Pimpa min hylla

Pimpa min hylla

.............................................................................

[Böcker] [Film] [Musik] [Recept & Mat] [admin]

.. lite kort om oss ............................................................................................................
PMH är bara en ytterst anspråkslöst blogg. PMH drivs för tillfället av två boknördar - en lärare och bibliotekarie. Gudrun Sjödén, glasögon, sandaler och koftor är här välrepresenterade. PMH är till för alla som vill diskutera litteratur, film och musik och kultur rent allmänt. Vill du delta? Maila oss!
..................................................................................................................... välkomna ..

Malin @pimpaminhylla.se & Rebecca @pimpaminhylla.se

Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll

Barn & UngdomSkapad av Rebecca 17 aug, 2013 17:56


Det är inte så sällan som jag lånar med mig ungdomsböcker hem från jobbet för att läsa. Det händer titt som tätt. Jag förstår inte riktigt hela grejen med vuxna omslag på Harry Potter-böckerna - för att vuxna skulle kunna läsa dem utan att skämmas? Det är synnerligen korkat att låta sig begränsas av vad förlag och andra människor tycker. Bara för att ett förlag har bestämt sig för att ge ut en bok som ungdomsbok betyder det inte att man som vuxen inte kan få ut ganska mycket av den. Och vad anbelangar andra människor på tunnelbanan så screw them! Har de inte mer fantasi och nyfikenhet än så så förtjänar de inte att vi bryr oss om deras åsikter.

Titeln på Linda Belanners och Fredrik Perssons bok är rolig. Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll. Åhå! Är det så!? Den måste jag bara läsa... Och upplägget är intressant och spännande. Tonåring får ta över som Görans, dödens, hantlangare och se till att de som ska gå hädan faktiskt gör det. Men vad gör man när man är en outsider och för första gången i livet få chansen på en fantastisk tjej - och det är just henne man ska hämta? Det här kan bli bra.

Men, det blev det inte.
Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll är en titel som skulle kunna få en att tro att boken är rolig, underfundig och fylld med dråpliga händelser som lockar till skratt. Det gör den inte.
Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll är en titel som låter lite hipp och boken skulle kunna vara en samtida, modern skildring av ungdomar på jakt efter sanningar och livet. Det är det inte.

Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll är en rätt trist historia som inte riktigt funkar. Den enda känslan som hänger kvar boken igenom är stark irritation. Problemet, enligt mig, är just att författarna inte riktigt verkar veta vad de ska göra med sin historia. Mattias, bokens huvudperson, är en gråtmild kille med stor angst som inte klarar av jobbet ens när det är riktigt gamla människor han ska ta med sig. Han framstår som en självisk lipsill utan empatisk förmåga. Mattias hade passat i en ångestfylld bok självupptagna ungdomar som kämpar med livet. I den här boken, som är mer som en urban fantasy till sitt yttre, hade det passat bättre om de hade gjort Mattias lite mindre verklig och mer som en karaktär i boken. Som det är nu blir krocken mellan Mattias verklighet och romanens fantasirika handling bara en mindre katastrof. En episk katastrof hade varit rolig att läsa, men inte ens det klarar den här boken av. Den är bara trist... och väldigt irriterande!


(Rebecca)


.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.oOo.

Titel: Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll
Författare: Linda Belanner & Fredrik Persson
ISBN: 978-91-638-6975-4
Förlag: Bonnier Carlsén
Sidor: 284 s.

Första mening: "Är det hennes tur nu?"


Betyg: 3/10

  • Kommentarer(0)