Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Markus Lutteman - El Choko

FaktaSkapad av Rebecca 30 jun, 2009 01:59

EN GRÖNGÖLINGS FACINATION MED KNARKHANDELN...
_____________________________________________________

Lutteman, Markus - El Choko
[*******]

En lördagseftermiddag satt jag och tittade fascinerat på dokumentären Cocaine Cowboys på TV. Under tiden råkade en god vän ringa och när han hörde vad jag gjorde så rekommenderade han omgående en bok: El Choko.

Sanningen är den att även om jag älskar dokumentärer så har jag svårt för just den här typen av litteratur så jag kände mig föga inspirerad att ens kolla upp det. Min vän, en människa jag uppskattar och som jag har stor behållning av, är en person jag inte vill göra besviken och vars omdöme jag litar på så trots min motvilja så beställde jag boken.

För dig som, mot förmodan inte hört talas om bakgrunden till boken, så handlar den om en förvirrad och rätt så desperat ung man, Jonas Andersson, som får ett erbjudande han inte kan motstå - smuggla knark från Peru till Sverige. Självkart åker han fast i tullen (tänk er en bok där han inte gör det!) och får gå en lång tung kamp mot det Peruanska rättväsendet som skiljer sig avsevärt från vårt svenska. Jonas döms till fängelse och ska avtjäna sitt straff på San Pedro, ett fängelse vars like du säkert aldrig hört talas om.

Boken fascinerade mig, mot min vilja. Dels för att Jonas aldrig urskuldar sitt handlande utan är beredd att stå för det han har gjort hela boken rakt igenom, och dels för den enormt intressanta beskrivningen av en värld så totalt olik vår egen verklighet. Kanske var det mest den senare aspekten som fick mig att fortsätta läsa vidare och vidare trots att jag borde göra annat - sova, inte sitta kvar i solen (boken var sällskap på Kreta-semester), äta mat, packa...

Trots mina inledande aversioner måste jag tacka min vän för rekommendationen och jag vill även rekommendera den varmt till andra. Boken är överraskande intressant och intelligent, sitt ämne till trots, och är långt i från den snyfthistoria man skulle kunna vänta sig. Det här är, tack och lov, ingen exposé i snyftande och känslor utan en relativt avskalad och osentimental beskriving av Jonas Anderssons upplevelser. Samtidigt sätt Jonas egna erfarenheter in i ett större sammanhang, vilket för mig i alla fall, gör boken långt mer spännande.

Är du som jag så har jag bara ett ord att att säga: Våga!

(Rebecca)

  • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post7