Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Cirkeln av Strandberg & Bergmark Elfgren

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 08 dec, 2011 15:44

CIRKELN av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
_______________________________________________________
[*******]

Känns nästan lite passé att skriva om Cirkeln nu med all hype den haft under hösten. Men är man salig på de saktfärdigas sätt så är det kanske inte så mycket man kan göra åt saken. I am a procrastinator.

På baksidan av den layoutmässigt snygga boken kan man läsa att "Apokalypsen börjar i Bergslagen". Redan här anar man en viss humor. Vidare kan man läsa "Engelfors. Vackert namn, risig stad". Igenkänningsfaktorn för i princip alla utanför Stockholm, Göteborg och Malmö torde vara stor. Läser man lite till får man veta att boken handlar om sex tjejer som under en blodröd måne träffas i den nedlagda folkparken. De har inget gemensamt utan är snarare varandras totala motsatser, men från och med nu måste de komma överens för utan varandra kommer de inte att överleva. Hyfsad handling får man erkänna. Det visar sig också att boken ingår i en trilogi. Att vifta med ordet trilogi framför en fantasynörd är som att köpa bakelser till en Weight Watcher. Det är helt oemotståndligt.

Och ändå - varför hade jag inte börjat läsa boken? 515 sidor borde inte vara en match. Betänk bara Harry Potters omfång. Alltså kan vi avfärda det. Kanske är en orsak det inledande kapitlet med den tonårstrulige Elias - ännu en i raddan av svenska litterära tonåringar som liiiider. Men böcker som Kapitulera omedelbart eller dö, Flyga högt, Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan i dag, Mitt skitliv med flera som är avprickade på att-läsa-listan visar på motsatsen.

Lösningen står nog att finna i kombinationen av svensk fantasy som begrepp och bokens hype. De få gånger man överhuvudtaget hittar svensk fantasy brukar den vara tråkig bortom alla världar. Och hype? Ja, det är lika avtändande som Fat Bastard i speedos. Men se - då delade Moses havet, Gandalf bytte kläder och hann i tid till "festen", Aslan vaknade yrvaket, Rand kom faktiskt på vad han skulle göra innan Egwene drog loss sin fläta och Harry Potter tappade inte sitt trollspö även om glasögonen var lite sneda och smutsiga.

Cirkeln är bra. Riktigt bra faktiskt. Författarduon balanserar farligt nära gränsen till landet Töntig, men lyckas hålla sig på rätt sida hela tiden. De sex nyblivna häxorna tenderar också att bli aningens schablonmässigt beskrivna men även här lyckas författarna ändå förmedla personligheter och känsla. Det känns som om Strandberg och Bergmark Elfgren verkligen har tagit sin uppgift på stort allvar och det gör att som läsare kan man slappna av och njuta av berättelsen. Cirkeln är en välkomponerad, överlag välskriven, väldigt spännande samtidsfantasy. Att författarna inte heller verkar ha några betänkligheter när det gäller att ta livet av sina karaktärer får ses som en bonus.

Det går inte att säga att Strandberg och Bergmark Elfgren har blåst liv i den svenska fantasyn, då det knappt fanns något att blåsa liv i. I stället har de gjort något så fantastiskt som att återskapa en hel genre; svensk fantasy lever igen. Och det, gott folk, har de gjort utan en enda karta, en enda mördande lång vandring eller en enda frälsarpojke. Det ska de ha cred för.

Den svenska fantasyn är död - länge leve den svenska fantasyn!

(Rebecca)

  • Kommentarer(3)

Skapad av Malin 10 dec, 2011 18:52

Läste och gillade för ett par månader sen och väntar nu på nästa bok - ivrigt!

Skapad av Rebecca 09 dec, 2011 15:01

╔════════════════════════════════════════════════════════╗

@Iréne:Gör det! Spännande att se vad du tyckte sen. :)

╚═══════════════════════════════════════ Rebecca ══════════╝

Skapad av Iréne JB 08 dec, 2011 18:31

Har också sett hypen, och avstått från att läsa. Men nu blir jag sugen. Får bli den vid nästa biblioteksbesök.