Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Flickvännen av Karolina Ramqvist

VuxenSkapad av Malin 11 jul, 2009 16:18

Priset man betalar

Karin går i sitt hus och genom hennes ögon följer läsaren hennes liv – eller vad det nu ska kallas. Huset har hon fått av sin pojkvän John, som en säkerhet. John är ingen vanlig man, han har inget vanligt yrke. Han förtjänar sitt levebröd på brott och det ger stora pengar. Pengar som gör att Karin kan leva ett bekymmersfritt liv utan att behöva arbeta för att försörja sig. Tiden Karin får genom att slippa arbeta använder hon till att gå runt i sitt hus och ut med hunden. Hon gör i stort sett ingenting förutom att städa ibland, för att ha något att göra. De enda personer Karin umgås med är mannens kriminella kollegors flickvänner. Hennes familj och andra kompisar har glidit ut ur hennes liv på grund av pojkvännens karriärval. Karins och väninnornas huvudsakliga sysselsättning är att vänta på att deras män kommer hem. Väntan på männen genomsyrar hela boken. Ständigt beredda väntar de, uppklädda och uppfixade till tänderna.

Tomheten ekar över sidorna precis som den ekar i Karins inre. Trots att hon hela tiden tänker på sin pojkvän och på de val hon gjort skyr hon att gräva djupare i skälet till sitt val. Ibland spricker fasaden och hon konfronteras med det pojkvännen gör men fort fort trycker hon undan det och säger att det är detta hon vill. Hon säger att hon älskar John och är beredd att betala priset. Han tar ju hand om henne.

Boken är otäck, riktigt otäck trots att inte särskilt mycket händer. Dramatiken ligger under ytan. Den ställer frågor om villkoren för kvinnor och män. Frågorna som ställs är inte bara giltiga i den värld Karin lever i. Några svar gives dock inte.

Om man ska läsa den? Definitivt, trots att den ger en äcklig smak i munnen. Det är lätt att döma huvudpersonen, vilket författaren inte gör. Men om man tänker ett steg till....så inser man att Karins verklighet inte är så annorlunda som man skulle vilja att den var.

  • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post13