Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Bok-OCD

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 14 aug, 2014 12:49
Att jag har ett visst problem med ordning vet nog alla som känner mig. För det mesta går det bra och det är inte något enormt hinder i min vardag. Att t ex hänga tvättade kläder i färgordning i garderoben tar inte enormt mycket av min tid. Och bäddar en sängen ordentligt innan en lägger sig, som en lärt sig av erfarenhet, så behöver en inte gå upp mitt i natten för att rätta till täcken och lakan.

I sommar har hjälpsamma människor i min omgivning sagt åt mig att sluta lyssna på bokserien som jag tycker är så dålig. Det är förståeligt. Jag har nämligen klagat - högljutt! Böckerna är extremt dåligt skrivna och uppläsningen trög. Men det går inte att sluta lyssna för jag måste lyssna klart. Det är förstås självklart för mig, men inte för min oförstående omgivning.

För många, många år sedan började jag läsa Robert Jordans fantasy-epos Wheel of Time. Efter några böcker gav jag upp för det var så irriterande att vänta på en seg författare som aldrig kom ut med nästa bok i serien. Nu så här 20 år senare har den sista boken getts ut och jag tänkte att varför inte? Problemet vara tt jag inte mindes särskilt mycket av böckerna så jag började från början.Det måste sägas fast det bär mig emot - de första böckerna i serien är ganska bra. Väl genomtänkta, bra persongalleri med intressanta karaktärer. Spännande helt enkelt. Men sen tar det tvärstopp. Handlingen fortskrider i extremt sakta mak och personerna stelnar i sina mallar och blir parodier på sig själva. Ingen lär sig något, alla ägnar sig åt att vara kränkta över allt och bete sig som små barn. Det psykologiska djupet är hos dessa människor inte ens ankeldjupt och väldigt ljummet. Kärleksaffärer som blossar upp är för det mesta helt obegripliga.

Fortfarande är handlingen i sig helt ok. Intressant är också att se vilket utrymme Jordan ger sina kvinnliga karaktärer. Det är dock synd att han pissar bort all denna potential. Det bidde ingen tumme. Det bidde ett mastodontverk - ca 12.000 sidor urvattnad, orkeslös gegga. Det är verkligen synd på en så pass bra idé!

Och.... jag var bara tvungen att lyssna igenom allt. Från början. Till slutet. Arrrggghhhh!

ENLIGT WIKIPEIDA:
Antal sidor: 11.916
Antal ord: 4,410,036
Tid för audioböcker: 19 dagar, 5 timmar, 25 minuter

Vad har ni för bokrelaterade OCD-beteenden?

/Rebecca

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post100

Bok på film eller film på bok

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 01 okt, 2013 12:14
Practical Magic av Alice Hoffman
_____________________________________

Ibland gillar man saker en inte riktigt kan förklara. Det bara är så. Skäm-byxorna, skäm-godiset, skäm-filmen... Saker vi gillar i smyg och tror oss veta bestämt att andra skulle skratta åt oss för. Eller se ned på oss för. Det är ganska korkat att bry sig. Vad spelar det för roll vad en gillar egentligen? Och vad spelar det för roll vad andra tycker om det? I slutänden? Inte ett jota.
Personligen är jag sjukt svag för Sandra Bullock. Är hon med i en film så är den inte dålig. Så är det bara. Mindre bra kanske, men inte dålig. En film som jag har sett flera gånger och som jag verkligen gillar är Practical Magic. Sandra Bullock och Nicole Kidman. Två systrar med problem som bor hos sina två mostrar som besitter magiska krafter. Magisk realism.Jag har nog aldrig tänkt på att filmen baseras på en bok. I dag snubblade jag över just sagda bok. Practical Magic av Alice Hoffman. Den är tillagd till läslistan och finns i pocket på orginalspråk. Jag vet dock inte om jag ska våga läsa den. Tänk om den inte lever upp till mina förväntningar? Tänk om den gör det? Tänk om den överträffar filmen och Sandra Bullock liksom sjunker lite som magisk syster Owen? Ack, alla dessa beslut! Jag får sova på det helt enkelt...

(Rebecca)

 • Kommentarer(1)//www.pimpaminhylla.se/#post94

Funderingar kring...

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 02 sep, 2013 08:10För flera år sen blev jag rekommenderad att läsa Joseph O'Connor. Jag fick till och med en bok av honom - Havets stjärna. Den har dock blivit stående... Samlandes damm. Det är kanske dags nu. Någon vänlig själ där ute som har någon åsikt om den... Inspirerande åsikter! :)

Tack på förhand!

(Rebecca)

 • Kommentarer(2)//www.pimpaminhylla.se/#post90

Anna Gavalda

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 02 jul, 2013 11:26

Vad synd att Anna Gavalda inte är död!

Med tanke på Kaos-utmaningen är det ju jättesynd att Gavalda inte är en död författare. Det är inte så att jag önskar livet ur henne på något vis, men efter ett samtal med en kollega blev jag sugen på att läsa henne. Meeen.... nu håller jag på med Kaoset.

Jag får lägga till henne på min läslista. Den korta, korta läslistan... Hm...

Någon som har åsikter om Gavalda?

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post81

Julian Barnes

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 10 jun, 2013 07:41

När någon som Nina Lekander skriver följande i en recension (i Expressen tror jag det var) om en bok så blir i alla fall jag intresserad...

"Julian Barnes tycks helt enkelt oförmögen att skriva en enda oskön mening".

*fingrar lite på Känslan av ett slut och längtar efter sköna meningar*

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post79

Katarina Taikon

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 02 maj, 2013 10:59

Ny månad - ny författare på jobbet och månadens författare den här gången är Katarina Taikon.

Så länge jag lever är Katarina Taikon ett författarnamn som jag aldrig kommer att glömma. Minnena är så levande och tydliga. Hur bibliotekstanten, alla var tanter på den tiden när man själv var 8-10 år, suckande svarade på frågor om Lilla Huset på Prärien-serien medan hon tappert försökte tipsa om Katitzi-böckerna.

Det är inget fel på Katitzi-böckerna. Verkligen inte! Men som barn var jag löjligt förtjust i svunna tider. Hemma hos farmor lekte vi nybyggare med strumpbyxor på huvudet för att få de där långa åtråvärda flätorna. Farmor sydde natt-hättor åt oss så vi kunde få vara Laura och Mary "på riktigt". Och när farfar inte såg fick vi till och med ha en hink med vatten med en slev i som brunn utanför huset, dvs kojan under köksbordet. I albumet hemma finns ett kort på mig och syskonen taget i farmors hall. Jag är iförd lång kjol, hatt och parasoll. Sådana var mina drömmar...

Jag kan inte låta bli att grubbla över om jag hade varit mer välvilligt inställd till Katitzi om inte biblio-tanten tjatat så mycket. Till min mors förtvivlan drömde jag ju om en sån där fin klänning med massa spets på som Katitzi kunde haft på sig på fest. Det är i alla fall något att tänka på - särskilt nu, när jag själv är en biblio-tant med åsikter om Twilight, Gossip Girl och sånt.

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post77

Ian McEwan

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 02 apr, 2013 10:56

Det finns en författare vars namn jag stöter på både nu och då. Jag vet nästan inget om honom men är nyfiken på att läsa något. Frågan är bara var man börjar. Blir det fel så blir det fel och en eventuell framtida litterär vänskap kan kanske utebli. Frågan är vilken av Ian McEwans alla böcker jag ska börja med? Risken är att jag grubblar för länge över detta och därmed aldrig kommer till skott med själva läsandet.

Hur har ni det själva där ute? finns det författare som ni aldrig läser fast ni vill av den enkla anledningen att man itne riktigt vet var man ska börja?

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post76

Karin Boye

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 06 mar, 2013 13:40

På biblioteket där jag jobbar har vi som månadens författare Karin Boye. Liksom många unga kvinnor i tonåren läste jag allt av henne som jag kom över. Hon talade verkligen till mig, direkt till mig. Hon var min idol.

Än i denna dag har jag svårt att läsa Hjalmar Gullbergs hyllningsdikt Död amazon utan att jag får torka bort lite tårar ur ögonvrån. Det är då litteratur är som bäst - när den berör som allra djupast.


Död amazon

Svärd som fäktar mot övermakten,
du skall brytas och sönderslås !
Starka trupper ha enligt T.T.
nått Thermopyle, Greklands lås
Fyrtioåriga Karin Boye
efterlyses från Alingsås.

Mycket mörk och med stora ögon;
klädd i resdräkt, när hon försvann.
Kanske söker hon bortom sekler,
dit en spårhund ej vägen fann,
frihetspasset där Spartas hjältar
valde döden till sista man.

Ej har Nike med segerkransen
krönt vid flöjtspel och harposlag
perserkonungen, jordens gissel.
Glömd förvittrar hans sarkofag.
Hyllningkören skall evigt handla
om Leonidas' nederlag.

För Thermopyle i vårt hjärta
måste några ge livet än.
Denna dag stiger ned till Hades,
följd av stolta hellenska män,
mycket mörk och med stora ögon
deras syster och döda vän.

(Hjalmar Gullberg)

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post75

John Grisham

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 06 feb, 2013 11:16
Månadens författare på nya jobbet är John Grisham. Valet var mitt och det föll på honom. Födelsedag i februari och skrivit många böcker att skylta med... men jag vet ju inget om honom! Inte mer än att jag sett en film eller två som bygger på någon av hans bok. Är det nu som jag ska läsa min första bok av Grisham? Det vette tusan. Är det värt det?(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post74

Mini-böcker

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 29 okt, 2012 23:18
ICH BIN EINE FÖRFATTARE... TYP...
_______________________________________________________________

Det var typ evigheter sen jag orkade skriva något här. Högen med lästa böcer växer och ändå blir det inga recensioner. Himla typiskt.

Men i dag fick jag lite energi och med hjälp av instruktionvideos på Jootuuub så skred jag till verket och tillverkade små origamiböcker. Krävs inte så mycket förkunskaper och det går åt ett papper och en sax. Vips är jag en publicerad författare på eget förlag. Tada!
(Rebecca)

 • Kommentarer(1)//www.pimpaminhylla.se/#post73

Intellektuell - eller kanske inte?

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 09 aug, 2012 19:22Det är ganska skönt att känna sig smart, intelligent och intellektuell. Det där kan jag! Det där vet jag! Det där har jag läst! Jag är kvinnan på täppan - hon med kontrollen. Hon som kan flyta med i alla samtal och känna sig bekväm i de flesta situationer. Men så rätt var det är är världen där och knackar på. Hur många täppor jag än härskar över finns det alltid någon med en större täppa.

Nyligen läste jag i The Guardian, hur intellektuellt är det inte att bara slänga sig med något sånt?, en intressant artikel med mycket hybris-dämpande innehåll. I artikeln The World's most difficult books : how many have you read? berättar artikelförfattaren om websiten Million Claims lista över vad de anser vara de tio svåraste böckerna i världen.

Listan är som följer:

Nightwood av Djuna Barnes
A Tale of a Tub av Jonathan Swift
The Phenomenology of Spirit av GF Hegel
To the Lighthouse av Virginia Woolf
Clarissa, or, The History of a Young Lady av Samuel Richardson
Finnegans Wake av James Joyce
Being and Time av Martin Heidegger
The Faerie Queene av Edmund Spenser
The Making of Americans av Gertrude Stein
Women and Men av Joseph McElroy

Själv har jag lyckats klämma två böcker på listan och det om man får slå ihop titlar. I ett infall av sinnesförvirring läste jag för många år sedan Clarissa. Efter att ha läst Richardsons Pamela kan man så här i efterhand kanske tycka att att äventyret att ge sig på Clarissa var något övermagat men ungdomen är ungdomen och måste göra sina egna misstag. Aldrig mer Richardson!

To the Lighthouse har jag kommit halvvägs i. Problemet är inte att jag inte gillar den - för det gör jag. Problemet är att det är en sån där bok som jag lägger i från mig för kvällen och sen inte kommer på att jag kan plocka upp igen. Det kommer för mycket annat, mer spännande i vägen, helt enkelt. Men en vacker dag så händer...

Sen har vi min nemisis. Varat och Tiden. Heidegger. Hade det inte varit för att det var en kurs på universitetet så hade jag aldrig läst delar av den. Förstått något av den har jag fortfarande inte... Har aldrig känt mig så dum som när jag försökte förstå vad Der Man försökte säga. Jag hittade inget bra citat på svenska men det här på engelska kanske kan få det att vattnas i munnen på någon?

"Everyone is the other, and no one is himself. The they, which supplies the answer to the who of everyday Da-sein, is the nobody to whom every Da-sein has always already surrendered itself, in its being-among-one-another."

Det här är i alla fall en lista jag inte aspirerar på att försöka läsa. Snarare tvärtom. Jag tror jag ska hålla mig från dessa böcker så mycket jag bara kan.

Hur många av böckerna har du läst?


//Rebecca

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post72

Himmelrike i miniatyr

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 07 maj, 2012 14:16
Att försöka sammanfoga två hushåll på en yta av 44 kvm låter sig inte göras över en natt. I alla fall inte om man är två lagom lata individer med mycket bråte. PVns hobby tar plats. Min hobby tar plats. Och någonstans ska man även få plats med allt det vardagliga som kläder, dammsugare, matbord och golvyta. Med risk för att låta som Lina i Emil i Lönneberga när Emil hade dealings med Godtemplarna: Förrådet är fullt. Garaget är fullt och lägenheten, ja lägenheten är också full.

Men efter ett antal dagar med slit och bärande och en del svordomar så börjar det ta form. Framför allt har jag äntligen fått min bokhylla på plats så nu känns det inte riktigt lika viktigt med det andra längre. Mina böcker har kommit hem allihop. Äntligen är vi tillsammans - precis så som det ska vara. Själens fönster är på plats, vidöppna, och det är nyvädrat och friskt. Kan det bli vackrare?

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post69

Under protest - en bokrecension

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 12 mar, 2012 11:18

EN BOK AV En Författare
__________________________________________________________
[för betyg se nedan]

Då många människor inte till fullo har rätt uppfattat upphovsrättslagen och jag inte vill bli utsatt för någon form av stämning, rättvist eller orättvist, kan jag här inte avslöja några detaljer om bokens handling eller karaktärer.

Eftersom jag också har hört att negativa omdömen kan förorsaka respons från förorättade upphovsmän och/eller förlag som anser att man menlig har skadat deras försäljning så avstår jag även från att avge ett omdöme. Nu tänker du som läser detta kanske att jag därmed hade för avsikt att skriva just negativa omdömen. Inte alldeles givet för jag anser att kan man inte avge negativa omdömen så avhåller jag mig även från positiva sådana. Gratis reklam? Jag skulle inte tro det. Vill upphovsmän eller förlag ha mina rekommendationer och positiva tillrop får de vackert betala mig för dem ty även jag lever i denna genomkommersialiserade värld. Inte för jag tror att denna anspråkslösa lilla blogg har någon större genomslagskraft men en principsak är en principsak!

Glöm nu inte att om du vill läsa boken själv så se för allt i världen till att du antingen äger boken själv eller att du har lånat den på biblioteket som betalar licenspengar för utlån. Låna inte av någon du känner! Man kan inte vara nog försiktig dessa dagar.

.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.

Titel: En bok
Författare: En författare
ISBN: Stod inte på omslaget
Förlag: Gratis reklam? Tror inte det va?
Sidor: xxx

Första mening:
Då, trots att citeringsprincipen klart är fastslagen i Upphovsrättslagen, man riskerar att bli stämd av något profithungrigt förlag avstår jag här från att ens citera en enda rad. Bara för att vara på den säkra sidan.

Betyg: Då negativa omdömen kan åsamka en stämning av en förorättad upphovsman eller ett upprört förlag som ser sin försäljning dala avstår jag här från att skriva ut något betyg.

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post67

All I want for christmas...

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 13 dec, 2011 07:46

Att få böcker i födelsedagspresent eller julklapp är underbart! Förra året fick jag bland annat Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Tyvärr hade jag den redan, men den byttes ut mot Zack O'Yeahs Summan av kardemumman. Undrar just om tomten får med sig några hårda, fina julklappar i år. Det skadar väl aldrig att önska sig ändå... :)

Min önskelista________________________________________________________________

The Secret Diaries of Miss Anne Lister A Lister & H Whitbread
Nick & Norah's Infinite Playlist Rachel Cohn, David Levithan
Dash & Lily's Book of Dares Rachel Cohn, David Levithan
Naomi and Ely's No Kiss List Rachel Cohn, David Levithan
Jane Eyre, Seriealbum Charlotte Brontë
Plum Boxed Set 2: (Books 4-6) Janet Evanovich
A Tiny Bit Marvellous Dawn French
The Imperfectionists Tom Rachman
The Sad Tale of the Brothers Grossbart Jesse Bullington
Sticka och virka med restgarn Sanna Vatanen
The Sisters Brothers Patrick Dewitt
Wrinkles in Time Smoot & Davidson
The Testament of Jessie Lamb Jane Rogers
Julkulor Arne, Carlos
Derby Day D J Taylor
Vilken som helst* Jane Austen
Jane Eyre* Charlotte Bronte

*Vilken som helst i Penguin's hardback Clothbound Classics - på engelska förstås

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post62

Mitt brev till Tomten

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 05 dec, 2011 13:04

I am one self proclaimed die hard Jane Austen fan!
_______________________________________________________

Etsy har länge varit en favoritplats på nätet. Deras sektion med väskor verkar oändlig och är en ständig källa till inspiration till de väskor jag aldrig lyckas sy.
Bokhora har länge varit en favoritplats på nätet. Det är alltid intressant att läsa vad bokhororna tycker och tänker och jag får så många goda idéer till böcker som jag aldrig kommer hinna läsa.

Ett litet tips på Bokhora fick mig att besöka Etsy och genast fick jag ett sånt ha-begär att jag antagligen kommer bli fattigare än jag är för tillfället. Ja, om inte någon snäll och älskvärd människa känner för att köpa mig en julklapp då förstås.... Jag tackar inte nej!

Affären heter Brookish och är "an Jane Austen inspired shop". Så för en liten summa pengar kan man alltså få sig en skärva av himlen - tänk att få dricka te ur Mr. Darcys frieri-mugg?! Jag säger då det. Vad ska de hitta på härnäst? Me happy!

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post60

Nobelpriset 2011

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 06 okt, 2011 17:17

”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”

Jag kan inte rå för det men jag blev faktiskt aningens tårögd i dag när årets nobelpristagare i litteratur presenterades. Det kändes som om Gert Fylkings gamla skämt äntligen satt som ett smäck - äntligen! Tomas Tranströmer är visserligen inte okänd eller kontroversiell och han har ett namn som går att både uttala och stava till, men personligen tycker jag han förtjänar priset ändå.

(Rebecca)

 • Kommentarer(4)//www.pimpaminhylla.se/#post53

Pyssel & Knåp i bokhyllan

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 20 aug, 2011 02:25
Det var rätt länge sen jag kände att jag hade tid att sätta mig ner och bara handarbeta med vad än det månne vara. En liten gåva från PVn gav dock inspiration. Han hade köpt ett litet sött bokmärke till mig. Kanske en kompensation för hans litanior om mina böcker? I vilket fall som helst så tänkte jag de, vid det här laget, bevingade orden: "Hm, det här kan jag säkert göra själv."

Ni som känner mig vet att jag först, naturligtvis, måste sortera ur min trådlåda och färgkoordinera den för att sen skapa små fina papp-kort för de olika färgerna. Blev hur snyggt som helst kan jag meddela. Sen började jag min egentillverkning av bokmärken enligt devisen "Man tager vad man haver". Det visade sig var mycket enkelt att förfärdiga bokmärkena och när man väl börjat varför sluta? Jag slaktade några gamla smycken för att använda som dekorationer. Har ett snyggt bokmärke i svart och rött med ett Taize-kors liggande i boken Gargoyle som väntar på läsning. Det regnbågsfärgade la jag i Louise Boije af Gennäs bok medan Maisie Dobbs-böckerna fick ett vackert rosa.

Men jag har inte epitetet "Nörd" inte för inte. Häromdagen när humöret var lågt, lika lågt som regnmolnen över Billingen, kom PVn hem med en lite present till för att pigga upp tillvaron - rosa och lila cernitlera. Vips kan man göra egna "pärlor" att använda som tyngder till bokmärkena. Till helgen blir det fåtöljen, te, Stargate och pyssel. Man kan ha det sämre - faktiskt!

Nu ska jag dock uppsöka sängen tillsammans med Dmitrij Gluchovskij och hans rosa bokmärke med äkta sötvattenpärlor från ett slaktat halsband. Godnatt!

(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post49

V. S. Naipul

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 28 jul, 2011 00:31
I mina försöka att verka intellektuell har jag en egen liten "backlist" med författare som jag känner att jag kanske borde läsa, vill läsa och kommer att läsa någon gång. Nu kan jag stryka en från den listan i alla fall. Inskränkta människor har jag mycket lite för...
Artikel i The Guardian nyligen:
VS Naipaul finds no woman writer his literary match – not even Jane Austen


Good riddance, "sir" V. S. Naipul!


(Rebecca)

 • Kommentarer(1)//www.pimpaminhylla.se/#post48

Sanningens minut

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 26 mar, 2011 14:16
Nu börjar det. Min tänkta omvändelse.
Sol ute, sol inne vid fotöljen. Varmt te i koppen. PVn sovandes i sängen. Lugnt och tyst och fridfullt. Jag tänker börja med här på bloggen redan nämnda Hollywood Station. Ska den få mig att börja läsa deckare igen månne? Är den min deckarfrälsare?(Rebecca)

 • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post46

Feminism är väl onödigt?

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 21 feb, 2011 16:00
Feminism är väl onödigt? Vi är väl alla lika?
_________________________________________________________


Det började som en smygande misstanke. Den bara infann sig en dag på Akademibokhandeln i Skövde - en medelstor, medelsvensk stad. Den gjorde mig bekymrad. Antagligen var det bara jag som var feministiskt paranoid. Det var en rimlig förklaring. Men... tanken ville inte riktigt ge med sig så jag bestämde mig för att utföra ett experiment.

(Sex böcker av sex kända, etablerade och omtyckta författare som alla finns väl representerade i de flesta bokaffärer. Eller något sånt....)


Som alla vet bör experiment utföras i kontrollerade miljöer med statistiskt säkerställda urval och dokumenteras regelrätt och ordentligt. Utrustad med de bästa intentioner skred jag till verket. Vad kan vara mer kontrollerat än miljön på Akademibokhandeln? De har stenkoll på sina böcker och genrer - jag lovar! Och PVn är en redig och lätt antifeministisk individ i en statistiskt säkerställd ålder och av statistiskt säkerställs kön. Dokumentation - pågående så "check".

Den anonyma, utvalda försökspersonen placerades på sagda Akademibokhandel, framför hyllan med utrikisk litteratur (dvs engelskspråkig). Uppgiften var enkel: Välj ut böcker du tycker ser ut att vara skrivna av seriösa, etablerade och av etablissemanget hyllade författare. Min försöksperson skred till verket med stor entusiasm [läs; frågande och tveksam]. Allt eftersom experimentet framskred blev min tes allt mer bekräftad.Min problemformulering lyder som följer:
Hur kommer det sig att jag, när jag köper engelskspråkig litteratur i bokhandeln, konstant väljer manliga författare. Särskilt med tanke på att jag när jag inhandlar svensk litteratur nästan alltid väljer kvinnliga författare.

Min tes, vagt formulerad, är:
Engelskspråkiga kvinnliga författare, oavsett genre, begåvas konstant med feminina, flickaktiga, käcka omslag som osar "romantisk bestseller".Försökets utfall:
Försökspersonen lyckades endast plocka ut en enda bok skriven av en kvinnlig författare, av ett tiotal böcker.

Slutsats:
Jag är kanske inte helt fel ute i alla fall. Kanske är det så att jag konstant hamnar i inköp av manliga författare för att jag dissar bokomslagen på de kvinnliga författarnas böcker innan jag ens ser vem som skrivit boken. Jag har en genuin rädsla för pastelliga eller färgglada omslag med skrivstilstext och många utrop. Andas ett bokomslag "kiosklitteratur", "harlequin", "Cartland" eller "bestseller" så skyr jag den oftast som pesten. Ergo - jag köper böcker av manliga författare trots att jag faktiskt föredrar deras kvinnliga motsvarigheter för det mesta.

Åtgärd:
Revolution nu!
Fram för mer könsneutrala omslag på böcker!
Sluta nischa och marknadsföra böcker till tänkta, idiotförklarade, målgrupper!

Själv ska jag ha det här i åtanke nästa gång och försöka bortse från omslagen när jag väljer böcker. Det kommer bli svårt, men någonstans måste min revolution börja. Varför inte med mig själv?

(Rebecca)

PS.
I Sverige är vi inte riktigt lika drabbade som våra stackars engelskspråkiga vänner. Se bara på Wintersons bok nedan. • Kommentarer(1)//www.pimpaminhylla.se/#post45
Nästa »