Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Kapitulera omedlbart eller dö

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 15 dec, 2011 16:50

KAPITULERA OMEDELBART ELLER DÖ av Sanne Näsling
_______________________________________________________________
[*********]

I dag är en sån där dag när Lovely inte är i skolan för att färgerna på himlen är fel. Jag ringer henne på rasten mellan matten och svenskan, men hon svarar inte. Jag önskar verkligen att hon hade svarat, för jag kunde ha berättat om himlen i London.

Jag kunde ha sagt:
Cherry Red.
Jag kunde ha sagt:
Poison green.
Jag kunde ha sagt:
Whatever colour we wear that day, baby.

(Sanne Näsling - Kapitulera omedelbart eller dö)

En av höstens stora läsbegivenheter var Näslings Kapitulera omedelbart eller dö. Det är en, på många plan, annorlunda ungdomsbok och den kräver sin läsare. Inte nödvändigtvis så att du måste vara en duktig läsare utan snarare att boken har ett ovanligt tilltal som antingen förskräcker eller gör en förtjust.

Någon som recenserade boken skrev att den saknade början, en mitt och ett slut. Jag förstår tillfullo var recensenten kommer i från men jag utövar min demokratiska rättighet att ha en avvikande åsikt. Kapitulera omedelbart eller dö har så väl början som mitt och slut, men de är inte de klassiska. Den börjar inte med "det var en gång" och slutar inte med ett "och så levde de lyckliga i alla sina dagar".

Berättelsen om Mary och Lovely, två icke-konformistiska ungdomar i en ovanlig verklighet, är svävande, bäcklig, ljuv samtidigt som den är okuvlig, stark och revolutionär. Det poetiska språket och den trådlösa berättartekniken gör läsandet till en läsupplevelse utöver det vanliga. Mary och Lovelys odefinierade vänskap är intressant och hjärtskärande. Och det utanförskap och den tonårsangst som vanligtvis beskrivs och förklaras så ingående anas bara här, andas i bakgrunden, och ger hela anrättningen ett oväntat djup.

Personligen älskade jag Kapitulera omedelbart eller dö och jag vet vänner till mig som tycker som jag. Men jag känner också till andra människor med en helt diametral åsikt. Det verkar som om Näslings bok har den där ovanliga förmågan att inte kunna någon lämna någon oberörd. Antingen hatar men den eller så älskar man det. Det finns inget mellanläge. Det är bara att kapitulera omedelbart eller dö...

(Rebecca)


.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.

Titel: Kapitulera omedebart eller dö
Författare: Sanne Näsling
ISBN: 978-91-29-67560-3
Förlag: Rabén & Sjögren
Sidor: 236

Första mening:
Fan, jag dör.

Betyg: 9/10

  • Kommentarer(1)

Skapad av Rebecca 15 dec, 2011 17:04

╔═════════════════════════════════════════╗

Ett favoritcitat:
Jag orkar inte vara ensam med min jävla version av världen!

╚═════════════════════════ Rebecca ══════════╝