Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Stephen Kings Signal -ännu en förlorad oskuld

VuxenSkapad av Rebecca 16 sep, 2010 17:43
STEPHEN KING - Signal
________________________________________________________________
[******]

Vad gör vi inte för de människor vi älskar?
En av mina favoritpoeter är Eeva Kilpi. En av hennes dikter går som följer:När pojkvännen ville låna ut en bok till mig i somras valde jag att lägga bort ett helt livs negativa inställning, helt baserat på fördomar, mot Stephen King. För PVns skull började jag läsa boken.

Jag var helt inställd på att inte gilla Signal (eng. orginal: Cell). Jag var faktiskt helt inställd på att få bekräftat att jag hela tiden haft rätt och resten av världen fel. Utan att ha läst en enda King-bok kände jag mig ändå säker nog att ha en bestämd uppfattning om hans böcker som icke läsvärda. Lärdomen blev att bjuder man in människor att rubba ens existens så får man leva med att de faktiskt gör det.
Signal är inte den bästa bok jag läst. Inte ens den näst bästa. Men den placerar sig på en solid trea för den underhållning den erbjöd några regniga kvällar i början av september.

Handlingen är rättfram och enkel att hänga med i. Via mobiltelefoner sänds en signal ut som förvandlar människor som hör den till levande zoombies. Till en början handlar de irrationellt och beter sig som blodtörstiga bärsärkar, men efter ett tag börjar de skrämmande nog verka organisera sig som ett tänkande kollektiv med planer på världsherravälde. De människor som av olika anledningar inte pratade i någon mobiltelefon och klarade sig undan kämpar desperat för att överleva i en värld som kastats upp och ner. Där ibland bokens huvudperson Clayton Riddell.

Signal kunde ha blivit en riktigt bra roman om det hade funnits mer psykologiskt djupt, bättre karaktärsbeskrivningar och ett större problematiserande över det moderna livets likriktning i konsumismens och kommersialismens namn. Men då hade den kanske lämnat underhållningshyllan och flyttat över till hyllan för samhällskritiska romaner. (Därmed inte sagt att det finns ett motsatsförhållande mellan de två hyllorna...)

King är duktig på att skriva. Signal är lättläst utan att bli för enkel. Den är målande och beskrivande utan att förlora sin skärpa eller bli för utsvävande. Vissa klagomål kan man kanske ha på en del allt för klichémässiga uttryck och allt för uppenbara vändningarna i handlingen, men på det stora hela är det en helt okej bok att fördriva lite tid med.

Nu när den ena oskulden är tagen ska det brytas nya marker igen. Det andra boktipset från PVn ligger vid sängen och väntar på mig. Dubbelgångaren av Frederick Forsyth. Som sagt var - vad gör man inte för de människor man älskar?(Rebecca)


[Signal på Bokus]

  • Kommentarer(4)//www.pimpaminhylla.se/#post40