Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Hoppas av Åsa Anderberg Strollo

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 28 nov, 2011 14:44

HOPPAS av Åsa Anderberg Strollo
______________________________________________________
[********]

Gatubarn - ordet framkallar inre bilder av smutsiga, undernärda barn från Rio de Janeiros slum eller från dammiga gränder i Calcutta. På UNICEFs hemsida kan man läsa följande om gatubarn:

"För att överleva tvingas gatubarnen tigga, stjäla, sälja saker, tvätta bilar och putsa skor. Livet på gatan är farligt och barnen riskerar att utsättas för våld, övergrepp och människohandlare."

Och har man sett filmen Guds stad, om och med gatubarn i Rio de Janeiro, så glömmer man den inte i första taget. Otäck, främmande och skrämmande.

Gatubarn är något vi förknippar med andra länder, fattiga länder. Men gatubarnen finns över-allt - även i Sverige. Skälen till varför de hamnar på gatan och metoderna för överlevnad må skilja sig något från fattigare länder, t ex förekommer inte biltvättning så ofta på våra gator skulle jag tro, men likafullt finns de även i vårt rika Sverige.

Åsa Anderberg Strollos bok Hoppas är full av dem; barn som på något sätt kommit på kant med tillvaron och nu lever på Stockholms gator och nere i tunnelbanesystemet. Det handlar om den inte allt för vackra verkligheten som barn som Jonna, Alex och Elina tvingas leva i. En verklighet där alkohol, droger, stölder, våld härskar och där det gäller att slåss för sin plats i tillvaron och för sin överlevnad.

Jonna sticker hemifrån några dagar före jul och i ett hårt och kallt Stockholm lär hon känna Alex som blir hennes vän och personliga guide. Alex vet hur man stjäl och var, var man kan sova och var man kan festa, och var man kan få vara i fred och sig själv ett tag. Allt eftersom dagarna går lär Jonna känna flera människor i samma situation och hon hittar en gemenskap att höra hemma i, om än kantstött och väldig bräcklig. Kanske finns det något att hoppas på ändå?

"Hoppas föddes ur ilskan över hur samhället försvårar för de redan svaga och utsatta. Romanen skildrar en högst aktuell verklighet."
(Åsa Anderberg Strollo, Bokens innerficka)

(Rebecca)

  • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post58