Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Terror Firma

VuxenSkapad av Hanna Bjärnlid 11 aug, 2009 07:55

Thomas, Matthew – Terror Firma

När jag väljer en bok på biblioteket så fattar jag mitt beslut väldigt snabbt. Intressant ryggrad? Ut med boken, titta på framsidan, skumma baksidan och inom loppet av 30 sekunder har jag bestämt om jag ska låna boken eller inte. Denna metod har lett mig till både usla böcker jag inte läst klart och helt fascinerande böcker där man vid nästa biblioteksbesök lånar fler av samma författare. Terror Firma var inget undantag men jäklar vilken överraskning den var. Mer böcker som denna åt folket! Spännande science fiction möter samhällssatir och humor, tillsammans bildar de en 400- sidor genialisk och underhållande bok.

Boken utspelar sig i en alternativ verklighet där vi har företag som Yoke Cola, Nanosoft och GNN. I övrigt är världen sig lik med undantag av en sak: alla konspirationsteorier du någonsin läst om är sanna och mer därtill. USA:s regering, EU, FN och resten av världspolitiken (inkluderat historien, världskrigen och allt det där) är bara en fasad (något de inte själva vet förstås). Under ytan kontrolleras världen av The Committee of 300. Kommittén består av den ekonomiska världseliten och de spelar med världen utan skrupler.

I boken får vi bland annat följa den amerikanska, sargade och paranoida krigsveteranen Frank och den engelska alienintresserade tidningsredaktören Dave. De möts, den mörka sanningen börjar krypa fram och ett actionspäckat äventyr utvecklar sig. Mer än så vill jag inte avslöja.

Boken är uppbyggd som ett tredimensionellt pussel (ett vinnande koncept). Du får lite bitar här, lite bitar där följt av innehåll som mot bokens slut bildar ett bisarr och paranoiagivande helhet. Matthew Thomas skriver detaljerat och varje scen är väldigt tydlig. Det är nästan som att se en film spelas framför ögonen medan du läser. Han har ett ordförråd som skulle imponera den mest ointresserade läsare och han fortsätter att häpna med sitt kvicka språk genom hela boken. Innan man kommer in i rytmen behöver man bitvis läsa om rader när man förvirrar bort sig själv bland alla liknelser men efter ett par kapitel är det ren njutning.

Det fanns flera citat i boken jag ville spara och dela med mig men valde till slut det här citatet som fick mig att skratta högt (vilket inte händer ofta). Det avslöjar inget men visar på ett ungefär vad som väntar dig när du börjar läsa.

Becker shook the soldier like he was a large black-and- blue milkshake. ‘That wasn’t the mission! We were meant to be keeping this situation under wraps. When the film of your exploits gets beamed around the world there won’t be a Stone Age tribesman in the Amazonian jungle who doesn’t get to see this! That was about as discreet as a fist up the rectum. You’re a disgrace to your uniform.’

Om du har en uns humor och läsarglädje i dig letar du reda på den här boken och börjar läsa den nu!

  • Kommentarer(5)//www.pimpaminhylla.se/#post22