Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

The Fifth Season av N. K. Jemisin

VuxenSkapad av Rebecca 24 maj, 2017 20:31The Fifth Season av N. K. Jemisin
__________________________________________
**********

"For all those who have to fight for the respect that everyone else is given without question."

Det var länge sedan jag skrev något på bloggen, men den här boken måste jag dela med mig av. Det är en av de bästa Fantasy/SciFi/Dystopier jag har läst på länge!

Boken utspelar sig i en värld med en enda jättestor kontinent som kallas The Stillness. Livet här är starkt uppdelat. Människorna lever i små samhällen och deras uppgifter där är starkt reglerade. Nu och då skakas deras värld, bokstavligt talat, av skalv då de tektoniska plattorna rör sig mot varandra. Människorna har lärt sig leva med detta och har med hjälp av särskilt begåvade människor byggt upp ett skyddsnät som håller deras värld så still som möjligt.

När vi kommer in i handlingen drabbas dock The Stillness av den femte säsongen, en årstid som framkallas av svåra skalv som dränker världen i aska och ger långa kalla årstider där människans överlevnad sätts på prov.

Vi får följa tre kvinnor; Damaya, det begåvade barnet, Syenite, den talangfulla men cyniska kvinnan som behärskar magi och har tränat i Fulcrum och Essun, en kvinna som drabbas av en svår personlig tragedi som skakat om hela hennes värld.

Dessa tre kvinnors öden flätas samman på ett fascinerande sätt och vi får följa deras väg genom världens undergång - en undergång som på ett sätt ät slutet på världen, men som ger en personlig frihet och kanske hopp om en ny världsordning. För vad innebär ordning och trygghet om det sker på bekostnad av människovärde?

Boken är smart skriven, med ett vackert språk. Handlingen är intressant och spännande. Karaktärerna är mångbottnade och inte alls lätta att tycka om hela tiden. Det finns tanke bakom det som berättas och det historien är underbart befriad från många av de normativa beskrivningar som våra böcker vanligtvis är fulla av, t ex heteronormen, vithetsnormen etc.

En överväldigande och fascinerande bok på många sätt!


.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.

Titel: The Fifth Season
Författare: N. K. Jemisin
ISBN: 9780316229296
Förlag: Orbit
Sidor: 512 s.

Första mening: Let's start with the end of the world, why don't we?

Betyg: 10/10

  • Kommentarer(0)