Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Bok-OCD

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 14 aug, 2014 12:49
Att jag har ett visst problem med ordning vet nog alla som känner mig. För det mesta går det bra och det är inte något enormt hinder i min vardag. Att t ex hänga tvättade kläder i färgordning i garderoben tar inte enormt mycket av min tid. Och bäddar en sängen ordentligt innan en lägger sig, som en lärt sig av erfarenhet, så behöver en inte gå upp mitt i natten för att rätta till täcken och lakan.

I sommar har hjälpsamma människor i min omgivning sagt åt mig att sluta lyssna på bokserien som jag tycker är så dålig. Det är förståeligt. Jag har nämligen klagat - högljutt! Böckerna är extremt dåligt skrivna och uppläsningen trög. Men det går inte att sluta lyssna för jag måste lyssna klart. Det är förstås självklart för mig, men inte för min oförstående omgivning.

För många, många år sedan började jag läsa Robert Jordans fantasy-epos Wheel of Time. Efter några böcker gav jag upp för det var så irriterande att vänta på en seg författare som aldrig kom ut med nästa bok i serien. Nu så här 20 år senare har den sista boken getts ut och jag tänkte att varför inte? Problemet vara tt jag inte mindes särskilt mycket av böckerna så jag började från början.Det måste sägas fast det bär mig emot - de första böckerna i serien är ganska bra. Väl genomtänkta, bra persongalleri med intressanta karaktärer. Spännande helt enkelt. Men sen tar det tvärstopp. Handlingen fortskrider i extremt sakta mak och personerna stelnar i sina mallar och blir parodier på sig själva. Ingen lär sig något, alla ägnar sig åt att vara kränkta över allt och bete sig som små barn. Det psykologiska djupet är hos dessa människor inte ens ankeldjupt och väldigt ljummet. Kärleksaffärer som blossar upp är för det mesta helt obegripliga.

Fortfarande är handlingen i sig helt ok. Intressant är också att se vilket utrymme Jordan ger sina kvinnliga karaktärer. Det är dock synd att han pissar bort all denna potential. Det bidde ingen tumme. Det bidde ett mastodontverk - ca 12.000 sidor urvattnad, orkeslös gegga. Det är verkligen synd på en så pass bra idé!

Och.... jag var bara tvungen att lyssna igenom allt. Från början. Till slutet. Arrrggghhhh!

ENLIGT WIKIPEIDA:
Antal sidor: 11.916
Antal ord: 4,410,036
Tid för audioböcker: 19 dagar, 5 timmar, 25 minuter

Vad har ni för bokrelaterade OCD-beteenden?

/Rebecca

  • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post100