Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Måste man alltid läsa klart en bok?

Allmänt lallandeSkapad av Malin 04 feb, 2010 14:24

Givetvis inte. Det finns många skäl till att omedelbart slå ihop en usel bok och glömma dess existens. Det finns lika många skäl till att kanske bara lägga undan en, för tillfället inte läsbar, bok och försöka vid något senare tillfälle. Jag är bedrövlig på att läsa färdigt böcker, dock inte riktigt av samma skäl som jag inte ser klart en film; ett ämne jag diskuterade här. (En film kan man se klart även om den är halvtaskig eftersom det inte innebär någon ansträngning alls att ligga kvar i soffan och glo. Oftast somnar jag då dock.)

En usel bok för mig är i stort sett alla deckare, all chic-lit, välmenande ungdomsböcker (som sv-lärare offrar man sig ibland), alla böcker med för många adjektiv som är till för att sudda ut det magra innehållet/historien och prettolitteratur (tyvärr Fjodor, Anteckningar från ett källarhål var inte en njutning och jag är ledsen Marcel, på 35 sidor somnade jag 7 gånger). Definitionen på prettolitteratur är litteratur som anses högtstående men jag har inte upptäckt vad i den som är så bra riktigt än.

Språket kan avskräcka mig. Det utmärker sig redan på första sidan. Språkligt måste det vara ett gott hantverk. Det behöver inte vara fantastiskt, men det måste vara ett gott hantverk. Om språket inte avskräcker brukar jag inte ge upp förrän efter 50-100 sidor, ibland mer. Kanske är boken bra men jag har bara inte upptäckt det än. En rekommenderad bok ger jag många chanser.

Ibland är enda felet på en bok att man läser den vid fel tillfälle. Ibland vill man läsa något välskrivet men lättsmält och ibland vill man ha något mer att sätta tänderna i. Just nu ligger en hög av böcker som jag verkligen vill läsa, men inte riktigt har lust till just nu, på mitt nattygsbord. Några exempel:

-Min far hade en dröm av Barak Obama (ruskigt bra språk men tjock bok….tas i bitar)
-Mordets praktik av Kerstin Ekman (missade att tacka nej till Böckernas Klubb
-El Choco av Markus Lutteman (sorry Rebecca men jag gitter nog inte läsa klart den, ska placera den på lämpligt ställe)
-Fågelflickor och frusna pojkar av Christina Monthan Axelsson (jobbok - bra, men jobbok
Mats-Eric Nilssons böcker om tillsatser i maten
-Kungen bugar och dödar av Hertha Müller (pretto som jag verkligen vill läsa men inte idag)
-Den gudarna älskar av Gunnar Orlander (om hur grundlurade lärarna är och vilken soppa skolpolitiken är)

Det ligger ett gäng böcker till på nattygsbordet. Det är rätt fullt (jag vill ha en bokhylla). Men varför är det så svårt att hitta rätt bok vid rätt tillfälle? Tips mottages tacksamt.

Jag har precis läst färdigt en bok faktiskt (det finns dagar då jag misströstar med att klara det) och vilken dag som helst skriver jag en positiv recension om den!

  • Kommentarer(5)//www.pimpaminhylla.se/#post35