Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Eld av Strandberg & Bergmark Elfgren

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 31 maj, 2012 02:12
ELD av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
________________________________________________________

[********/**]

Tjock och fin är den - Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Över 600 sidor av efterlängtad häxfantasy. Sommarens stora läsning. Sol på balkongen och fruktjuice i glaset och åtta timmar senare var det hela slut aningens snopet. Det var inget fel på boken - inte alls. Det var bara det att jag inte kunde sluta läsa så boken som jag hade hoppats skulle räcka en vecka eller så tog slut väldigt fort.

Även om jag sett fram emot uppföljaren till Cirkeln så var jag ändå aningens nervös. Det hade börjat så bra och är man på toppen så är det lätt att falla. Skulle Strandberg och Bergmark Elfgren leverera? Flipp eller flopp?

Sanningen att säga så blev det lite flippflopp faktiskt. Personligen tycker jag att hela historien börjar bli rörig. Det är svårt att hänga med i alla vändningar och förklaringar. Demoner hit och demoner dit. Häxråd och utvalda. Emellanåt har jag faktiskt ingen aning om vad de snackar om under sina utläggningar. Kanske är det min uteblivna 100%-ig förståelse som gör att jag tycker det finns logiska glapp i historien. Det är som i en Eddings-bok jag läste för länge sen. Hjälten kan flyga men "glömmer bort det" och går runt berget för att historien ska gå ihop. Lika så finns det viss James Bond-sjuka. Det när den onde, elakingen ska döda Bond och gör det så utstuderat och ologiskt att Bond alltid får en chans att fly. Att skjuta någon i huvudet på nära håll när chansen ges är liksom lite för lätt...

Trots detta tycker jag att Eld är snäppet bättre än Cirkeln. Medan Cirkeln var en magisk fantasybok om en ring av häxor som råkade vara gymnasieelever i en småstad är Eld en bok om ett gäng av gymnasietjejer, i en svensk småstad, som tvingas umgås trots sina olikheter och det med fantasyinslag och magisk bakgrund. Strandberg och Bergmark Elfstrand låter i Eld sina karaktärer få mer form och substans och balansspelet mellan de olika tjejerna blir spännande och för hela historien framåt. Berättelsen får mer liv och känns betydligt mer trovärdig när författarna börjar släppa på stereotyperna och låter Linnea, Vanessa, Anna-Karin, Ida och Minoo bli lite mer tredimensionella.

Personligen är jag väldigt nyfiken på hur det ska gå i kampen mot ondskan men inte alls lika nyfiken på det som hur det ska gå med Linnea och hennes kärlek och Vanessa och hennes, eller vad som ska hända med Ida som visade sig ha flera olika sidor, eller Anna-Karin och hennes mamma - hur ska det gå för dem och kommer Minoo anförtro sig åt Gustaf? Kommer Nicolaus tillbaka och den där Victor... vad vill han egentligen? I will definately tune in to the next episode of Cirkeln!

(Rebecca)


.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.

Titel: Eld
Författare: Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
ISBN: 978-91-29-67780-5
Förlag: Rabén & Sjögren
Sidor: 634

Första mening:
Solljuset sköljer in genom rummets höga fönster och blottlägger varje gammal smutsfläck på de vita vävtapeterna.

Betyg: 8/10

  • Kommentarer(0)