Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Austen-nojja

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 08 jul, 2009 19:14
I dag fick jag ett mail från Bokus (skamlöst promotande av den som jag anser är den bästa bokhandeln på nätet) om att min bok är på väg. Äntligen ska jag få lägga vantarna på Pride And Prejudice And Zombies.

Ända sen jag läste Stolthet och Fördom på gymnasiet har jag varit fast. Första läsningen av S&F, novis som jag var, var en snabb sträckläsning för att se om de unga tu skulle få varandra i slutet. Och det fick de förstås. Nu vet jag bättre. De unga tu får alltid varandra i en Austen-bok. Ibland kan det förstås dröja länge, som i Övertalning, eller i oväntade parkombinationer som Marianne och överste Brandon i Förnuft och Känsla.

Under årens lopp har jag läst, och läst om, Austens böcker otaliga gånger. Varje gång är det som att återse en kär gammal vän. Det är vant och nästan intimt. Gester och repliker - jag vet när de kommer och vad som ska sägas. Jag kan historierna utan och innan. Och jag njuter varje gång.

Det som gör Austens böcker till såna storheter är inte hennes historier, som är förvillande lika varandra, utan hennes behandling av språket och hennes otroliga finess. Hon är en skicklig betraktare av människor och med en nästan spöklik exakthet porträtterar hon sina karaktärer, skulpterar dem med ord så de känns mänskliga, genuina och äkta. Hennes omåttliga popularitet ligger kanske just i det - alla som har läst om Lizzie och Mr Darcy är övertygade om att de två har existerat då något annat känns otänkbart.

Men Austen var inte bara en författare som skrev fantastiska kärleksromaner. Hennes skarpa ögon och syrliga tunga/penna fångar också hennes samtid och genom sina böcker lyfter Austen fram det hon finner löjligt och banalt. Med en torr och syrlig humor framför hon skarp kritik mot det samhälle hon lever och verkar i.

Austens böcker är djupt moraliska. Det finns en tydlig skillnad mellan det goda och det onda. Men aldrig någonsin tappar hon bort det som är kärnan i hennes böcker och det är det mänskliga. Långt före velourbyxor och psykoanlyser och i en tid där fiktiva karaktärer i mångt och mycket var stereotypa karikatyrer är Jane Austens karaktärer alltid mänskliga. Det finns alltid en förklaring till varför "de onda" beter sig illa. Likaså är sällan Austens hjältinnor rakt igenom goda utan de har fel och brister som lägger krokben för dem. Ellinor som är alltför ansvarstagande kylig, Lizzie som är så väl stolt som fördomsfull, Anne som har tackat nej till den stora kärleken då han var för fattig, Catherine som förläst sig på kärleksromaner...

Min stora kärlek till Austen har gjort att jag läst böcker av och om henne. Att jag har flera titlar i olika utgåvor på olika språk. Att jag har besökt hennes hem. Att jag har varit i Bath. Att jag är en flitig besökare på Austensajter. Att jag har sett i princip varenda filmatisering av hennes böcker - heck, jag har sett allt som heter något med Austen i. Nu har jag alltså köpt Pride And Prejudice And Zombies och jag kan nästan inte vänta på att få hem avin så jag kan hämta ut boken!

Om du, som jag, älskar Austen kan jag rekommendera ett besök på
The Republic of Pemberley.

(Rebecca)


  • Kommentarer(1)//www.pimpaminhylla.se/#post11