Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Kaos-utmaning 4

UtmaningarSkapad av Rebecca 06 okt, 2013 11:36


Dags för näst sista utmaningen i vår Kaos-utmaning. Snart är det slut med andra ord. Lite tråkigt tycker jag men, vi är ju inte där än! Först får vi ta tag i nr. 4.easy PEAsy!
_______________________________________________________________

Det är inget svårt alls den här gången. Det är en färgutmaning. Boken som ska läsas den här gången ska vara blå, med åtminstone någon detalj på som är grön. Easy Peasy!

Förutspådda FAQs
______________________________

Hur blå är blå? Det bestämmer du.
Hur mycket ska vara blått? Nästan allt, men det bestämmer du.
Blått innehåll? Nej, blått omslag!
Hur stor är en detalj? Det bestämmer du.
Gills böcker om blues? Ja, om de har blått omslag, med en grön detalj.

Read on, fellow readers! :)
Och posta och berätta vad ni valt och läser. Vi älskar feedback nämligen! :)

(Rebecca)PS. Utan att förklara något frågade jag en utomstående person om en favoritfärg. Själv hoppades jag på att svaret skulle bli svart. Tänk så mycket enklare det skulle varit... Men hen sa blå. Jag bad om en färg till och svaret blev grön. Så gick det till. Så ni inte tror att jag först väljer bok och sen färg! Nä, nä, jag liksom ni får följa ödets nycker. :P

  • Kommentarer(2)//www.pimpaminhylla.se/#post97

Den lille vännen av Donna Tart

UtmaningarSkapad av Malin 05 okt, 2013 17:18Den misslyckade utmaningen?

Jag hade ju bestämt att jag till slut skulle läsa klart Jonathan Strange & Mr Norell. Den har legat minst två år, troligen fler, på mitt nattygsbord och nu skulle det till slut bli läst. Men icke – jag ändrade mig och kastade mig istället över Den lille vännen av Donna Tartt. Den har också stått länge på att-läsa-listan och nu hade jag den i min hand då min förra arbetsplats rensat i biblioteket. Jag har börjat på den förut men nu skulle jag göra ett ärligt försök att slutföra den. Det gick inte. Jag ledsnade.

Boken utspelar sig i den amerikanska södern. En familj har drabbats av en tragedi, en pojke har hittats hängt i en undanskymd del av trädgården. 12 år senare bestämmer sig pojkens ena syster, Harriet, för att försöka ta reda på vad som egentligen hände. Hon var bara en bebis när brodern dog och borde inte ha några minnen av honom. Det hävdar hon att hon har men blir nätt och jämt trodd av sin äldre syster Allison. Allison har inga minnen av vare sig sin bror eller sin barndom före 8-9 års ålder. Till bilden hör en frånvarande far och en bara kroppsligen närvarande mor samt en illstark men, troligen, alltför dominant mormor, ett flitigt hembiträde samt några gammelmostrar.

Boken innehåller enorma mängder beskrivningar av personer, relationer och händelser. Och det är här jag tröttnar trots att den ändå måste anses vara mycket välskriven. Men jag orkar inte ta mig igenom ordmassorna och historien engagerar mig aldrig. Citaten på omslaget från recensioner ur diverse tidningar lovar mig en läsupplevelse utöver det vanliga men likväl är jag likgiltig för handlingen. Så på sidan 82 ger jag upp. Jag hittar ingen krok som håller mig kvar utan lägger ifrån mig boken med en suck. Och så tänker jag: kommer jag någonsin läsa författarens mer kända bok Den hemliga historien? Troligen inte.

Och så drabbar mig tanken - är det så att böcker man inte läser, alternativt inte läser klart, faktiskt aldrig var värda att läsa? Eller är det bara jag som inte begriper mitt eget bästa?

När jag letar bild till denna ofullständiga recension hittar jag fler recensioner som säger ungefär det jag säger ovan. Det här engagerar inte. Vilken tur att det finns fler som tycker som jag.  • Kommentarer(2)//www.pimpaminhylla.se/#post96

Kaos-utmaning 3

UtmaningarSkapad av Rebecca 08 sep, 2013 12:07


Dags för Kaos nr. 3 och dags för parafraserandet igen! :) Utmaningen denna gång heter


BANG BANG, I SHOT A BABY DOWN
_______________________________
Ni vet de där böckerna, de man kanske har i bokhyllan som man gillar, tänker läsa, men som alltid blir tillbakaknuffade i kön. De som man kanske alltid fingrar på i bokhandeln eller på biblioteket, men som i slutändan blir ratade för ett något bättre alternativ. De där darlingarna som står där i hyllan, tysta och väntande, på att äntligen, äntligen ska det bli deras tur. I dag är dagen! I dag är det dags att tills slut gå på jakt efter en översedd bok och kryssa av den från läslistan.

1. Har du bara en bok som står där och aldrig blir läst fast du vill men... Grattis! Ta den. Är du som jag, gör ett urval och lägg på ett bord. Själv tänker jag välja tio stycken böcker, men du kan välja färre eller fler. Antalet lämnar jag till dig.

2. Steg två är väldigt viktigt - dessa böcker ligger här för att vi ständigt låter andra böcker gå före. Vi har redan en relation till dem. Därför ber du en vän, en familjemedlem, din granne eller någon annan du känner välja en bok åt dig. Gå ut i köket och drick en kopp te och låt dem välja i fred utan att få någon feedback från dina ansiktsuttryck. (Bor ensam, 100 mil från mamma? Var kreativ - skicka en lista över mail eller ring och ge titlarna...)

3. Läs den bok som blev vald. Ge extra mycket kärlek till de andra, som än en gång blev ratade, när du ställer in dem i bokhyllan.

4. Låt oss gärna veta vilken bok du läst... :)

(Rebecca)

  • Kommentarer(2)//www.pimpaminhylla.se/#post91

Kaos-utmaning 2

UtmaningarSkapad av Rebecca 04 aug, 2013 13:23
Då var det dags för del två i Kaos-utmaningen.
Som vanligt börjar du när du vill och slutar när du vill. Är du inte klar med föregående Kaos-utmaning så tar du det helt enkelt i din egen takt.

Veckan som gått har varit fylld av glada nyheter från Pride-veckan och överallt har vi kunnat se spår av den, så väl i nyheterna som i TV-utbud. Parallellt har vi kunnat följa det som händer i Ryssland där människors mest fundamentala rättigheter kränks av en inskränkt och intolerant regim.

Inget kan väl var mer rätt än att ha ett Pride-tema! Dels för att delta i det firande som har pågått i vår huvudstad men också som en påminnelse om hur illa ställt det är för människor, vars enda önskan är att få älska vem de vill, i andra delar av världen.

Let love flow!

Kaos-utmaning 2 - Pride, In The Name of Love
_______________________________________

Läs en bok med HBTQ-tema; antingen handlar boken om HBTQ på något sätt eller så är författaren en HBTQ-person. Det är bara att välja! :)

För dig med hjärnsläpp - kolla in Tekoppens lista över HBTQ-litteratur på svenska. Där finns många, många guldkorn.


Nu ska jag gå och kolla igenom min egen bokhylla och se vad jag har sparat där i väntan på en regnig dag. Det finns några jag vet som jag längtat länge efter att läsa men som jag aldrig riktigt kommit fram till. Det är kanske dags nu! :)

(Rebecca)

  • Kommentarer(2)//www.pimpaminhylla.se/#post83

Kaos

UtmaningarSkapad av Rebecca 16 jun, 2013 21:46KAOS ÄR GRANNE MED GUD ...
________________________________________


Låt mig först klargöra väldigt, väldigt tydligt att syftet med den här utmaningen inte är att mäta sig med andra. Det handlar uteslutande om dig och enbart dig. Det är en affär mellan dig, din upptäckarlusta och ditt samvete. Jag skulle tro att den här läsecirkeln har Sveriges slappaste regelverk! :)

Du bestämmer vad du ska läsa själv
Du bestämmer om du ens ska läsa
Du bestämmer hur lång tid du får på dig
Du bestämmer hur mycket du vill dela med dig av och vad

Så.... är alla med på det nu? I så fall låt oss kolla in De Slappaste Läsecirkelreglerna Någonsin.De Slappaste Läsecirkelreglerna Någonsin
__________________________________________

1. Det kommer bli fem utmaningar allt som allt och du väljer själv om du vill hänga med på just den som presenteras. Varje utmaning presenteras här på Pimpa min hylla. Du får ett kriterium och inom ramen för det får du välja precis vad du själv vill läsa. Vill du köra på den säkra linjen gör du det och vill du dyka huvudstupa in i något nytt gör du det. Vill du läsa en bok, lyssna på en bok, se den som teater eller... ja, du bestämmer! Inom ramen för utmaningen gör du precis som du vill!

2. Det kommer bli en utmaning per månad. Det för att de som vill läsa snabbar ska kunna göra det. Men du väljer själv hur lång tid du ska ta på dig. Tanken är att du ska upptäcka dig själv som läsare och det kan du bara göra utan tvång och om du gör det med glädje - alltså vill du pusha dig så gör du det och vill du ta det lugnt så gör du det. Du bestämmer!

3. Skälet till att jag kallat det en läsecirkel är för att en del av oss älskar att prata om böcker och dela med oss av det vi läst. Jag skulle verkligen älska att få höra av er om de böcker ni har valt för att se hur ni gjorde, för att få se vilken författare ni upptäckte/återupptäckte, men du väljer själv om du vill skriva något och i så fall hur långt. För att ingen ska få ångest över själva det momentet så finns här under en mall som du kan kopiera och använda.

Självfallet får ni skriva massor med! Vill ni skriva och diskutera så gör det! Det är bara att släppa loss!


Mallen

Jag valde (titel) av (författare).
Jag tyckte den var (valfritt adjektiv)

(Ditt namn eller alias)Jag hoppas att du vill hänga på så får vi se art den här utmaningen tar oss. På med tropikhatten, ladda iste-glaset och läs av hjärtas lust.UTMANING NR 1 - Iain Banks Memorial
__________________________________________(foto:John Foley)

Den utmaningen vi börjar med har fått sitt namn efter en högt älskad författare som gick bort i början av juni. Den skotske författaren hade en stor skara fans världen över och hans tragiska bortgång i sviterna av cancer blev ett hårt slag. Iain Banks blev bara 59 år gammal, men hans böcker kommer leva kvar. Han debuterade med Getingfabriken, vilket också är en av hans mer kända böcker. Hans serie om Kulturen har dock nått kultstatus inom Sci-Fi-kretsar.

Den första utmaningen blir helt enkelt att läsa en bok av en författare som inte längre lever.

Då det finns långt många fler författare som är stjärndamm än som nu går runt här på jorden blir det en liten mjukstart. Skulle du ändå drabbas av total minneslucka just nu och absolut inte kunna komma på någon död författare så föreslår jag att du provar just Getingfabriken eller någon av Iain Bansk Sci-Fi-böcker. Har du inte läst något av honom förr så blir det ett fantastiskt äventyr.

Här kommer en lista med några andra författare som har lagt ner pennan för gott.

Sci-Fi & Fantasy:
Ray Bradbury
Robert Jordan
Jack Vance
Douglas Adams

Nostalgi:
Astrid Lindgren
Roald Dahl
Maurice Sendak
Tove Jansson

Klassiker:
Stig Dagerman
Karin Boye
Jane Austen
Charlotte Brontë
Conan Doyle
Agust Strindberg

Deckare:
Stieg Larsson
Sidney Sheldon
Ira Levin
Michel Crichton
Robert Ludlum
Reginald Hill
Margaret Yorke
Tony Hillerman
Robert Cormier

Romantik:
Marguerite Duras
Sidney Sheldon
Maeve Binchy
Birigtta Trotzig
Marianne Fredriksson

Drama:
Chinua Achebe
Olov Svedelid
Carlos Fuentes
Antonio Tabucchi
Marylyn French
Ingrid Trollsten
Beryl Bainbridge
Helena Henschen
Frank McCourt
Kurt Vonnegut
Susan Sontag

Unga:
Stig Saeterbakken
David Foster Wallace
Vali Myers


Vill du leta lite mer får du här tips på en länk:
www.kingkong.demon.co.uk


Vill du kommentera, fråga, berätta vad du valt, diskutera säga din åsikt eller vad som helst - kommentera på! :)

(Rebecca)

  • Kommentarer(1)//www.pimpaminhylla.se/#post80