Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Stephanie Gayle - best seller?

VuxenSkapad av Rebecca 27 jun, 2009 22:57


HAR MARKNADEN SÅ DÅLIG SMAK ALLTSÅ?
Nu har jag avslutat bok tre i högen med böcker jag läser åt min kollega och jag vet inte vad jag ska tycka riktigt. Till skillnad från de tidigare två böckerna är den här faktiskt rätt välskriven. Ja, allt är relativt förstås. Nu återstår bara en bok och jag har sparat den jag tror är bäst till sist...

Andra böcker i Best Seller? :
Meg Cabot - She went all the way
Dixie Cash - Don't make me choose between you and my shoes


___________________________________________________________

2009-06-27
Gayle, Stephanie – My summer of Southern Discomfort
[*****]

Ordvitsen i titeln var det jag föll för när jag valde böcker i kollegans kasse. Den kändes lite rolig och i kombination med ett skönt Chic Flic-omslag så blev jag övertygad.

Som framgångsrik advokat på en stor och välrenommerad firma i New York får Natalie Goldberg alla att höja på ögonbrynen när hon lämnar allt för att flytta till en "håla" i Georiga och börja jobba som åklagare. Detta skulle inte vara en chic-litt om det inte var en olycklig kärleksaffär som fått henne att huvudstupa ta sitt pick och pack och dra från storstan och mycket riktigt - Natalie har stulat till det för sig.

Men någonstans här så tar chic-litten slut. Jag är ganska överraskad över boken. Den handlar väldigt lite om romantik, kärlek eller sex. Det här är snarare en sorts utvecklignsroman i lättviktsklassen. Natalie gör så väl en yttre, som en inre resa, och det är den vi får följa med på. Och den är underbart befriad från manlig påverkan/inverkan. Det är Natalie som står i centrum helt klart. I jämförelse med de andra böckerna jag läst här så är det en frisk fläkt. Natalie är en stark kvinna som verkligen är en stark kvinna!

Rent språkligt är My Summer of Southern Discomfort också betydligt mer välskriven och befriad från de allra värsta klyschorna. Berättelsen flyter på bra om än allt för långsamt ibland. Gayle låter sin karaktär få ta plats. Emellanåt ramlar hon dock igenom och ger oss de mest konstiga, och totalt onödiga, beskrivningar av händelser utan större relevans.

Gayle faller också i den nu för tiden allt för vanliga fällan att författaren försöker etablera sina karaktärers klass med uppräkningar vadd e äter eller klär sig i. I stället för att låta karaktärerna prata för sig själva ägnar författarna åt name dropping. Personligen tycker jag att det är billigt och helt kontraproduktivt.

"Wine and cheese and crackers for dinner. The wine is
Chorey-Les-Beaune 'Vieilles Vignes' Dubois, a vintage
recommended by Lacey who dated a sommelier from
Le Cirque. The cheese is Brie de Meaux, from Anne's
Organics on the corner of Third and Cherry.
The crackers are Ritz"
(My Summer of Souther Discomfort - Stephanie Gayle)

Som tur är förekommer det inte så flitigt så det är möjligt att förlåta Gayle de litterära övertrampen.

På det hela taget var det en angenäm lässtund när den varade, men det är knappast en historia jag lär tänka på länge och Natalie är redan på väg ut ur hjärnan för att inte ta upp värdefull plats som förtjänas bättre av andra karaktärer i andra böcker.

(Rebecca)

  • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post4