Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Handel med döden + En bra dag att dö

VuxenSkapad av Rebecca 08 nov, 2009 23:40
I THINK THIS IS THE BEGINNING OF A BEAUTIFUL FRIENDSHIP
__________________________________________________________________Det är något med den hårdkokta deckargenren jag inte kan motstå. Jag vill inte gilla den. Jag vill helst ogilla den. Min feministiska ådra vill göra uppror och processen kort med den här typen av litteratur. Femme Fatales, machomän, korthuggna konsisa repliker, det eviga regnandet och hela den sjaskiga och skitiga stadsmiljön. Men gång på gång misslyckas jag. Gång på gång faller jag.

Kanske är jag, ensam i min säng med lampan tänd, inte alls så feministisk som jag vill låtsas utan frossar i berättelser där starka män försvara och värnar svaga kvinnor? Eller så är det kanske genren i sig, med sitt precisa språk utan en massa skitsnack som står i vägen för historien som ska berättas, som förför mig? Hade det gällt en enstaka bok så hade det kanske gått att bortförklara, men raddan av litterära verk som svalts med hull och hår börjar bli lång.

Easy Rawlins öden, i Walter Mosleys böcker, har jag följt med stor behållning. L.A. Confidential, Ellroys moderna klassiker, tillhör favoriterna. Raymond Chandler läste jag allt jag kommer över på biblioteket. Hammer och Spade fascinerade mig redan som tonåring när jag, nästan i smyg, läste Spillane och Hammet.

Trots detta har jag hållit emot länge nu beträffande Simon Kernicks böcker. Nej, det är inte min genre. Nej, det är inte min smak. Nej, tack men nej tack.
Men så i veckan så inhandlade jag de två första böckerna på stadens bokhandel. Handel med döden och En bra dag att dö. Två bra titlar till trots fortsatte jag vara skeptisk. Syftet med inköpen var att ge bort böckerna till en god vän, men för att kunna stå bakom min rekommendation ville jag ändå lösa dem först. (Sicken ursäkt!)

Det tog inte många sidor innan jag var där igen - fast! Handel med döden läste jag på några timmar, med några få toapauser. En bra dag att dö var det perfekta sällskapet en sjukdag i sängen.
Handel med döden börjar brutalt. En hyrd mördare dödar tre män bakom ett sunkigt hotell. Några snabba skott och sen iväg från brottsplatsen. I ett London allt mer översvämmat av kriminalitet och gängrivalitet är det egentligen inget uppseendeväckande. Kanske en nyhetsnotis på någon sida inne i morgondagens tidning. Men den här uppgörelsen är annorlunda, mycket annorlunda. Mördaren är Dennis Milne, en hobby-hitman som på uppdrag av en av Londons farligaste gangsters gör sitt för att hålla avskummen borta från de gator han på dagtid jobbar för att göra säkrare via sitt yrke som kriminalinspektör.

Inte hellre offren är vilka de borde vara. Någonstans har något gått väldigt fel och offren visar sig vara tre oskyldiga, vanliga familjefäder. Det som borde ha varit ett mindre fall blir riksnyheter på förstasidan och får polisens fulla uppmärksamhet. Milne sitter, milt talat, i en riktig rävsax. Milne tvingas jonglera sitt egna senaste fall, vilket visar sig vara en riktigt otäck härva, med att försöka ducka för den pågående utredningen om de mord han själv utfört. London blir, i allt snabbare takt, en kallare, mer ogästvänlig plats, för Milne att vistas på.
Med tanke på att En bra dag att dö finns även den i pocket i handeln så torde det inte vara en allt för stor spoiler att berätta att kriminalinspektör Dennis Milne, med nöd och näppe, lyckas undfly de skurkar och banditer som vill honom illa samt de poliser som vill bura in honom. I uppföljaren träffar vi Milne på Filippinerna, där han bor i lugn och ro och driver ett hotell med en gammal polare. Av en osannolik slump snubblar Milne på information som visar sig vara knutet till mordet på en av hans gamla kollegor, tillika vän, och Milne känner plikten att återvända till staden han en gång kallade sin för att försöka bringa någon klarhet i fallet.

Böckerna om Dennis Milne är nog det mest spännande jag har läst i genren sen jag stiftade bekantskap med Mosley. Kernick skriver inte bara spännande böcker där tempot är rasande snabbt utan han skriver dessutom förvånansvärt elegant och intelligent. Språket är rappt och precist utan att förlora sin poetiska kraft och flera gånger skrattar jag till åt fyndiga formuleringar som han kostar på sig.
Trots genrens begränsningar lyckas Kernick få liv i Dennis Milne och han känns som en genuin, i allra högsta grad levande, sympatisk och högfunktionerande psykopat.
Jamie Delly hade aldrig känt sin pappa. Det hade nog inte hans mamma heller. Han var bara åtta år när han åkte fast första gången, efter ett tappert försök att bränna ner sin lågstadieskola. Eftersom man i Storbritannien inte blir ansvarig för kriminella handlingar förrän vid tio års ålder hade han kommit undan med en varning, vilket för en unge som Delly är samma sak som ett uppmuntrande brev.

(En bra dag att dö : Simon Kernick)

Jag kan bara rekommendera Handel med döden och En bra dag att dö. Inget mer. Läs dem! Är du lika såld på genren som jag så kommer du älska dem.

(Rebecca)

  • Kommentarer(2)//www.pimpaminhylla.se/#post26