Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

En bokoholics bekännelser

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 13 okt, 2009 21:06
ELLER VARFÖR ÄR DET SÅ IN I HELSIKE SVÅRT ATT LÅTA BLI?
______________________________________________________Nu är hösten här på allvar - äntligen. Det finns ingen årstid så ljuv. Kall luft, vackra färger, sol som inte är för varm eller blåst och regn. Dagar perfekta för läsning inomhus utan tillstymmelse till förebråelser från familj, släkt, vänner, bekanta eller helt främmande människor om att jag förslösar min tid inomhus när "det är så vackert väder ute". Det är som om man aldrig blir för gammal för att få sin moders bannor från forntida dagar upprepas om och om igen i all evighet av nya munnar. Detta perfekta väder och kravet på utomhusaktiviteter...

Nu sitter jag i sängen, inlindad i täcket, en kopp te på lagom avstånd och har en bok redo medan nattens film tankas ner. Det knakar lätt i fönstret av vinden som ligger på. Det enda som saknas nu är regndroppar mot fönstret att ackompanjera musiken som spelar i bakgrunden. Det är som en gigantisk klyscha, men den existerar här och nu och den är min!

Problemet var förstås att välja vad jag ska läsa. Min klart slimmade och slanka litterära hylla har fått oväntad tillökning. Det är med skammens rodnad på kinderna jag erkänner att jag återigen har handlat böcker i stället för mat. Två resor på kort tid till Stockholm har utökat bokhyllan så till den milda grad att en omorganisation var på sin plats nyligen. Pocketshop är för mig vad en tallrik kokain är för en narkoman - omöjlig att motstå, förödande för min ekonomi och fyller mitt huvud med en massa idéer.

_________________________________________________________________

(Stora Boken Bruse: Del av min minimala Skara-bokhylla)
________________________________________________________________


Min plan var, som planer ofta är, enkel och idiotsäker. In på Pocket Express på Kista Galleri i rasande fart, plocka åt mig, boken jag skulle tillåta mig att köpa och sen betala fort och springa ut igen. Någonstans gick det, som det så ofta gör med enkla och idiotsäkra planer, väldigt fel. Någonstans tappade jag farten och började vandra i slow motion genom affären fingrandes på en bok här och en bok där och några böcker där borta. När väl inköpsbarriären var borta släppte jag alla hämningar, struntade högaktningsfullt i alla tidigare löften och lät varje ny bokhandel locka in mig som det lealösa får jag är.

När jag kom hem och plockade upp dem från alla de olika väskor och fack jag spritt ut dem i för att förvilla mig själv så kunde jag räkna till arton nya böcker in alles, skinande och fina på hyllan. Någonstans i backhuvudet fanns en stark önskan om att väsa fram "myyyyyy preeeeecious" och gnugga händerna girigt.

_________________________________________________________________


(Mellanboken Bruse: De nya, fina böckerna.)
_________________________________________________________________

Eftersom det här är en bekännelse ska jag inte hålla något tillbaka. Det kanske främsta beviset på vilken låg och usel människa jag är står att finna i Wuthering heights av Brontë. litterära vänner kanske frågar sig varför - hur kan detta lilla mästerverk ha en sådan negativ betydelse i en bokoholics liv? Dags att hålla i sig för här kommer ett sanninges ögonblick:
Jag gillar egentligen inte alls Wuthering Heights utan håller syrrans Jane Eyre långt högre.

Detta till trots står nu ett exemplar av Wuthering Heights i min bokhylla. För att ni tillfullo ska förstå vidden av detta måste jag tillägga att hemma i Mjölby står det även ett ex av denna roman som jag då egentligen inte alls gillar. 1+1=2. 2 torde vara 2 för många. Men jag bara frågar: Hur ska man kunna motstå en bok med ett sånt vackert omslag, som ligger som en smäck i handen, som har riktigt papper i stället för det vanliga dasspappret, är fylld av anfanger och som har ett främre snitt som imiterar en handbunden bok?Jag är inte mer människa att jag faller för så simpla och kommersiella tricks. Kanske får jag Bookcrossa mitt gamla ex som nu tjänat ut sitt syfte.

De böcker som pryder min hylla för nyinköpta alster kan du hitta nedan. Sugen på att låna något? Helt okej, för jag har då ingen aning om när jag ska ha tid att läsa dem. Mellan skolan och skolan och pluggandet och läsandet av böcker som "Tillämpad Ellära" har jag mycket lite tid över för annat. Bara maila mig så löser vi det.

________________________________________________________________(Lilla Boken Bruse: Mmmmmmmmmm)
_________________________________________________________________
FÖRFATTARE
TITEL

__________________ __ __________________________ __ ___________
Scarlett Thomas
The End of Mr Y
(eng)
Jens Liljestrand
Paris - Dakar

Markus Zusak
Boktjuven

Emily Brontë
Wuthering Heights
(eng)
Johannes Cabal
The Necromancer
(eng)
Delphine De Vigan
no och jag

Andrej Kurkov
Döden och pingvinen

Martina Lowden
Allt

Roslund & Hellström
Odjuret

Philip Gourevitch
Vi vill upplysa er...

S. S. Montefiore
Monsters
(eng)
Thomas Wright
Oscar's Books
(eng)
Naomi Novik
Throne of Jade
(eng)
Naomi Novik
Empire of Ivory
(eng)
Naomi Novik
Temeraire
(eng)
Naomi Novik
Victory of Eagles
(eng)
Naomi Novik
Black Powder War
(eng)
Nick Perumov
Diamantsvärdet...Nu ska jag dock lägga mig i sängen och läsa en av böckerna i alla fall. Åtminstone börja så får vi se. Perumovs Diamantsvärdet och Träsvärdet ska få en chans innan jag förkastar serien helt baserat på informationen om att den kommer att omfatta 12 böcker.

(Rebecca)

________________________________________________________________
Pimpaminhylla.se är inte sponsrad av något företag. I de fall jag hänvisar till specifika företag och/eller författare sker det helt på eget, och osponsrat, initiativ.

  • Kommentarer(3)//www.pimpaminhylla.se/#post25