Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Kaos

UtmaningarSkapad av Rebecca 16 jun, 2013 21:46KAOS ÄR GRANNE MED GUD ...
________________________________________


Låt mig först klargöra väldigt, väldigt tydligt att syftet med den här utmaningen inte är att mäta sig med andra. Det handlar uteslutande om dig och enbart dig. Det är en affär mellan dig, din upptäckarlusta och ditt samvete. Jag skulle tro att den här läsecirkeln har Sveriges slappaste regelverk! :)

Du bestämmer vad du ska läsa själv
Du bestämmer om du ens ska läsa
Du bestämmer hur lång tid du får på dig
Du bestämmer hur mycket du vill dela med dig av och vad

Så.... är alla med på det nu? I så fall låt oss kolla in De Slappaste Läsecirkelreglerna Någonsin.De Slappaste Läsecirkelreglerna Någonsin
__________________________________________

1. Det kommer bli fem utmaningar allt som allt och du väljer själv om du vill hänga med på just den som presenteras. Varje utmaning presenteras här på Pimpa min hylla. Du får ett kriterium och inom ramen för det får du välja precis vad du själv vill läsa. Vill du köra på den säkra linjen gör du det och vill du dyka huvudstupa in i något nytt gör du det. Vill du läsa en bok, lyssna på en bok, se den som teater eller... ja, du bestämmer! Inom ramen för utmaningen gör du precis som du vill!

2. Det kommer bli en utmaning per månad. Det för att de som vill läsa snabbar ska kunna göra det. Men du väljer själv hur lång tid du ska ta på dig. Tanken är att du ska upptäcka dig själv som läsare och det kan du bara göra utan tvång och om du gör det med glädje - alltså vill du pusha dig så gör du det och vill du ta det lugnt så gör du det. Du bestämmer!

3. Skälet till att jag kallat det en läsecirkel är för att en del av oss älskar att prata om böcker och dela med oss av det vi läst. Jag skulle verkligen älska att få höra av er om de böcker ni har valt för att se hur ni gjorde, för att få se vilken författare ni upptäckte/återupptäckte, men du väljer själv om du vill skriva något och i så fall hur långt. För att ingen ska få ångest över själva det momentet så finns här under en mall som du kan kopiera och använda.

Självfallet får ni skriva massor med! Vill ni skriva och diskutera så gör det! Det är bara att släppa loss!


Mallen

Jag valde (titel) av (författare).
Jag tyckte den var (valfritt adjektiv)

(Ditt namn eller alias)Jag hoppas att du vill hänga på så får vi se art den här utmaningen tar oss. På med tropikhatten, ladda iste-glaset och läs av hjärtas lust.UTMANING NR 1 - Iain Banks Memorial
__________________________________________(foto:John Foley)

Den utmaningen vi börjar med har fått sitt namn efter en högt älskad författare som gick bort i början av juni. Den skotske författaren hade en stor skara fans världen över och hans tragiska bortgång i sviterna av cancer blev ett hårt slag. Iain Banks blev bara 59 år gammal, men hans böcker kommer leva kvar. Han debuterade med Getingfabriken, vilket också är en av hans mer kända böcker. Hans serie om Kulturen har dock nått kultstatus inom Sci-Fi-kretsar.

Den första utmaningen blir helt enkelt att läsa en bok av en författare som inte längre lever.

Då det finns långt många fler författare som är stjärndamm än som nu går runt här på jorden blir det en liten mjukstart. Skulle du ändå drabbas av total minneslucka just nu och absolut inte kunna komma på någon död författare så föreslår jag att du provar just Getingfabriken eller någon av Iain Bansk Sci-Fi-böcker. Har du inte läst något av honom förr så blir det ett fantastiskt äventyr.

Här kommer en lista med några andra författare som har lagt ner pennan för gott.

Sci-Fi & Fantasy:
Ray Bradbury
Robert Jordan
Jack Vance
Douglas Adams

Nostalgi:
Astrid Lindgren
Roald Dahl
Maurice Sendak
Tove Jansson

Klassiker:
Stig Dagerman
Karin Boye
Jane Austen
Charlotte Brontë
Conan Doyle
Agust Strindberg

Deckare:
Stieg Larsson
Sidney Sheldon
Ira Levin
Michel Crichton
Robert Ludlum
Reginald Hill
Margaret Yorke
Tony Hillerman
Robert Cormier

Romantik:
Marguerite Duras
Sidney Sheldon
Maeve Binchy
Birigtta Trotzig
Marianne Fredriksson

Drama:
Chinua Achebe
Olov Svedelid
Carlos Fuentes
Antonio Tabucchi
Marylyn French
Ingrid Trollsten
Beryl Bainbridge
Helena Henschen
Frank McCourt
Kurt Vonnegut
Susan Sontag

Unga:
Stig Saeterbakken
David Foster Wallace
Vali Myers


Vill du leta lite mer får du här tips på en länk:
www.kingkong.demon.co.uk


Vill du kommentera, fråga, berätta vad du valt, diskutera säga din åsikt eller vad som helst - kommentera på! :)

(Rebecca)

  • Kommentarer(1)//www.pimpaminhylla.se/#post80