Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Hur svårt kan de va? av Knutsson & Magnusson

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 23 nov, 2011 08:51

Hur svårt kan de va? av Anna Knutsson & Ann-Christine Magnusson
_______________________________________________________
[*******]

"- Jaha då var alla här utom Björn. Han är och hälsar på släktingar i ... Ulla skjuter upp glasögonen i pannan och ner igen som hon brukar göra när hon kommer av sej.
- i ... Florida.
Ulla tittar ut över klassen och ler. Jag vänder mej om av ren reflex som för att se om det stämmer. Ja, bänken är längst bak i högra hörnet är tom. Det kommer inte märkas någon större skillnad. Björn är inte snubben som gör mycket väsen av sig."

Det är första dagen på skolåret och allt är sig inte riktigt lik i klass 9b. Julia, klassens drottning, är inte riktigt sig själv och varför hänger hon med Edith som är töntig, fel och bara ja så där...? Och Edith, vad har hänt med blyga Edith? Hur blir hon egentligen polare med Karin och Maja, Julias hovdamer? Och Daniel, slackern som inte gärna gör mer än han verkligen behöver hur kommer det sig att han börjar umgås med Julia som han egentligen föraktar? Och Björn, klassens mobboffer, är borta. I Florida säger läraren men stämmer det verkligen?

Det är frågan om Björns vara eller icke vara som för Daniel, Julia och Edith samman och de tre kommer att lära sig att "sanningen" sällan är vad den utger sig för att vara.

I Hur svårt kan de va? lyckas Knutsson och Magnusson med konststycket att skriva en engagerande ungdomsroman utan att ta till storsläggan. Boken är lågmäld och visar hur tillsynes små handlingar får förvånande konsekvenser och hur lite det egentligen tar för att förändra det som en gång var hugget i sten. Visst finns de klassiska stereotyperna, men de finns ju där för att de faktiskt finns i verkliga livet. Utan förebilder, inga stereotyper. Men Knutsson och Magnusson stannar inte där utan låter Daniel, Julia och Edith gå utan för de ramarna och visar oss som läsare det vi alla egentligen vet - att innerst inne är vi alla väldigt lika. Vi känner alla samma rädsla och behöver alla bekräftelse, kärlek och att bli sedda.

Hur svårt kan de va? är en bra, nyanserad bok med ett angeläget tema som borde läsas och användas som diskussionsunderlag på skolor i runt om i Sverige.

(Rebecca)

PS. Anna Knutsson & Ann-Christine Magnusson fick 2009 Bokjurypriset för sin bok Ingen ser dig. Det är inte kattskit det! :)

  • Kommentarer(4)//www.pimpaminhylla.se/#post57