Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Hur svårt kan de va? av Knutsson & Magnusson

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 23 nov, 2011 08:51

Hur svårt kan de va? av Anna Knutsson & Ann-Christine Magnusson
_______________________________________________________
[*******]

"- Jaha då var alla här utom Björn. Han är och hälsar på släktingar i ... Ulla skjuter upp glasögonen i pannan och ner igen som hon brukar göra när hon kommer av sej.
- i ... Florida.
Ulla tittar ut över klassen och ler. Jag vänder mej om av ren reflex som för att se om det stämmer. Ja, bänken är längst bak i högra hörnet är tom. Det kommer inte märkas någon större skillnad. Björn är inte snubben som gör mycket väsen av sig."

Det är första dagen på skolåret och allt är sig inte riktigt lik i klass 9b. Julia, klassens drottning, är inte riktigt sig själv och varför hänger hon med Edith som är töntig, fel och bara ja så där...? Och Edith, vad har hänt med blyga Edith? Hur blir hon egentligen polare med Karin och Maja, Julias hovdamer? Och Daniel, slackern som inte gärna gör mer än han verkligen behöver hur kommer det sig att han börjar umgås med Julia som han egentligen föraktar? Och Björn, klassens mobboffer, är borta. I Florida säger läraren men stämmer det verkligen?

Det är frågan om Björns vara eller icke vara som för Daniel, Julia och Edith samman och de tre kommer att lära sig att "sanningen" sällan är vad den utger sig för att vara.

I Hur svårt kan de va? lyckas Knutsson och Magnusson med konststycket att skriva en engagerande ungdomsroman utan att ta till storsläggan. Boken är lågmäld och visar hur tillsynes små handlingar får förvånande konsekvenser och hur lite det egentligen tar för att förändra det som en gång var hugget i sten. Visst finns de klassiska stereotyperna, men de finns ju där för att de faktiskt finns i verkliga livet. Utan förebilder, inga stereotyper. Men Knutsson och Magnusson stannar inte där utan låter Daniel, Julia och Edith gå utan för de ramarna och visar oss som läsare det vi alla egentligen vet - att innerst inne är vi alla väldigt lika. Vi känner alla samma rädsla och behöver alla bekräftelse, kärlek och att bli sedda.

Hur svårt kan de va? är en bra, nyanserad bok med ett angeläget tema som borde läsas och användas som diskussionsunderlag på skolor i runt om i Sverige.

(Rebecca)

PS. Anna Knutsson & Ann-Christine Magnusson fick 2009 Bokjurypriset för sin bok Ingen ser dig. Det är inte kattskit det! :)

  • Kommentarer(4)

Skapad av Anna 28 nov, 2011 20:48

Rebecca, jag håller med dig.
Det vore synd om den här boken skulle få en viss genusstämpel. Det är uppenbart att författarna lagt ner mycket övrig energi på att hålla sig öppen för många.

Jag hoppas att att den kanske kan vara lätt att ta till sig och att läs-suget kanske sätter sig.

Å tack för dina fina ord! Finns det en härligare tanke än att få formge någons ord som de vänt, vridit och vägt så länge..? :)
Jag jobbar hårt på just bokomslagsdrömmen

/Anna

Skapad av Malin 27 nov, 2011 20:22

Måste hålla utkik tror jag. Är på jagen efter en ny klassuppsättning.

Skapad av Rebecca 24 nov, 2011 19:20

╔════════════════════════════════════════════════════════╗

@Anna:
Och tack för det fina omslaget som du delade med dig av. Jag tror faktiskt att jag gillade det bättre än originalet om jag ska vara ärlig. Det är lite synd att boken börjar med tjejerna, för det sätter tonen lite - att det är en tjejbok - vilket det nu inte är. Det är ju den gamla vanliga visan att tjejer läser böcker om killar men killar läser inte gärna böcker om tjejer.

Önskar att boken får en större spridning och jag ska tala mig varm för den för eleverna när de kommer in på biblioteket.

Du får ta kontakt med förlaget och visa dem din bild - vem vet, du kanske blir ny omslagsgörare! :)

╚═══════════════════════════════════════ Rebecca ══════════╝

Skapad av Anna 24 nov, 2011 11:26

Tack för att du lyfter fram denna fina bok! :)

Ett av genidragen i boken, tycker jag, är också den tillgängliga början. Det är så lätt att vilja fortsätta efter redan de första raderna. Om man tänker sig att målgruppen till denna bok skulle kunna vara (den svåraste läsgruppen ?) pojkar 15 år, så skulle jag vilja att boken började ännu tidigare än så...

Igenkänningsmöjligheten är stor i de fyra karaktärerna och det skulle jag också vilja lyfta fram mer...

Jag påmindes om min egen röriga tonårstid och ville illustrera det genom att jämföra alla händelser med anteckningarna och kluddandet i en elevkalender...

När jag läst en bok som inspirerar mig brukar jag göra ett eget omslag. Utifrån de tankarna ovan så gjorde jag det här: http://www.montage.se/portfolio/hur_svart_kan_de_va4.jpg