Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Feminism är väl onödigt?

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 21 feb, 2011 16:00
Feminism är väl onödigt? Vi är väl alla lika?
_________________________________________________________


Det började som en smygande misstanke. Den bara infann sig en dag på Akademibokhandeln i Skövde - en medelstor, medelsvensk stad. Den gjorde mig bekymrad. Antagligen var det bara jag som var feministiskt paranoid. Det var en rimlig förklaring. Men... tanken ville inte riktigt ge med sig så jag bestämde mig för att utföra ett experiment.

(Sex böcker av sex kända, etablerade och omtyckta författare som alla finns väl representerade i de flesta bokaffärer. Eller något sånt....)


Som alla vet bör experiment utföras i kontrollerade miljöer med statistiskt säkerställda urval och dokumenteras regelrätt och ordentligt. Utrustad med de bästa intentioner skred jag till verket. Vad kan vara mer kontrollerat än miljön på Akademibokhandeln? De har stenkoll på sina böcker och genrer - jag lovar! Och PVn är en redig och lätt antifeministisk individ i en statistiskt säkerställd ålder och av statistiskt säkerställs kön. Dokumentation - pågående så "check".

Den anonyma, utvalda försökspersonen placerades på sagda Akademibokhandel, framför hyllan med utrikisk litteratur (dvs engelskspråkig). Uppgiften var enkel: Välj ut böcker du tycker ser ut att vara skrivna av seriösa, etablerade och av etablissemanget hyllade författare. Min försöksperson skred till verket med stor entusiasm [läs; frågande och tveksam]. Allt eftersom experimentet framskred blev min tes allt mer bekräftad.Min problemformulering lyder som följer:
Hur kommer det sig att jag, när jag köper engelskspråkig litteratur i bokhandeln, konstant väljer manliga författare. Särskilt med tanke på att jag när jag inhandlar svensk litteratur nästan alltid väljer kvinnliga författare.

Min tes, vagt formulerad, är:
Engelskspråkiga kvinnliga författare, oavsett genre, begåvas konstant med feminina, flickaktiga, käcka omslag som osar "romantisk bestseller".Försökets utfall:
Försökspersonen lyckades endast plocka ut en enda bok skriven av en kvinnlig författare, av ett tiotal böcker.

Slutsats:
Jag är kanske inte helt fel ute i alla fall. Kanske är det så att jag konstant hamnar i inköp av manliga författare för att jag dissar bokomslagen på de kvinnliga författarnas böcker innan jag ens ser vem som skrivit boken. Jag har en genuin rädsla för pastelliga eller färgglada omslag med skrivstilstext och många utrop. Andas ett bokomslag "kiosklitteratur", "harlequin", "Cartland" eller "bestseller" så skyr jag den oftast som pesten. Ergo - jag köper böcker av manliga författare trots att jag faktiskt föredrar deras kvinnliga motsvarigheter för det mesta.

Åtgärd:
Revolution nu!
Fram för mer könsneutrala omslag på böcker!
Sluta nischa och marknadsföra böcker till tänkta, idiotförklarade, målgrupper!

Själv ska jag ha det här i åtanke nästa gång och försöka bortse från omslagen när jag väljer böcker. Det kommer bli svårt, men någonstans måste min revolution börja. Varför inte med mig själv?

(Rebecca)

PS.
I Sverige är vi inte riktigt lika drabbade som våra stackars engelskspråkiga vänner. Se bara på Wintersons bok nedan.  • Kommentarer(1)//www.pimpaminhylla.se/#post45