Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Svart himmel av Arnaldur Indriðason

VuxenSkapad av Rebecca 13 okt, 2011 17:22

SVART HIMMEL ÖVER ISLAND
__________________________________________________________________

Svart himmel av Arnaldur Indriðason
(******)

Trots mitt ivriga motstånd mot deckare finner jag mig allt som oftast med en bok från spänningsgenren i näven, uppkrupen i fåtöljen, läsandes. Med tanke på att 99% av all litteratur som ges ut är deckare (ja, det känns som det ibland) så är det kanske svårt att undvika. Däremot försöker jag välja de deckare jag läser med omsorg. Mons Kallentoft fick åka tillbaka till biblioteket efter att jag hade nått sekvensen med de filosoferande fiskarna. Mari Jungstedt, Camilla Läckberg och alla de andra hypade deckarförfattarna vägrar jag konsekvent ens försöka läsa. Jag blir trött bara av baksidestexterna.

Eftersom Arnaldur Indriðason fick så strålande recensioner på SVTs Go'kväll, var nyinkommen på biblioteket och han trots allt ska vara nordens bästa deckarförfattare så..... okej då, ett försök. Jag vet inte varför det inte funkar för mig. Historien i sig är inte så pjåkig. En till synes enkel misshandel, om än grov, får internationella förvecklingar och Indriðason använder sig av Islands ekonomiska kris som kuliss. Samtidigt får läsarna följa en förvirrad man som har kidnappat Äcklet, en pedofil. Exakt vad den bihandlingen gör i boken vet jag inte. Den bara förvirrar och stör och känns konstruerad. Lite som att en peddo-detalj måste man ha med i dag om man skriver "seriösa" deckare. Det känns som om jag har läst den historien förut - många gånger.

Enligt den gamla devisen "Allt är relativt" så framstår kanske Arnaldur Indriðasons Svart himmel som ett mästerverk om man jämför med redan nämnda Läckberg och Jungstedt. Men i jämförelse med t ex Sanning av Peter Temple som jag läste tidiagre i somras - ja då finns det mycket kvar att önska även av Indriðason.

(Rebecca)

  • Kommentarer(0)