela världen veta det. Att säga att det blir en kataklysm av episka proportioner är väl magstarkt, men för en klass nio på gränsen till vuxenlivet räcker en Silja för att skaka fundamenten var upp på deras vardag vilar. Från och med Silja blir sig ingenting likt. Och Vendela, ja Vendela gillar läget... till slut.

För att vara en von Bredow-bok kändes den nedtonad. Flyga högt saknar de sedvanliga, kryddstarka, tabubelagda Bredowska inslagen som syskonkärlek, tonårsgraviditet och kärlek mellan vuxen och tonåring. Flyga högt är en i den bemärkelsen en rätt traditionell tonårsbok om relationer innehållandes de vanliga karaktärerna, den obligatoriska festen och fyllan - allt kryddat med lite sex. von Bredow vet dock hur man skriver en tonårsroman. Hon kan sin publik, bemästrar nyanserna och hon behärskar språket. Helt klart en bok att sätta i händerna på en tonåring eller en något äldre bibliotekarie...

(Rebecca)

.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.

Titel: Flyga högt
Författare:
Katarina von Bredow
ISBN:
978-91-29-67562-7
Förlag:
Rabén & Sjögren
Sidor:
316

Första mening:Det finns koder.

Betyg: 7/10

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post65

I love you Viktoria Andersson

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 16 dec, 2011 15:52

I LOVE YOU VIKTORIA ANDERSSON av Maja Hjertzell
_______________________________________________________
[*******]

Hur kan man inte gilla en bok där hjälten är en tuff och genomcool bokbuss-bibliotekarie? Visserligen en bok för de lite yngre, runt 9-10 år så där, men vad gör väl det? Den är söt, underfundig och smårolig. Väl värd att läsa, även för en vuxen. :)

.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.

Titel: I love you Viktoria Andersson
Författare: Maja Hjertzell
ISBN: 978-91-29-67863-5
Förlag: Rabén & Sjögren
Sidor: 132

Första mening:
Jag var ute på gården och satte upp lappar den där dagen.

Betyg: 7/10

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post64

Kapitulera omedlbart eller dö

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 15 dec, 2011 16:50

KAPITULERA OMEDELBART ELLER DÖ av Sanne Näsling
_______________________________________________________________
[*********]

I dag är en sån där dag när Lovely inte är i skolan för att färgerna på himlen är fel. Jag ringer henne på rasten mellan matten och svenskan, men hon svarar inte. Jag önskar verkligen att hon hade svarat, för jag kunde ha berättat om himlen i London.

Jag kunde ha sagt:
Cherry Red.
Jag kunde ha sagt:
Poison green.
Jag kunde ha sagt:
Whatever colour we wear that day, baby.

(Sanne Näsling - Kapitulera omedelbart eller dö)

En av höstens stora läsbegivenheter var Näslings Kapitulera omedelbart eller dö. Det är en, på många plan, annorlunda ungdomsbok och den kräver sin läsare. Inte nödvändigtvis så att du måste vara en duktig läsare utan snarare att boken har ett ovanligt tilltal som antingen förskräcker eller gör en förtjust.

Någon som recenserade boken skrev att den saknade början, en mitt och ett slut. Jag förstår tillfullo var recensenten kommer i från men jag utövar min demokratiska rättighet att ha en avvikande åsikt. Kapitulera omedelbart eller dö har så väl början som mitt och slut, men de är inte de klassiska. Den börjar inte med "det var en gång" och slutar inte med ett "och så levde de lyckliga i alla sina dagar".

Berättelsen om Mary och Lovely, två icke-konformistiska ungdomar i en ovanlig verklighet, är svävande, bäcklig, ljuv samtidigt som den är okuvlig, stark och revolutionär. Det poetiska språket och den trådlösa berättartekniken gör läsandet till en läsupplevelse utöver det vanliga. Mary och Lovelys odefinierade vänskap är intressant och hjärtskärande. Och det utanförskap och den tonårsangst som vanligtvis beskrivs och förklaras så ingående anas bara här, andas i bakgrunden, och ger hela anrättningen ett oväntat djup.

Personligen älskade jag Kapitulera omedelbart eller dö och jag vet vänner till mig som tycker som jag. Men jag känner också till andra människor med en helt diametral åsikt. Det verkar som om Näslings bok har den där ovanliga förmågan att inte kunna någon lämna någon oberörd. Antingen hatar men den eller så älskar man det. Det finns inget mellanläge. Det är bara att kapitulera omedelbart eller dö...

(Rebecca)


.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.

Titel: Kapitulera omedebart eller dö
Författare: Sanne Näsling
ISBN: 978-91-29-67560-3
Förlag: Rabén & Sjögren
Sidor: 236

Första mening:
Fan, jag dör.

Betyg: 9/10

 • Kommentarer(1)//www.pimpaminhylla.se/#post63

Cirkeln av Strandberg & Bergmark Elfgren

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 08 dec, 2011 15:44

CIRKELN av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
_______________________________________________________
[*******]

Känns nästan lite passé att skriva om Cirkeln nu med all hype den haft under hösten. Men är man salig på de saktfärdigas sätt så är det kanske inte så mycket man kan göra åt saken. I am a procrastinator.

På baksidan av den layoutmässigt snygga boken kan man läsa att "Apokalypsen börjar i Bergslagen". Redan här anar man en viss humor. Vidare kan man läsa "Engelfors. Vackert namn, risig stad". Igenkänningsfaktorn för i princip alla utanför Stockholm, Göteborg och Malmö torde vara stor. Läser man lite till får man veta att boken handlar om sex tjejer som under en blodröd måne träffas i den nedlagda folkparken. De har inget gemensamt utan är snarare varandras totala motsatser, men från och med nu måste de komma överens för utan varandra kommer de inte att överleva. Hyfsad handling får man erkänna. Det visar sig också att boken ingår i en trilogi. Att vifta med ordet trilogi framför en fantasynörd är som att köpa bakelser till en Weight Watcher. Det är helt oemotståndligt.

Och ändå - varför hade jag inte börjat läsa boken? 515 sidor borde inte vara en match. Betänk bara Harry Potters omfång. Alltså kan vi avfärda det. Kanske är en orsak det inledande kapitlet med den tonårstrulige Elias - ännu en i raddan av svenska litterära tonåringar som liiiider. Men böcker som Kapitulera omedelbart eller dö, Flyga högt, Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan i dag, Mitt skitliv med flera som är avprickade på att-läsa-listan visar på motsatsen.

Lösningen står nog att finna i kombinationen av svensk fantasy som begrepp och bokens hype. De få gånger man överhuvudtaget hittar svensk fantasy brukar den vara tråkig bortom alla världar. Och hype? Ja, det är lika avtändande som Fat Bastard i speedos. Men se - då delade Moses havet, Gandalf bytte kläder och hann i tid till "festen", Aslan vaknade yrvaket, Rand kom faktiskt på vad han skulle göra innan Egwene drog loss sin fläta och Harry Potter tappade inte sitt trollspö även om glasögonen var lite sneda och smutsiga.

Cirkeln är bra. Riktigt bra faktiskt. Författarduon balanserar farligt nära gränsen till landet Töntig, men lyckas hålla sig på rätt sida hela tiden. De sex nyblivna häxorna tenderar också att bli aningens schablonmässigt beskrivna men även här lyckas författarna ändå förmedla personligheter och känsla. Det känns som om Strandberg och Bergmark Elfgren verkligen har tagit sin uppgift på stort allvar och det gör att som läsare kan man slappna av och njuta av berättelsen. Cirkeln är en välkomponerad, överlag välskriven, väldigt spännande samtidsfantasy. Att författarna inte heller verkar ha några betänkligheter när det gäller att ta livet av sina karaktärer får ses som en bonus.

Det går inte att säga att Strandberg och Bergmark Elfgren har blåst liv i den svenska fantasyn, då det knappt fanns något att blåsa liv i. I stället har de gjort något så fantastiskt som att återskapa en hel genre; svensk fantasy lever igen. Och det, gott folk, har de gjort utan en enda karta, en enda mördande lång vandring eller en enda frälsarpojke. Det ska de ha cred för.

Den svenska fantasyn är död - länge leve den svenska fantasyn!

(Rebecca)

 • Kommentarer(3)//www.pimpaminhylla.se/#post61

Rekryten av Robert Muchamore

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 01 dec, 2011 13:18

REKRYTEN av Robert Muchamore
_________________________________________________________
[*******]

På frågan om det finns några spännande böcker för grabbar så brukar Muchamores böcker komma på tal. Det är gravt missvisande tycker jag. Helt i avsaknad av Y-kromosom och mackapär som gör kissa-upp-stående så mycket enklare läste OCH gillade jag första delen, Rekryten.

Rekryten i fråga är James, en strulig och rätt trulig tolvåring med problem i så väl skola som hem. När vi först träffar James har han olyckligtvis tappat humöret och tryckt upp sin klasskamrat, tillika mobbare, tillika tjej, tillika syster till skolans värsting mot en vägg och just där råkade det var en spik. Blod, stygn och nu ligger James risigt till. Lärare och rektor är förbannade, mamma kommer gå i taket men värst av allt är den där värstingen till brorsa. Livet är komplicerat. Men är man på botten finns det bara en väg och det är upp. Saker kan liksom inte bli värre...

Saker blir värre - när James ska väcka mamma vaknar hon inte. Död. Det sociala kopplas in och James tvingas flytta till ett ungdomshem i väntan på en fosterhemsplacering. Och det utan sin lillasyster. Hon å sin sida tvingas flytta hem till sin odåga till pappa. Livet är komplicerat och det ser mörkt ut för James.

Men outgrundliga äro livet vägar. James rumskamrat på ungdomshemmet visar sig vara någon helt annan än han kunde tänkt sig. Han är i själv verket en agent och han jobbar för Cherub. James får själv en förfrågan om att gå med i Cherub och med mycket lite att förlora tackar han ja.

Cherub är en organisation som tränar upp barn att bli agenter - ingen misstänker barn. De kan komma och gå där vuxna inte har tillträde. Vem, t ex, tror att flickscouterna som säljer kakor i själva verket är vältränade agenter som planterar dolda mikrofoner?

Ett helt nytt liv börjar för James. Ett liv fyllt av stenhård träning, farliga uppdrag, dödliga fiender, men också ett liv fyllt av vänskap, tillhörighet och gemenskap. James har äntligen hittat hem.

I Rekryten är det fullt ös från sida ett. Boken är fartfylld, underhållande och spännande. Även om karaktärerna i boken till och från är aningens schablonartade gör det absolut ingenting - man gillar dem och vill gärna läsa mer om James, Keith, Amy och de andra på Cherub. Det enda som stör från och till är att James är tolv år. Han porträtteras som mycket äldre och varje gång hans ålder kommer på tal känns det nästan konstigt. Men det är kanske det som gör boken läsbar för så bred målgrupp - oavsett ålder eller kön på läsaren kan man med lätthet hänga med i handlingen och identifiera sig med de olika personerna.

Rekryten är en bok att sätta i händerna på både pojkar och flickor som vill läsa spännande böcker.

(Första delen i Robert Muchamore serie Cherub kom redan 2009 på svenska och det har hunnit bli några böcker i serien alla redan. Del 10, Generalen, kom ut i höstas.)

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post59

Hoppas av Åsa Anderberg Strollo

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 28 nov, 2011 14:44

HOPPAS av Åsa Anderberg Strollo
______________________________________________________
[********]

Gatubarn - ordet framkallar inre bilder av smutsiga, undernärda barn från Rio de Janeiros slum eller från dammiga gränder i Calcutta. På UNICEFs hemsida kan man läsa följande om gatubarn:

"För att överleva tvingas gatubarnen tigga, stjäla, sälja saker, tvätta bilar och putsa skor. Livet på gatan är farligt och barnen riskerar att utsättas för våld, övergrepp och människohandlare."

Och har man sett filmen Guds stad, om och med gatubarn i Rio de Janeiro, så glömmer man den inte i första taget. Otäck, främmande och skrämmande.

Gatubarn är något vi förknippar med andra länder, fattiga länder. Men gatubarnen finns över-allt - även i Sverige. Skälen till varför de hamnar på gatan och metoderna för överlevnad må skilja sig något från fattigare länder, t ex förekommer inte biltvättning så ofta på våra gator skulle jag tro, men likafullt finns de även i vårt rika Sverige.

Åsa Anderberg Strollos bok Hoppas är full av dem; barn som på något sätt kommit på kant med tillvaron och nu lever på Stockholms gator och nere i tunnelbanesystemet. Det handlar om den inte allt för vackra verkligheten som barn som Jonna, Alex och Elina tvingas leva i. En verklighet där alkohol, droger, stölder, våld härskar och där det gäller att slåss för sin plats i tillvaron och för sin överlevnad.

Jonna sticker hemifrån några dagar före jul och i ett hårt och kallt Stockholm lär hon känna Alex som blir hennes vän och personliga guide. Alex vet hur man stjäl och var, var man kan sova och var man kan festa, och var man kan få vara i fred och sig själv ett tag. Allt eftersom dagarna går lär Jonna känna flera människor i samma situation och hon hittar en gemenskap att höra hemma i, om än kantstött och väldig bräcklig. Kanske finns det något att hoppas på ändå?

"Hoppas föddes ur ilskan över hur samhället försvårar för de redan svaga och utsatta. Romanen skildrar en högst aktuell verklighet."
(Åsa Anderberg Strollo, Bokens innerficka)

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post58

Hur svårt kan de va? av Knutsson & Magnusson

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 23 nov, 2011 08:51

Hur svårt kan de va? av Anna Knutsson & Ann-Christine Magnusson
_______________________________________________________
[*******]

"- Jaha då var alla här utom Björn. Han är och hälsar på släktingar i ... Ulla skjuter upp glasögonen i pannan och ner igen som hon brukar göra när hon kommer av sej.
- i ... Florida.
Ulla tittar ut över klassen och ler. Jag vänder mej om av ren reflex som för att se om det stämmer. Ja, bänken är längst bak i högra hörnet är tom. Det kommer inte märkas någon större skillnad. Björn är inte snubben som gör mycket väsen av sig."

Det är första dagen på skolåret och allt är sig inte riktigt lik i klass 9b. Julia, klassens drottning, är inte riktigt sig själv och varför hänger hon med Edith som är töntig, fel och bara ja så där...? Och Edith, vad har hänt med blyga Edith? Hur blir hon egentligen polare med Karin och Maja, Julias hovdamer? Och Daniel, slackern som inte gärna gör mer än han verkligen behöver hur kommer det sig att han börjar umgås med Julia som han egentligen föraktar? Och Björn, klassens mobboffer, är borta. I Florida säger läraren men stämmer det verkligen?

Det är frågan om Björns vara eller icke vara som för Daniel, Julia och Edith samman och de tre kommer att lära sig att "sanningen" sällan är vad den utger sig för att vara.

I Hur svårt kan de va? lyckas Knutsson och Magnusson med konststycket att skriva en engagerande ungdomsroman utan att ta till storsläggan. Boken är lågmäld och visar hur tillsynes små handlingar får förvånande konsekvenser och hur lite det egentligen tar för att förändra det som en gång var hugget i sten. Visst finns de klassiska stereotyperna, men de finns ju där för att de faktiskt finns i verkliga livet. Utan förebilder, inga stereotyper. Men Knutsson och Magnusson stannar inte där utan låter Daniel, Julia och Edith gå utan för de ramarna och visar oss som läsare det vi alla egentligen vet - att innerst inne är vi alla väldigt lika. Vi känner alla samma rädsla och behöver alla bekräftelse, kärlek och att bli sedda.

Hur svårt kan de va? är en bra, nyanserad bok med ett angeläget tema som borde läsas och användas som diskussionsunderlag på skolor i runt om i Sverige.

(Rebecca)

PS. Anna Knutsson & Ann-Christine Magnusson fick 2009 Bokjurypriset för sin bok Ingen ser dig. Det är inte kattskit det! :)

 • Kommentarer(4)//www.pimpaminhylla.se/#post57

Erebos av Ursula Poznanski

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 22 nov, 2011 16:43

EREBOS av Ursula Poznanski
_____________________________________________________
[*******]

Är du en av de 1 257 338 människorna som har sett Björn Gustavsson som WoW-Jocke - då vet du vad det handlar om.

Det är ett spel, bara ett spel. Men Erebos är så mycket mer. Erebos skapar en tillhörighet, ett vi och ett dem. En alternativ tillvaro för de lyckligt utvalda som får spela. Till en början hör inte Nick dit. Han fattar inte alls vad som hänt hans polare Chris - frånvarande, hålögd, skolkande och, kanske det värsta, han börjar hänga med skolans losers. Vad är det som är fel?

Sen märker Nick att allt fler av skolans elever börjar uppvisa liknande symptom. Han blir allt mer besatt av att få reda på vad det egentligen finns på de CD-skivor som byter händer i smyg och under största sekretess. Men ingen snackar. Inte ens Chris.

Så en dag får även Nick sin chans. Erebos är hans och han dyker huvudstupa in i det coolaste spel han någonsin spelat. Det är som om spelet är verklighet. Budbäraren, Erebos huvudkaraktär, verkar veta allt om Nick. Vem han är, vad han gör och framför allt hur långt han är villig att gå för att vinna. Ganska snart lär sig Nick att för att nå dit han vill måste han klara av uppdrag, och inte bara uppdrag i spelet, utan också uppdrag i verkliga livet. Till en början är de till synes harmlösa, men allt efter som Nick avancerar blir de mer skrämmande och otäcka. Erebos verkar ha ett mål: det vill döda...

Erebos är en lättläst, spännande ungdomsroman med egentligen bara ett allvarligt fel, men det är också ett systemfel. Spelidén med Erebos är att det är überhemligt. Spelarna får inte prata om spelet med någon, inte ens med varandra utanför Erebos. Erebos påpekar också hur viktigt det är att de uppträder som vanligt och inte drar uppmärksamhet till sig och det samtidigt som spelet ställer krav på dem att de ska spela mer och mer, nätterna igenom, och engagera sig mer för att nå högre. Det blir en ekvation som är svår att få att gå ihop.

Bortsett från det dras man lätt med i historien och, likt karaktärerna i boken, stannar man gärna uppe hela natten bara man får veta hur det hela ska sluta.

(Rebecca)

Inte sett WoW-Jocke? Check it out...

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post56

TaggtrådsTim av Stefan Ljungqvist och Johan Eger

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 31 okt, 2011 16:41

TaggtrådsTim av Stefan Ljungqvist och Johan Eger
_________________________________________________________________
[*********]

Det är något visst med Pija Lindenbaums barnböcker. Kenta och barbisarna, Gittan och vargarna, Gittan sover vilse, När Åkes mamma glömde bort och Lill-Zlatan och morbror raring... de är helt underbara, både till bild och de fantasifyllda historierna. Det finns förvisso en uppsjö bedårande barnböcker men Lindenbaum spelar liksom i en liga för sig, i min bok.

Så i dag läste jag en annan barnbok. Lika fantastiska bilder om än i en annan genre och med en mer verklighetsnära, men ändå fantasifull berättelse. TaggtrådsTim av Stefan Ljungqvist och Johan Eger. Illustrationerna påminner inte så lite om Tim Burtons värld, men då jag är ett hängivet Burton-fan så gör det inget alls. Tvärtom!

"För det gjorde ont i hjärtat och huvudet. Som det gör när man gjort någon illa och vet att man gjort fel."

Ämnet är nog så allvarligt - mobbning. Tim bor på ett barnhem och allt är frid och fröjd, på sätt och vis, fram tills att Oswald flyttar in. Oswald är stor och bråkig och på något sätt vänder han de andra barnen mot Tim. Med Oswald i spetsen gör de vad de kan för att göra livet surt för Tim.

Författarna lyckas riktigt bra med att förmedla känslan av ensamhet och utanförskap. Bilderna kompletterar berättelsen alldeles utmärkt och helheten blir en vacker och sorgsen bok om hur svårt livet kan vara ibland. Men det är också en bok om hopp, mod, förlåtelse och kärlek.

"Och då försvann det onda i både hjärta och huvudet. För det gör det när man ställer allt tillrätta igen."

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post55

Dagbok för alla mina fans av Jeff Kinney

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 29 sep, 2011 16:30

Dagbok för alla mina fans : Gregs Bravader av Jeff Kinney
________________________________________________________
*****


Hade jag varit den tilltänka målgruppen så hade jag antagligen tyckt att den här boken var hysterisk rolig. Greg är en ung man som har väldigt höga tankar om sin egen förträfflighet och är helt omedveten om sina egan fel och brister. Det är ganska roligt att läsa om alla hans högt flygande planer som allt som oftast inte får något positivt resultat.

Det är teckningarna som gör boken. Utan de underbara steckgubbsliknande illustrationerna känns texten aningens fattig och inte alls lika underhållande.

Det som drar ner betyget för mig är att Greg faktiskt är en riktigt osympatisk pojke och jag finner mycket lite som jag gillar med honom. Det roliga i boken är att man får skratta ÅT Greg när han misslyckas. det finns inget skratta MED. Samtidigt så är det kanske så vi alla är som barn emellanåt - inte alls så söta, rara och gulliga. Den som aldrig har följt med en klasskamrat hem bara för att hen har det nya roliga spelet, en pappa som bakar goda bullar, har det fina Lundby-dockhuset eller bor på landet med hästar kan kasta första stenen kanske?

Själv kommer jag inte läsa fler böcker i serien, men det hindrar ju inte att det finns barn, som är rätt målgrupp, där ute som kommer att älska Greg och hans bravader. Read On!

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post51

Hungerspelen av Suzanne Collins

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 26 sep, 2011 16:08

Hungerspelen - Suzanne Collins
_________________________________________________________
********

Av någon outgrundlig anledning har jag varit skeptiskt mot ungdomsböcker ett tag. Under tiden som gymnasiebibliotekarie var jag "tvungen" att läsa många i min tjänst. När jag sen slutade mitt arbete för att bli mer tekniskt inriktad så la jag den typen av läsning på hyllan. Nu, med ett vikariat som högstadiebibliotekarie, behöver jag än en gång läsa ungdomsböcker och det det kändes trögt att komma i gång. Varför vet jag inte. Det är inte precis som jag tycker illa om uHc-böcker på något vis.

Hungerspelen blev den första bok jag skred till verket med och jag kunde nog inte ha valt en lämpligare bok för uppgiften. Suzanne Collins har verkligen lyckats skapa en nagelbitare till bok trots att historien är inte unik - Battle Royale, The Running Man, Gamer, Mad Max med flera har samma tema. Ett gäng människor som av någon anledning tvingas att kämpa för sina liv som underhållning för övriga i samhället. I The Running Man och Gamer är det fångar som får en chans att slippa från fängelset genom att överleva "spelet". I Hungerspelen av Suzanne Collins försöker samhället framställa de årliga spelen som en festival och något ärorikt, och för de utvalda, hedrande - något de misslyckas kapitalt med. Katniss tvingas av lojalitet och kärlek till sin familj delta i spelen för att rädda sin syster. Tillsammans med en ung man, även han från distrikt 12, åker hon hela vägen till huvudstaden där de 24 ungdomarna från alla distrikt möts upp för att på liv och död göra upp om titeln Årets segrare. Motståndet ser tufft ut och Katniss inser att det inte kommer bli lätt att bli den sista överlevande och vara den som får återvända hem med pompa och ståt.

Det tar inte många rader innan man kan konstatera att boken är en sån som kommer hålla en vaken på nätterna. Trots att vi egentligen bara får en presentation av huvudpersonerna, världen de lever i och den kommande handlingen så väcks intresset och nyfikenheten. Här behövs ingen 50-sidors nåd under vilken man får förlåta en författare om hon inte riktigt lyckas dra i gång historien. Och när historien verkligen drar i gång - ja, då blir det åka av. Lyckliga jag att det finns fler delar att läsa när jag blir klar med den andra boken jag för tillfället läser - Cirkeln.


(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post50

Tusen gånger starkare

Barn & UngdomSkapad av Malin 12 jul, 2009 17:40

Obligatorisk läsning

...borde denna bok, skriven av Christina Herrström, vara för alla unga tonåringar – av båda könen och lärare. Handlingen utspelar sig, som i så många andra ungdomsböcker, i en skola. I centrum i boken, om än inte i handlingen, står Signe 15 år och höstterminen i 9:an har just börjat. Signe är en duktig och tyst flicka, så välkänd av alla men erkänd av få. Hon arbetar snällt på lektionerna, som många andra duktiga och tysta flickor. Kompisar har hon inga och hon pratar sällan med någon i skolan. Men inuti far tankarna desto mer.

En dag börjar en ny flicka i klassen, Saga. Saga har inte lärt sig att rätta in sig i ledet av tysta eller balla flickor. Hon har inte fattat att hon får var tuff, bara hon inte är det mot killarna eller hon får vara tyst och töntig och märkas så lite som möjligt. Visst ja, hon får också vara en hang around till klassens populära tjej, Mimmi. Mimmi som oftast gör sig korkad för att passa in i bilden av den coola tjejen som struntar i skolan men som aldrig försitter ett tillfälle att flirta och gulla med killarna.

I Signes klass dominerar killarna på alla sätt. Lärarna tycker att det är ett problem och uppmanar ständigt tjejerna att ta för sig. När Saga börjar får hon i uppmaning av klassföreståndaren Olle att peppa tjejerna att ta för sig mer. Olle har nämligen märkt att det är något speciellt med Saga. Saga tar Olle på orden men resultatet blir inte vad lärarna, eller killarna i klassen för den delen, förväntar sig.

Christina Herrström har skrivit en svidande vidräkning över skolans misslyckande när det gäller hur skolan behandlar pojkar och flickor. Inte bara skolan förresten, samhället som sådant vilket det också ges exempel på i boken – exempel som är som en snyting för att man vet att exemplen är sannolika och förmodligen så sannolika att de händer, varje dag. Det är knivskarpt och jag, som ser detta i mitt jobb, får ont i magen när jag läser. Precis så här är det. Och jag är så förbannat maktlös många gånger även om jag inte är lika mesig som bokens lärare är (förutom ett litet undantag och givetvis är det undantaget en man). Tyvärr är det i denna bok så, som i så många andra ungdomsböcker, att lärarna framställs som mesiga och inte särskilt sympatiska individer. Det kan göra mig som lärare lätt trött. Ändå är boken så viktig att jag kommer att trycka den i näven på flickorna i min klass under höstterminen. Pojkarna har ännu större behov av att läsa den men det kommer de inte att göra annat än under pistolhot – givetvis.

 • Kommentarer(4)//www.pimpaminhylla.se/#post14