Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Rekryten av Robert Muchamore

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 01 dec, 2011 13:18

REKRYTEN av Robert Muchamore
_________________________________________________________
[*******]

På frågan om det finns några spännande böcker för grabbar så brukar Muchamores böcker komma på tal. Det är gravt missvisande tycker jag. Helt i avsaknad av Y-kromosom och mackapär som gör kissa-upp-stående så mycket enklare läste OCH gillade jag första delen, Rekryten.

Rekryten i fråga är James, en strulig och rätt trulig tolvåring med problem i så väl skola som hem. När vi först träffar James har han olyckligtvis tappat humöret och tryckt upp sin klasskamrat, tillika mobbare, tillika tjej, tillika syster till skolans värsting mot en vägg och just där råkade det var en spik. Blod, stygn och nu ligger James risigt till. Lärare och rektor är förbannade, mamma kommer gå i taket men värst av allt är den där värstingen till brorsa. Livet är komplicerat. Men är man på botten finns det bara en väg och det är upp. Saker kan liksom inte bli värre...

Saker blir värre - när James ska väcka mamma vaknar hon inte. Död. Det sociala kopplas in och James tvingas flytta till ett ungdomshem i väntan på en fosterhemsplacering. Och det utan sin lillasyster. Hon å sin sida tvingas flytta hem till sin odåga till pappa. Livet är komplicerat och det ser mörkt ut för James.

Men outgrundliga äro livet vägar. James rumskamrat på ungdomshemmet visar sig vara någon helt annan än han kunde tänkt sig. Han är i själv verket en agent och han jobbar för Cherub. James får själv en förfrågan om att gå med i Cherub och med mycket lite att förlora tackar han ja.

Cherub är en organisation som tränar upp barn att bli agenter - ingen misstänker barn. De kan komma och gå där vuxna inte har tillträde. Vem, t ex, tror att flickscouterna som säljer kakor i själva verket är vältränade agenter som planterar dolda mikrofoner?

Ett helt nytt liv börjar för James. Ett liv fyllt av stenhård träning, farliga uppdrag, dödliga fiender, men också ett liv fyllt av vänskap, tillhörighet och gemenskap. James har äntligen hittat hem.

I Rekryten är det fullt ös från sida ett. Boken är fartfylld, underhållande och spännande. Även om karaktärerna i boken till och från är aningens schablonartade gör det absolut ingenting - man gillar dem och vill gärna läsa mer om James, Keith, Amy och de andra på Cherub. Det enda som stör från och till är att James är tolv år. Han porträtteras som mycket äldre och varje gång hans ålder kommer på tal känns det nästan konstigt. Men det är kanske det som gör boken läsbar för så bred målgrupp - oavsett ålder eller kön på läsaren kan man med lätthet hänga med i handlingen och identifiera sig med de olika personerna.

Rekryten är en bok att sätta i händerna på både pojkar och flickor som vill läsa spännande böcker.

(Första delen i Robert Muchamore serie Cherub kom redan 2009 på svenska och det har hunnit bli några böcker i serien alla redan. Del 10, Generalen, kom ut i höstas.)

(Rebecca)

  • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post59