Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Kaosutmaning 2 - vad läste jag?

VuxenSkapad av Rebecca 01 sep, 2013 11:43RUBYFRUIT JUNGLE av Rita Mae Brown
_______________________________
********/**
Malin läste Boken om Joe som Kaos-utmaning 2 och karaktäriserade den som en "konsumtionsroman helt enkelt". Mitt val föll på Rubyfruit Jungle och Rita Mae Browns bok är allt annat än en konsumtionsroman. På ytan är det dock lätt att missta den för det.

Vi får följa Molly, en adopterad flicka, från potatisfälten i Pennsylvania, via Florida tills hon intar New York som vuxen. Molly skulle kunna vara the poster girl för Grynets show. Hon personifierar Ta Ingen Skit! och boken igenom går hon sina egna vägar och följer sin egen övertygelse.

Redan från tidig ålder inser hon att flickor/kvinnor är betydligt mer magpirrande än pojkar. Pojkar funkar bra att leka med, slåss med och hänga med, men det är flickor hon vill pussa på. I sjätte klass förlorar hon sin oskuld till Leota och på den vägen är det. Men det är inte lätt för Molly som så kompromisslöst tar sig an världen. Världen är inte redo för en lesbisk kvinna som inte ber om ursäkt för den hon är.

Det är verkligen svårt att inte gilla Molly och jag är en i raden av kvinnor, så väl litterära som verkliga, som fallit för hennes charm och obändliga livslust. Rita Mae Brown är en skicklig författare som med stor humor och stort allvar lotsar oss genom berättelsen om Molly Bolt.

För en läsare, år 2013, kan boken dock tyckas banal och chick-litig. Det handlar om relationer, om besvarad och obesvarad kärlek, om sexuella erövringar och om en kvinna som hittar sin egen väg. Men då får man påminna sig om att den gavs ut 1973. Världen så annorlunda ut då. Molly Bolts öden speglar på mer än ett sätt författarens eget liv och egna erfarenheter av svårigheterna att vara lesbisk i ett starkt heteronormativt samhälle med mycket lite överseende för det avvikande. Det är inte för inte som Rubyfruit Jungle har blivit en ikonbok för många lesbiska.

Det som jag finner mest skrämmande med boken är att fundera på vad som skulle hända om boken gavs ut i Moskva i dag, år 2013...

(Rebecca)


.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.

Titel: Rubyfruit Jungle
Författare: Rita Mae Brown
ISBN: 0-553-27886-x
Förlag: Bantams
Sidor: 246 s.

Första mening: No one remembers her beginnings.

Betyg: 8/10

  • Kommentarer(0)//www.pimpaminhylla.se/#post89