Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Girighet - Ditt namn vara Lapidus!

VuxenSkapad av Emil 06 jan, 2010 12:40

Då hade jag slutfört läsandet av en av 2000-talets mest hyllade författare Jens Lapidus. Varför är en bra fråga. Hans skrivsätt är inte speciellt avancerat eller bör hyllas ensamt. Det som är beundransvärt är dock hans första bok. "Snabba Cash" var på riktigt banbrytande och visade en brutalitet av organiserad brottslighet som sällan visas av författare. Han lägger inte någon stor vikt vid romantisering utan visar upp att alla är öppna måltavlor och om man inte spelar sina kort rätt så hamnar man i någon insjö som är av godtyckligt djup om ens man får den äran.

Snabba cash är den boken som är läsvärd av Jens Lapidus. Aldrig fucka upp ger oss visserligen inblick i något som man inte får tala om, misslyckad integration och att det faktiskt till viss del är samhället som bär delar av skulden för högre kriminalitet. Att polisen inte har resurserna eller får befogenheterna att göra vad som ibland behövs. Det som går bakåt här är dock att Lapidus börjar lägga upp egna teorier om Palmemordet och försöker få sina karaktärer att lösa mysteriet.

Nog för att Lapidus har hämtat inspiration från sin tid som notarie. Jag kan även gissa mig till att vissa fall kommer från hans arbete som försvarsadvokat. Men just Palmemordet känns som overkill att blanda in i något som handlar som fingerade och påhittade brott och karaktärer. Det gör att trovärdigheten i hans andra bok sjunker till botten och att man får känslan av att han egentligen inte har gjort ordentlig efterforskning. Första boken är det ordentlig efterforskning som ligger till grunden. I övriga två försöker Lapidus använda något han uppenbart saknar, egen fantasi.

Hela debattinlägget, som annars Stockholm Noir serien hade varit ett underbart exempel av, förstörs. Gängkrig 145 är uppstädad och hade varit betydligt intressentare som bok än som serie. Jag såg fram mot att få se bilderna av den brutalitet som visas i böckerna. Men ack så besviken man blev. Nä, spara dina pengar och köp enbart första boken. Men låna den hellre på biblioteket så får inte Lapidus de pengar han så väl försöker mjölka i sina sista två böcker som innehåller total goja.

Författare som saknar skolning i skrivande kan vara väldigt intressenta att läsa. Oftast så har de då gjort en extremt nogran reserach som kompenserar för bristen. Annars kan de ha en ypperlig fantasi och kan frambringa några av de mest otroliga handlingar. Har man inte något av de sakerna bör man hålla sig från skrivandet. Lapidus borde väntat längre mellan sina böcker för att lyckas få till bra handling och lämnat vissa saker utanför. Bossarnas boss skiter kungligt i vem som mördade Palme, internutredande poliser är inte überutredare och smutsiga snutar får inte samvetskval för skitgrejer. Jag ser dock fram mot filmatiseringen av Snabba cash som går upp på bio i Januari/Februari.

  • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post31