Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Intellektuell - eller kanske inte?

Allmänt lallandeSkapad av Rebecca 09 aug, 2012 19:22Det är ganska skönt att känna sig smart, intelligent och intellektuell. Det där kan jag! Det där vet jag! Det där har jag läst! Jag är kvinnan på täppan - hon med kontrollen. Hon som kan flyta med i alla samtal och känna sig bekväm i de flesta situationer. Men så rätt var det är är världen där och knackar på. Hur många täppor jag än härskar över finns det alltid någon med en större täppa.

Nyligen läste jag i The Guardian, hur intellektuellt är det inte att bara slänga sig med något sånt?, en intressant artikel med mycket hybris-dämpande innehåll. I artikeln The World's most difficult books : how many have you read? berättar artikelförfattaren om websiten Million Claims lista över vad de anser vara de tio svåraste böckerna i världen.

Listan är som följer:

Nightwood av Djuna Barnes
A Tale of a Tub av Jonathan Swift
The Phenomenology of Spirit av GF Hegel
To the Lighthouse av Virginia Woolf
Clarissa, or, The History of a Young Lady av Samuel Richardson
Finnegans Wake av James Joyce
Being and Time av Martin Heidegger
The Faerie Queene av Edmund Spenser
The Making of Americans av Gertrude Stein
Women and Men av Joseph McElroy

Själv har jag lyckats klämma två böcker på listan och det om man får slå ihop titlar. I ett infall av sinnesförvirring läste jag för många år sedan Clarissa. Efter att ha läst Richardsons Pamela kan man så här i efterhand kanske tycka att att äventyret att ge sig på Clarissa var något övermagat men ungdomen är ungdomen och måste göra sina egna misstag. Aldrig mer Richardson!

To the Lighthouse har jag kommit halvvägs i. Problemet är inte att jag inte gillar den - för det gör jag. Problemet är att det är en sån där bok som jag lägger i från mig för kvällen och sen inte kommer på att jag kan plocka upp igen. Det kommer för mycket annat, mer spännande i vägen, helt enkelt. Men en vacker dag så händer...

Sen har vi min nemisis. Varat och Tiden. Heidegger. Hade det inte varit för att det var en kurs på universitetet så hade jag aldrig läst delar av den. Förstått något av den har jag fortfarande inte... Har aldrig känt mig så dum som när jag försökte förstå vad Der Man försökte säga. Jag hittade inget bra citat på svenska men det här på engelska kanske kan få det att vattnas i munnen på någon?

"Everyone is the other, and no one is himself. The they, which supplies the answer to the who of everyday Da-sein, is the nobody to whom every Da-sein has always already surrendered itself, in its being-among-one-another."

Det här är i alla fall en lista jag inte aspirerar på att försöka läsa. Snarare tvärtom. Jag tror jag ska hålla mig från dessa böcker så mycket jag bara kan.

Hur många av böckerna har du läst?


//Rebecca

  • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post72