Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Tusen gånger starkare

Barn & UngdomSkapad av Malin 12 jul, 2009 17:40

Obligatorisk läsning

...borde denna bok, skriven av Christina Herrström, vara för alla unga tonåringar – av båda könen och lärare. Handlingen utspelar sig, som i så många andra ungdomsböcker, i en skola. I centrum i boken, om än inte i handlingen, står Signe 15 år och höstterminen i 9:an har just börjat. Signe är en duktig och tyst flicka, så välkänd av alla men erkänd av få. Hon arbetar snällt på lektionerna, som många andra duktiga och tysta flickor. Kompisar har hon inga och hon pratar sällan med någon i skolan. Men inuti far tankarna desto mer.

En dag börjar en ny flicka i klassen, Saga. Saga har inte lärt sig att rätta in sig i ledet av tysta eller balla flickor. Hon har inte fattat att hon får var tuff, bara hon inte är det mot killarna eller hon får vara tyst och töntig och märkas så lite som möjligt. Visst ja, hon får också vara en hang around till klassens populära tjej, Mimmi. Mimmi som oftast gör sig korkad för att passa in i bilden av den coola tjejen som struntar i skolan men som aldrig försitter ett tillfälle att flirta och gulla med killarna.

I Signes klass dominerar killarna på alla sätt. Lärarna tycker att det är ett problem och uppmanar ständigt tjejerna att ta för sig. När Saga börjar får hon i uppmaning av klassföreståndaren Olle att peppa tjejerna att ta för sig mer. Olle har nämligen märkt att det är något speciellt med Saga. Saga tar Olle på orden men resultatet blir inte vad lärarna, eller killarna i klassen för den delen, förväntar sig.

Christina Herrström har skrivit en svidande vidräkning över skolans misslyckande när det gäller hur skolan behandlar pojkar och flickor. Inte bara skolan förresten, samhället som sådant vilket det också ges exempel på i boken – exempel som är som en snyting för att man vet att exemplen är sannolika och förmodligen så sannolika att de händer, varje dag. Det är knivskarpt och jag, som ser detta i mitt jobb, får ont i magen när jag läser. Precis så här är det. Och jag är så förbannat maktlös många gånger även om jag inte är lika mesig som bokens lärare är (förutom ett litet undantag och givetvis är det undantaget en man). Tyvärr är det i denna bok så, som i så många andra ungdomsböcker, att lärarna framställs som mesiga och inte särskilt sympatiska individer. Det kan göra mig som lärare lätt trött. Ändå är boken så viktig att jag kommer att trycka den i näven på flickorna i min klass under höstterminen. Pojkarna har ännu större behov av att läsa den men det kommer de inte att göra annat än under pistolhot – givetvis.

  • Kommentarer(4)

Skapad av Iréne 14 aug, 2009 19:03

Hej igen!

Ville bara tala om att jag både lånat OCH köpt boken. Har bara läst halva men är redan otroligt berörd. Är jag också en sån där hemsk lärare??? HJÄLP! Vill inte...

Skapad av Malin 14 jul, 2009 22:45

Alltså, den är ju inte ett litterärt mästerverk i nobelprisklass men innehållsmässigt så sabla viktig. Den finns i pocket (vilket jag försökte skriva igår men då ville inte sidan alls med mig) och är rätt snabbläst - om man står ut med magvärken man får av själva läsandet.

Rebecca - du kan nog göra ett undantag från ungdomsboksprincipen - den går liksom utanpå jobbläsning, eller kanske rättare sagt, man kan läsa den trots att den hör till jobbagendan. Den är särskilt bra att läsa om man redan är arg och vill bli argare på hur allt funkar.

Skapad av Rebecca 13 jul, 2009 22:50

Trevligt att se dig här, Iréne! smiley
Men jag håller med. Det är enbart av ren princip som jag itne tänker läsa en ungdomsbok på semestern dock. Har vi inte boken på biblioteket redan så ska jag försöka se till att vi köper in den till hösten i några ex.

Är den så bra som Malin säger så tycker jag du köper en pocket och läser och sedan lämnar den vidare. Böcker ska resa fritt och sprida sitt budskap...

Skapad av Iréne JB 13 jul, 2009 18:03

Hej!
Känner genast att jag måste läsa denna bok. Speciellt som jag kommer att vara mentor i en nia till hösten. Finns det någon chans att låna den, eller ska jag köpa ett eget ex med en gång så att jag också kan trycka den i näven på jobbarkompisar och elever? Gjorde en bkbeställning igår, så nu är det väl att ta sej in till Norrköping om jag ska skaffa den...