Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Hungerspelen av Suzanne Collins

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 26 sep, 2011 16:08

Hungerspelen - Suzanne Collins
_________________________________________________________
********

Av någon outgrundlig anledning har jag varit skeptiskt mot ungdomsböcker ett tag. Under tiden som gymnasiebibliotekarie var jag "tvungen" att läsa många i min tjänst. När jag sen slutade mitt arbete för att bli mer tekniskt inriktad så la jag den typen av läsning på hyllan. Nu, med ett vikariat som högstadiebibliotekarie, behöver jag än en gång läsa ungdomsböcker och det det kändes trögt att komma i gång. Varför vet jag inte. Det är inte precis som jag tycker illa om uHc-böcker på något vis.

Hungerspelen blev den första bok jag skred till verket med och jag kunde nog inte ha valt en lämpligare bok för uppgiften. Suzanne Collins har verkligen lyckats skapa en nagelbitare till bok trots att historien är inte unik - Battle Royale, The Running Man, Gamer, Mad Max med flera har samma tema. Ett gäng människor som av någon anledning tvingas att kämpa för sina liv som underhållning för övriga i samhället. I The Running Man och Gamer är det fångar som får en chans att slippa från fängelset genom att överleva "spelet". I Hungerspelen av Suzanne Collins försöker samhället framställa de årliga spelen som en festival och något ärorikt, och för de utvalda, hedrande - något de misslyckas kapitalt med. Katniss tvingas av lojalitet och kärlek till sin familj delta i spelen för att rädda sin syster. Tillsammans med en ung man, även han från distrikt 12, åker hon hela vägen till huvudstaden där de 24 ungdomarna från alla distrikt möts upp för att på liv och död göra upp om titeln Årets segrare. Motståndet ser tufft ut och Katniss inser att det inte kommer bli lätt att bli den sista överlevande och vara den som får återvända hem med pompa och ståt.

Det tar inte många rader innan man kan konstatera att boken är en sån som kommer hålla en vaken på nätterna. Trots att vi egentligen bara får en presentation av huvudpersonerna, världen de lever i och den kommande handlingen så väcks intresset och nyfikenheten. Här behövs ingen 50-sidors nåd under vilken man får förlåta en författare om hon inte riktigt lyckas dra i gång historien. Och när historien verkligen drar i gång - ja, då blir det åka av. Lyckliga jag att det finns fler delar att läsa när jag blir klar med den andra boken jag för tillfället läser - Cirkeln.


(Rebecca)

  • Kommentarer(0)