Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Flyga högt

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 21 dec, 2011 11:15

FLYGA HÖGT av Katarina von Bredow
________________________________________________________
[*******/***]

Att vara tonåring är inte alltid så himla lätt. Man befinner sig i landet Mittemellan. Osäkerheten om framtiden och längtan efter friheten slåss med barndomens trygga, varma famn. Turbulens är ledordet. Allt är i förändring. Men det finns en trygghet att vila i - skolans fasta, orubbliga hierarki där alla har sin givna plats. Schablonerna som svämmar över ungdomsfilm och litteratur bottnar i en verklighet även om bilden är något ensidig.

Vendela, femton år, har precis börjat nian. Allt känns som vanligt, tryggt och invant. Nils finns där. Snäll och mysig. Kompis med Loke som är Vendelas bästa kompis pojkvän. Vendela och Nils. Tänk om det kunde bli så. Att vara kär och livet är underbart. Och framför allt praktiskt. De skulle bli ett litet gäng och Vendela skulle aldrig behöva välja mer. Ordning och reda - pengar på fredag!

Men lika sant som att de tydliga karikatyrerna av tonåringar speglar en verklighet, lika sant är det att livet alltid har fler sidor än en; att livet alltid är mer komplicerat och komplext. Enter Silja.

Nya tjejen i klassen, Silja, vägrar konformitet. Hon är inte intresserad av högstadiets förtryckta mallar för hur man ska vara och med vem. Och till råga på allt är hon stark, självsäker och låter hela världen veta det. Att säga att det blir en kataklysm av episka proportioner är väl magstarkt, men för en klass nio på gränsen till vuxenlivet räcker en Silja för att skaka fundamenten var upp på deras vardag vilar. Från och med Silja blir sig ingenting likt. Och Vendela, ja Vendela gillar läget... till slut.

För att vara en von Bredow-bok kändes den nedtonad. Flyga högt saknar de sedvanliga, kryddstarka, tabubelagda Bredowska inslagen som syskonkärlek, tonårsgraviditet och kärlek mellan vuxen och tonåring. Flyga högt är en i den bemärkelsen en rätt traditionell tonårsbok om relationer innehållandes de vanliga karaktärerna, den obligatoriska festen och fyllan - allt kryddat med lite sex. von Bredow vet dock hur man skriver en tonårsroman. Hon kan sin publik, bemästrar nyanserna och hon behärskar språket. Helt klart en bok att sätta i händerna på en tonåring eller en något äldre bibliotekarie...

(Rebecca)

.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.

Titel: Flyga högt
Författare:
Katarina von Bredow
ISBN:
978-91-29-67562-7
Förlag:
Rabén & Sjögren
Sidor:
316

Första mening:Det finns koder.

Betyg: 7/10

  • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post65